Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlands selvstyrelov skal revideres

Danmark skal stille krav til gengæld for et forhøjet bloktilskud.

Før sommer bad Grønland om hjælp fra Danmark til at hjælpe seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq. Det skete efter den opsigtsvækkende DR-dokumentar om svigt med misbrugte børn. Lige så opsigtsvækkende var det, at Grønland bad Danmark om hjælp, fordi Grønland har haft det formelle ansvar for socialområdet i knap 40 år.

Danmark sender nu 5,3 mio. kr. afsted til Grønland som et første skridt. Men der er flere penge på vej, forlyder det fra dansk side. Samtidig sættes der et tværgående arbejde i gang mellem Danmark og Grønland, som skal munde ud i en anbefaling om, hvordan forholdene kan forbedres.

Det er godt, at Danmark hjælper. Men med Folketingets beslutning om at imødekomme det grønlandske ønske om bistand til behandling af misbrugte grønlandske børn er der også skabt en god platform for en diskussion om de rigide regler for samarbejdet, som fastlægges i den afviklingsforretning, som selvstyreloven i øjeblikket er.

Det ville være meget nemmere for Danmark at hjælpe i sådanne situationer, hvis selvstyreloven blev revideret. Som selvstyreloven ser ud, er det besværligt. Derfor bør selvstyreloven suppleres med en mulighed for et udviklingsperspektiv for rigsfællesskabet, således at man faktisk kan yde mere støtte, hvis der er behov herfor, uden at der skal slås alle mulige juridiske kolbøtter.

Med den nuværende selvstyrelov burde pengene faktisk slet ikke være bevilget. Det er et anliggende, som skal løses inden for Grønlands egen økonomi. Sagsområder, der overtages af Grønlands selvstyre finansieres fra tidspunktet af overtagelsen af selvstyret.

Derfor er det også så svært at bede om hjælp, når det brænder på. Og hver gang medfører det en masse debat, hvor nogle grønlandske politikere kræver flere penge, alt imens nogle danske skatteydere er trætte af, at penge går fra f.eks. danske pensionister osv. Den debat er uværdig, og den kan kun undgås ved at få hevet den lov op af skuffen igen.

Man kan forhøje bloktilskuddet ved samtidig at kræve, at rigsfællesskabet skal udvikles til fælles gavn. Det kan være første step i forhold til at få moderniseret rigsfællesskabet i en version 2, hvor selvstyreloven og rigsfællesskabets konstruktion bliver tidssvarende og svarer til de udfordringer, som vi reelt står over for i dag.

Ser man på børnenes tarv, så er den bedste løsning at hive selvstyreloven op af skuffen igen.

Socialområdet har i næsten 40 år været et grønlandsk ansvarsområde. Tiden har vist, at det intet nytter at sende penge til Grønland uden at stille krav.

Grønland har masser af muligheder for også selv at bidrage ved eksempelvis at lukke kommissionen ned, som skal færdiggøre en forfatning på to år, og altså inden man overhovedet har fået dette ene område til at fungere.

Danmark er nødt til at stille krav, samtidig med at der bidrages. Det er den eneste måde, projekt Selvstyre kan blive en succes. For Grønland er det nødvendigt at få socialområdet på plads, før alle de andre områder kan tages hjem.

I den aktuelle situation i Tasiilaq synes jeg, at børn og voksne udstilles på en måde, som jeg frygter kan være skadelig for børnene, selv om jeg anerkender, at det er bidende nødvendigt med fokus på området. Den slags kunne måske undgås, hvis loven revideres.

Hvis Danmark stiller krav, så tror jeg, danske skatteydere vil begynde at se meget mere positivt på Grønland, og forhåbentlig kan fokus så med tiden flyttes væk fra bloktilskud og problemer og hen på den udviklingsforretning, som vi i stedet bør gøre rigsfællesskabet til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
23.10.19, 12:19
Fuck om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.10.19, 11:45
Mit bud er, at regeringen er så vandt til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til “10” eller “4”. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.10.19, 11:26
Og førende forskere har som sædvanlig ikke fattet en bønne. Læs mere
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere