Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vores Nato-allierede Tyrkiet er på vej ind i Syrien. Illusionen om at kunne friholde den danske stat fra rivalisering mellem USA, Rusland og Kina er bristet

Den norske forsvarschefs har afleveret militærfaglige råd til Stortinget. Vores forsvarschef må også gerne vågne op nu! 

Den norske forsvarschef har netop offentliggjort hans militærfaglige råd til det norske Storting om udviklingen af det norske forsvar. Forsvarschefens rådgivning indeholder en massiv forøgelse af det norske forsvarsbudget frem til 2024, hvorefter udviklingen fortsætter på et enten uændret og – efter forsvarschefens opfattelse – utilstrækkeligt niveau eller følger tre mulige udviklingsscenarier med tilhørende krav om yderligere stigninger i forsvarsudgiften og tilhørende markant forbedring af det norske forsvars evne til at beskytte Norge og norske interesser.

I Danmark er den danske forsvarschef fortsat tavs som graven. Han har formentligt så travlt med at implementere de besparelser, han er blevet pålagt i de tidligere forlig, at han hverken har overskud eller vilje til at forholde sig til den virkelighed, som nogle med stigende bekymring er vidner til.

Det er i alt fald påfaldende, hvor lidt man hører fra forsvaret om behovet for en styrkelse af dansk forsvar, selv om udfordringerne i den grad er til at få øje på.

Illusionen om at kunne friholde Arktis fra den nye rivalisering mellem USA, Rusland og Kina er bristet. Vores Nato-allierede Tyrkiet er på vej ind i Syrien for at bekæmpe vores kurdiske allierede fra kampen imod Isis – det sidste ovenikøbet sanktioneret af den amerikanske præsident, Trump. Det skaber i den grad tvivl om den amerikanske ordholdenhed, når det kommer til sikkerhedsgarantier.

Hertil kommer Kinas og Ruslands forøgede militære samarbejde, der skaber en ny og seriøs sikkerhedspolitisk udfordring, også for vores kongerige, der som bekendt omfatter Grønland og Færøerne.

Storbritannien er på vej ud af EU, og vi har som følge af ikke mindst USA en handelspolitisk situation, der truer med en ny recession og tilhørende social ustabilitet i verden.

Sverige forøger sit forsvarsbudget med et beløb svarende til 3,47 mia. danske kr. årligt frem til 2025. Norge lægger op til en forøgelse af forsvarsbudgettet ud over niveauet for 2020 ved at tilføre budgettet yderligere 30 mia. norske kr. i perioden 2021 til 2024.

Trump mener, at Danmark ligesom alle andre rige europæiske nationer hurtigst muligt bør hæve forsvarsbudgetterne til de 2 pct. af bnp, vi har givet håndslag på i Nato.

Er det ikke på tide, at vi beder landets forsvarschef om at komme med hans militærfaglige bud på, hvorledes dette mål hurtigst muligt og mest hensigtsmæssigt realiseres til glæde for hele kongeriget?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.10.19, 18:56
Religionsfrihed og religionskritik er to sider af samme sag. Læs mere
Af Søren Gade
16.10.19, 17:00
Vi er blevet så trygge, at nogle bliver unaturligt skeptiske over for vaccination og fokuserer på bivirkninger i stedet for effekten. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.19, 23:39
Transport- og Boligministeriet er ikke bedre, da embedsmændene ikke længere handler som embedsmænd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.19, 16:42
Tillid er noget, man gør sig fortjent til. Ikke noget, man kan forlange Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.19, 00:26
Omsider bliver det for første gang muligt siden 1983, at den udøvende magt kan handle uden om domstolene i et afgørende udlændingespørgsmål. Læs mere