Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Først var det kineserne. Så var det Trump. Nu er det så Putin og Modi

Alle vil have en bid af Arktis – undtagen Danmark.

Imens Putin og Modi lægger planer for Arktis, er både danskere og grønlændere blevet tilskuere til udviklingen i vores arktiske stat.

Først var det kineserne og russerne. Så var det Trump. Og nu er det så Indiens Modi ved mellemkomst af Putin.

Endnu et af verdens største lande, som har stormagtsdrømme, har fattet interesse for Arktis. Interessen kommer denne gang fra Indien.
Indiens Premierminister Modi har netop haft møde med Putin.
Og netop Rusland er en af de store aktører i Arktis. En rolle som russerne deler med Danmark og Canada. I hvert fald ifølge de fælles og til dels overlappende krav, som de har på Arktis ved FN. Men for Danmarks vedkommende er det bare papirarbejde. I virkelighedens verden holder danskerne sig fortsat væk. Samtidig har de fleste nok bemærket, at hverken amerikanerne eller kineserne stiller sig tilfredse med at blive bænkevarmere i Arktis. Og den utilfredshed deler de nu også med Indiens Premierminister, som er i gang med at alliere sig med Putin.

Så mens Kina, Rusland, USA og nu Indien sniger sig ind i Arktis og militariserer og genskaber Den Kolde Krig, så har Danmark travlt med at tilfredsstille Trump og NATO langt væk fra rigsfællesskabet.

Danmark opruster på internationale aktioner. De bruger fx penge på at beskytte et amerikansk hangarskib, hvilket USA nok selv kunne klare. OG med penge og midler, som de kunne bruge til at opretholde rigets suverænitet i Arktis – og støtte NATO alliancen mere effektivt.

Men vi kan ikke være til stede om vinteren. For de nye danske fregatter er ikke bygget til at kunne modstå is. Her kunne man måske også yde mere til forsvaret og dermed opnå både at sikre Rigsfællesskabets grænser og nærme os det lovede mål om 2% af BNP til forsvaret.

Man kan ikke fortænke hverken Trump, Modi eller kineserne i at forsøge at overtage den rolle, som Danmark på papiret har som Arktisk stat. Danmark virker uinteresseret og forholder sig passive, imens stormagter kæmper om, hvem der får den største bid af islagkagen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.11.19, 18:35
Statsministeren gør det lettere for udviste kriminelle at blive i Danmark Læs mere
Af Peter Kofod
12.11.19, 10:32
Socialdemokratiet og Venstre taler hårdt om Tyrkiet, men fastholder fremtidigt medlemskab af EU Læs mere