Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Færøerne bliver i rigsfællesskabet takket være Sambandsfolket

Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares.

Færøerne har fået en ny regering bestående af det rigsfællesskabsvenlige parti Sambandsflokkurin, Fólkaflokkurin og Miðflokkurin. Sambandspartiets formand, Bárður á Steig Nielsen, overtager posten som lagmand.

Den nye koalition vil blandt andet delvist tilbagerulle den omdiskuterede fiskerireform, som blev fremsat af den forrige koalition. Formålet med reformen var at holde fiskelicenser på færøske hænder. Det skulle derfor gøres svært for udlændinge at få ejerskab på fiskelicenserne. Den reform vil det nye politiske hold altså ikke arbejde videre med.

Til gengæld varsles der skattelettelser og bekæmpelse af boligmangel. Den nye lagmand vil samle Færøerne og skabe et mere ensartet udgangspunkt for alle – uanset hvor på Færøerne man er bosat.

Den nye koalition ønsker heller ikke løsrivelse fra rigsfællesskabet og dermed fra den danske stat, men ønsker i stedet en ny fælles vision for rigsfælleskabet.

Eksempelvis har den tidligere lagmand, Kaj Leo Holm Johannesen, siden 2012 efterlyst en fælles vision for rigsfællesskabet.

Ønsket om større medindflydelse er stadig et naturligt ønske fra færøsk side. Men hvor den forrige koalition ønskede komplet løsrivelse fra den danske stat med alt, hvad det måtte indebære, så ønsker den nye at opnå den eftertragtede medindflydelse indenfor rammerne af rigsfællesskabet.

Samtidig har Sambandspartiet fået genvalgt Edmund Joensen til Folketinget. Den tidligere lagmand har som erklæret mål at gøre rigsfællesskabet til en udviklingsforretning til fælles gavn for tre små nationer samlet under ét tag. Og telefonerne i rigsfællesskabet er rødglødende lige i øjeblikket. Det ser ud til, at der trods et par udhungrede år for fællesskabet nu er et stadigt stigende ønske om at søsætte et skib med en fælles kurs med plads til forskellighed. Der er behov for et rigsfællesskab version 2, som bygger på ligeværdighed, og som har et udviklingspotentiale.

I denne sammenhæng er den nye danske regering desværre indtil videre fraværende. Man kan jo håbe på, at de som i andre sager ”bare lige” skal i gang.

For mig at se er Færøerne landet på et flot kompromis, hvor hverken republikanerne eller sambandsfolkene behøver gå slukørede fra lagtinget. Begge parter har vundet ved det her. Sambandsflokken var nok aldrig nået frem til, at rigsfællesskabet har brug for at tune ind på en mere ligeværdig version 2, hvis ikke republikanerne havde skåret det ud i pap. Omvendt sikrer den nye koalition, at færinger ikke bliver kastet for de sultne stormagter uden at have et fællesskab i ryggen.

På mange måder har både republikanerne og Trump gjort os en tjeneste. Man værdsætter ofte først, hvad man har, når man er lige ved at miste det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere
Af Rune Lund
02.06.20, 13:34
- og er skyld i, at hjælpepakker ender hos virksomheder i skattely Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
02.06.20, 13:13
Det er vrøvl for alle skattekronerne, når man ikke må sige ”drenge og piger” men kun ”børn” Læs mere