Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Putins tidligere Premierminister: Det bliver svært at holde Arktis som lavspændingsområde

Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence.

Putins tidligere Premierminister, Mikhael Kasjanovs besøger i disse dage Danmark.
Kasjanov tror, det bliver svært at fastholde Arktis som et lavspændingsområde.

Tidligere Generalkonsul i Skt. Petersborg, udenrigskommentator ved Kristeligt Dagblad og direktør i Policy Group, Jens Worning Sørensen, har efter en samtale med ham i dag følgende kommentar:

Citat: “I forbindelse med Mikhail Kasjanovs besøg i Danmark arrangeret af Udenrigspolitisk Selskab og DIIS, havde jeg besøg af ham på mit kontor. Han var pessimistisk i at fastholde Arktis i et lavspændings- og alene i et institutionelt spor. Med Trumps “Køb-Grønlandsstunt” er man i Moskva helt klar over, at det nu bliver et stormagtsspil. Her er USA ikke den største bekymring for Moskva - det er at holde Kina ude, så det kun handler om USA og Rusland i den region. Kasjanov vurderer, at spilleregler forsat vil være essentielle og efterspurgt - men at man ikke regner med stormagternes lederskab her. Men at Canada, Danmark og de øvrige nordiske lande har en historisk mulighed for at være et bolværk for det regelbaserede, hvis de alle kan se det som en prioriteret del af deres nationale interesse i Arktis”

Jeg tror, at han har fuldstændig ret. Det er vigtigt, at vi nu allierer os med de rigtige. Og en alliance mellem Canada og Norge og rigsfællesskabet er helt rigtigt set.

Det er derfor i ellevte time, at Danmark spørger sig selv: hvad vil vi med den danske stat, og hvem vil alliere os med. Udenrigs og sikkerhedspolitik har i mange år ikke været vigtige end netop nu.

Trump har bidt sig fast i isen. Der advares mod kinesiske investeringer – selv fra Forsvarets Efterretningstjeneste, men også fra et utal af eksperter verden over.

Og for at være ærlig bekymrer jeg mig om russernes rolle i Arktis. For Rusland vil med garanti opruste på deres del af Arktis, hvis den danske stat ikke længere sikrer lavspænding i et af verdens mest interessante områder – Arktis – hvor Danmark og Rusland har overlappende krav på Arktis ved FN.

Derfor er det særdeles relevant, at Danmark og danskere spørger sig selv, hvad de vil med det her rigsfællesskab. Og her synes ideen om at alliere os med Canada og Norge i rigsfællesskabet mere relevant end nogensinde før.

For som Kasjanov påpeger, kan det blive særdeles svært, at opretholde Arktis som lavspændingsområde uden at tænke modvægt til magtbalancen ind.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere