Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlandsk kunstner blander sig i debatten om rigsfællesskabet

I dag fylder Jessie Kleemann 60 år og insisterer på at få en stemme i debatten.

Hendes problem er, at hverken hendes landsmænd eller danskere inviterer hende indenfor. Hun er nemlig som en af de få grønlandske kunstnere ikke sådan at sætte i bås. Hun taler ingen efter munden, og går ikke ind i frihedskampen fra Danmark i sin kunst. Og netop den platform står hun ret alene på. Det kan være isnende koldt at placere sig på det forkerte isbjerg, når man skal lade op i relationen mellem Grønland og Danmark.

Jessie Kleemann har været næsten alt igennem i sit nu 60 år gamle liv. En opvækst præget af usikkerhed og et turbulent ungdomsliv. Nu er hun landet som grønlandsdansker bosat i København. På trods af at hun næsten systematisk er blevet holdt ude af det gode selskab, så har hun et bemærkelsesværdigt CV, som burde udløse en medalje.

Hun er billedkunstner, forfatter og performancekunstner. Jessie er uddannet grafiker og har været elev på Tuukkaq teatret i Fjaltring. Desuden har hun været leder af Kunstskolen i Nuuk og deltaget i et hav af nordiske og internationale udstillinger. Kleemann er medlem af bestyrelsen i Hans Lynge Fonden, hvor hun utrætteligt arbejder på at udbrede kendskabet til Hans Lynge. Hun er især kendt for sin provokerende performancekunst, som måske har været med til at afholde hende fra den stuerenhed, som hun ellers fortjener.

Anerkendelse høster hun derimod i stigende grad det internationale samfund, hvor hun anerkendes som en kunstner med noget på hjerte. En kvinde med en tunnelsyn, som evner at se lige igennem betændte emner uden at gøre ophold, før hun lander på den anden side.

Senest er hun så gået ind i den heftige debat om rigsfællesskabet. I søndags deltog hun i en paneldebat om rigsfællesskabets fremtid. Det gav en befriende god stemning at have en paneldeltager som Jessie Kleemann med, som på trods af alverdens ulykker, som hun selv har været igennem, ikke er til salg og bliver stående på hendes platform – nok så iskoldt og ensomt det ind imellem må være.

Hjertelig tillykke med 60-års fødselsdagen i dag og tak for din indsats for Grønland.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 12:30
Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemitismen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsplaner er ikke nok. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 10:44
Alle de store, fine ord om klima fra regeringen ender i ingenting. Læs mere
Af Signe Munk
21.11.19, 14:30
Det er oplagt at integrere klimaet i alle uddannelser. For det berører alle områder – og klimaet kommer kun til at fylde endnu mere. Læs mere
Af Isabella Arendt
21.11.19, 13:19
Kampen om Sjælsmark stod længe og hårdt. Alt for mange år har børn været fanget i fængselslignende forhold og hvor deres trivsel og psyke langsomt er ødelagt. Det er dog ikke hele krigen, der er vundet. Læs mere
Af Jens Kindberg
21.11.19, 11:32
For nylig udskød EU optagelsesforhandlingerne med Nordmakedonien og Albanien på grund af Mette Frederiksen. Læs mere
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere