Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kun én mærkesag kan skabe plads til endnu et parti i blå blok

Det vil være et kærkomment spark til de veletablerede blå politikere , hvis en karismatisk formand talte rigsfællesskabet og Arktis' sag

Blå blok bugner med politikere, som vil stramme op og gøre hoserne grønne i klimafællesskabet.

Rigsfællesskabet kan både blive en ny mærkesag og et klimakort.

Det kan kun lade sig gøre at snuppe vælgere fra de andre blå partier, hvis man reelt har noget nyt at byde på. Det er ikke en umulig opgave, men det kræver en karismatisk frontfigur, som kan vise vælgerne, at der er noget på spil for formanden.

Det vil faktisk give de veletablerede blå politikere et kærkomment spark i røven. De er alle fortalere for rigsfællesskabet, men tør ikke melde det rent ud. Jeg tror, at mange vælgere ville finde det befriende med et parti med en klokkeklar agenda for rigsfællesskabet. Det har aldrig været vigtigere end nu, hvor stormagter har slået ring om vores arktiske stat. Og der er i hvert fald masser af vælgere at hente indenfor forsvaret, dansk erhverv og blandt danskere med en international baggrund.

Det bliver også umuligt at bevare nyhedens interesse helt frem til næste folketingsvalg, hvis man bare etablerer et parti, som ikke byder på noget nyt. Med et højaktuelt emne som rigsfællesskabet får man derimod mulighed for at komme i medierne i tide og utide. En vis amerikansk præsident har hjulpet med at sætte fokus på rigsfællesskabet. Og med emnet Arktis får man også automatisk en grøn billet til at tale rigtig meget klima, for vores Arktiske stat er blevet symbolet på klimaforandringerne. Hvis dette klimakort trækkes over for de unge, er der også potentielt mange vælgere at hente der.

Der er så mange områder inden for rigsfællesskabet, som man løbende kan fokusere på. Meget kan man sige om rigsfællesskabet, men man løber aldrig tør for noget at snakke om. Heller ikke når Trump ikke lige kommer med købstilbud.

Trump, kineserne og russerne har bidt sig fast i isen. Nu mangler vi bare et dansk parti, der påtager sig den vigtige opgave at forme en vision for rigsfællesskabet.

Blå blok politikerne frygter med god grund, at der kommer kamp om stemmerne hos de blå vælgere. Det kan komme rød blok til gode, men også her kan rigsfællesskabet komme til hjælp. Socialdemokratiet har helt valgt rigsfællesskabet fra. Det vil give bagslag den dag rigsfællesskabet for alvor kommer på dagsordenen i Folketinget.

Rigsfællesskabet og Arktis kan blive den mærkesag, som kan give blå blok et løft.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 12:30
Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemitismen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsplaner er ikke nok. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 10:44
Alle de store, fine ord om klima fra regeringen ender i ingenting. Læs mere
Af Signe Munk
21.11.19, 14:30
Det er oplagt at integrere klimaet i alle uddannelser. For det berører alle områder – og klimaet kommer kun til at fylde endnu mere. Læs mere
Af Isabella Arendt
21.11.19, 13:19
Kampen om Sjælsmark stod længe og hårdt. Alt for mange år har børn været fanget i fængselslignende forhold og hvor deres trivsel og psyke langsomt er ødelagt. Det er dog ikke hele krigen, der er vundet. Læs mere
Af Jens Kindberg
21.11.19, 11:32
For nylig udskød EU optagelsesforhandlingerne med Nordmakedonien og Albanien på grund af Mette Frederiksen. Læs mere
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere