Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vores Nato-allierede Tyrkiet er på vej ind i Syrien. Illusionen om at kunne friholde den danske stat fra rivalisering mellem USA, Rusland og Kina er bristet

Den norske forsvarschefs har afleveret militærfaglige råd til Stortinget. Vores forsvarschef må også gerne vågne op nu! 

Den norske forsvarschef har netop offentliggjort hans militærfaglige råd til det norske Storting om udviklingen af det norske forsvar. Forsvarschefens rådgivning indeholder en massiv forøgelse af det norske forsvarsbudget frem til 2024, hvorefter udviklingen fortsætter på et enten uændret og – efter forsvarschefens opfattelse – utilstrækkeligt niveau eller følger tre mulige udviklingsscenarier med tilhørende krav om yderligere stigninger i forsvarsudgiften og tilhørende markant forbedring af det norske forsvars evne til at beskytte Norge og norske interesser.

I Danmark er den danske forsvarschef fortsat tavs som graven. Han har formentligt så travlt med at implementere de besparelser, han er blevet pålagt i de tidligere forlig, at han hverken har overskud eller vilje til at forholde sig til den virkelighed, som nogle med stigende bekymring er vidner til.

Det er i alt fald påfaldende, hvor lidt man hører fra forsvaret om behovet for en styrkelse af dansk forsvar, selv om udfordringerne i den grad er til at få øje på.

Illusionen om at kunne friholde Arktis fra den nye rivalisering mellem USA, Rusland og Kina er bristet. Vores Nato-allierede Tyrkiet er på vej ind i Syrien for at bekæmpe vores kurdiske allierede fra kampen imod Isis – det sidste ovenikøbet sanktioneret af den amerikanske præsident, Trump. Det skaber i den grad tvivl om den amerikanske ordholdenhed, når det kommer til sikkerhedsgarantier.

Hertil kommer Kinas og Ruslands forøgede militære samarbejde, der skaber en ny og seriøs sikkerhedspolitisk udfordring, også for vores kongerige, der som bekendt omfatter Grønland og Færøerne.

Storbritannien er på vej ud af EU, og vi har som følge af ikke mindst USA en handelspolitisk situation, der truer med en ny recession og tilhørende social ustabilitet i verden.

Sverige forøger sit forsvarsbudget med et beløb svarende til 3,47 mia. danske kr. årligt frem til 2025. Norge lægger op til en forøgelse af forsvarsbudgettet ud over niveauet for 2020 ved at tilføre budgettet yderligere 30 mia. norske kr. i perioden 2021 til 2024.

Trump mener, at Danmark ligesom alle andre rige europæiske nationer hurtigst muligt bør hæve forsvarsbudgetterne til de 2 pct. af bnp, vi har givet håndslag på i Nato.

Er det ikke på tide, at vi beder landets forsvarschef om at komme med hans militærfaglige bud på, hvorledes dette mål hurtigst muligt og mest hensigtsmæssigt realiseres til glæde for hele kongeriget?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart til mord og skud mod politiet. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere