Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere og flere politikere arbejder nu for bevarelse af rigsfælleskabet

Rigsfællesskabet er nu omdrejningspunktet for to grønlandske partier. Ønsket om selvstændighed er rykket længere væk.

Det gamle parti Atassut, som oprindeligt var et parti for rigsfællesskabet, har søgt tilbage som et parti, der vil bevare rigsfællesskabet. Atassut er samtidig en del af regeringsaftalen.

I går præsenterede partiet dets nye formand, Aqqalu Jerimiassen. Han siger højt og tydeligt, at rigsfællesskabet skal bevares.

Attassuts ændring tilbage til den centrale og oprindelige kurs skal nok kunne hente stemmer fra den gamle garde, som flygtede fra partiet på grund af kursskiftet. Min far var en af dem, som meldte sig ud af partiet i protest, og han ser stadig i dag som pensionist i Grønland langt efter sin drøm om et Grønland og et rigsfællesskab i udvikling.

Den nye formand slår fast, at det var en af de allerstørste fejl i partiets historie at ændre politikken og glide med på selvstændighedsbølgen.

”Vi skal blive i Rigsfællesskabet” og ” Vi vil ikke bruge kræfter på at opnå selvstændighed, for vi vil hellere bruge vores kræfter på, hvordan vi kan udvikle landet. Vi er omringet af stærke nationer, derfor har vi brug for et stærkt Rigsfællesskab. Det er bedst for landet at vi forbliver i fællesskabet, hvis vi skal udvikle landet yderligere,” siger Aqqalu Jerimiassen til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Den nye formand fastslår desuden, at det er to forskellige ting at arbejde for: at hjemtage flere ansvarsområder og at arbejde for selvstændighed.

Færøerne, som heller ikke længere arbejder for selvstændighed, har hjemtaget mange flere områder end Grønland. Og her har Jerimiassen fat i noget centralt. Grønland kan ikke opnå selvstændighed ved at starte med at bygge selvstændighedstårnet på tredje sal. Man kan heller ikke starte med at skrive Grønlands forfatning, når man ikke ved, hvordan man skal kunne udvikle landet og opretholde suveræniteten.

Det er selvsagt umuligt, når alt det der skal forme fundamentet, ikke er på plads. At hjemtage alle de resterende områder er en vigtig ingrediens i det fundament, som skal bære de etager, som man imaginært arbejder på deroppe på tredje sal. Og selv efter hjemtagelsen er det næppe en fordel at være et selvstændigt land med omkring 50.000 indbyggere på verdens største ø.

Også Samarbejdspartiet arbejder på at bevare rigsfællesskabet. De ønsker, at Grønland internationalt opfattes som et land med politisk stabilitet og en troværdig politisk ledelse. Rigsfællesskabet giver de bedste betingelser for det.

Samtidig falder de, som startede selvstændighedsbevægelsen, fra en for en. Senest siger Aqqaluk Lynge, at grønlænderne kun kan overleve som folk ved at blive i rigsfællesskabet.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere