Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad vil Danmark med Arktis?

Debat om den nye verdens kampplads – Arktis - får omsider dansk deltagelse!

Ja, hvad vil Danmark egentlig med Grønland og rigsfællesskabet, som gør Danmark til en arktisk stat. Det er jo et særdeles relevant spørgsmål i en tid, hvor udenrigs- og sikkerhedspolitik aldrig har været så vigtig for hele den danske stat.

Historien om Trumps købstilbud på Grønland er ikke alene gået verden rundt. Den er også nået helt ud til Udkants Danmark, hvilket næsten er en større sensation i en tid, hvor selv vores public service-kanaler ikke prioriterer rigsfællesskabet.

Forleden læste jeg i avisen, at USA vil have danskerne ud af Grønland. Ja, der stod ligefrem, at USA er i færd med at opløse et NATO-land – Danmark.

Samtidig advarer Forsvarets Efterretningstjeneste og et utal af eksperter verden over mod kinesiske investeringer i Grønland. Og samme bekymring rejser sig omkring russernes rolle i Arktis. For Rusland vil med garanti opruste på deres del af Arktis, hvis den danske stat ikke længere sikrer lavspænding i et af verdens mest interessante områder – Arktis – hvor Danmark og Rusland har overlappende krav på Arktis ved FN.

Derfor er det særdeles relevant, at Danmark og danskere spørger sig selv, hvad de vil med det her rigsfællesskab. Og det er i ellevte time. Stormagterne ånder os i nakken og udnytter vores svagheder i vores danske stat.

Hvad vil Danmark med Grønland? foto: privat (Nauja Lynge)

Ved at synliggøre svaghederne i rigsfællesskabets konstruktion får vi bedre vilkår for debat om løsninger. Og hermed også for at finde ud af, hvordan rigsfællesskabet kommer helskindet gennem stormagternes opmærksomhed på Arktis.

Fredag den 15. november afholdes der en sikkerhedspolitisk konference på Christiansborg under overskriften 

Kapløbet om Arktis – Den nye verdens kampplads
Hvad vil Danmark med Arktis?

Konferencen afholdes i et samarbejde mellem Forsvarsudvalget og Folk & Sikkerhed.

Danske politikere har været berøringsangste overfor Grønland de sidste 40 år. Det offentlige Danmark har et selvindbildt koloniherretraume, som har gjort dem irrationelle. Derfor er det også så godt, at der bliver rejst netop dette spørgsmål på en konference i landstingsalen i Folketinget, hvor en række taler bliver fulgt op med debat. Og vel at mærke med debat, som ikke skal blokere for svar med krav fra grønlandsk side efterfulgt af tavshed fra dansk side. For vi er vist alle helt med på, hvilke krav grønlænderne stiller. Det er danskernes krav og visioner, som vi har til gode at høre om.

Jeg håber, Danmark én gang for alle tager sig sammen og tager ejerskab på rigsfællesskabet med alt det, som det medfører lige fra at slippe berøringsangsten til at investere i Grønland.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.12.19, 10:55
Martin Ågerup skriver i sin seneste blog, at topskatten i Danmark er hæmmende for væksten og derfor uretfærdig. Hvorvidt den hæmmer væksten, vil jeg ikke udtale mig om her. Til gengæld vil jeg gerne give dig et argument for dens uretfærdighed, som jeg tror, du vil kunne lide: Den nuværende topskat hæmmer friheden for familierne. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.12.19, 10:23
Tak til politiet. Nej tak til de politikere, partier, organisationer og medier, der har gjort terrorkomplekset muligt. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.19, 08:37
Det er den eneste mulighed for at gøre selvstændighedsønskerne til en succes. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere