Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Først var det kineserne. Så var det Trump. Nu er det så Putin og Modi

Alle vil have en bid af Arktis – undtagen Danmark.

Imens Putin og Modi lægger planer for Arktis, er både danskere og grønlændere blevet tilskuere til udviklingen i vores arktiske stat.

Først var det kineserne og russerne. Så var det Trump. Og nu er det så Indiens Modi ved mellemkomst af Putin.

Endnu et af verdens største lande, som har stormagtsdrømme, har fattet interesse for Arktis. Interessen kommer denne gang fra Indien.
Indiens Premierminister Modi har netop haft møde med Putin.
Og netop Rusland er en af de store aktører i Arktis. En rolle som russerne deler med Danmark og Canada. I hvert fald ifølge de fælles og til dels overlappende krav, som de har på Arktis ved FN. Men for Danmarks vedkommende er det bare papirarbejde. I virkelighedens verden holder danskerne sig fortsat væk. Samtidig har de fleste nok bemærket, at hverken amerikanerne eller kineserne stiller sig tilfredse med at blive bænkevarmere i Arktis. Og den utilfredshed deler de nu også med Indiens Premierminister, som er i gang med at alliere sig med Putin.

Så mens Kina, Rusland, USA og nu Indien sniger sig ind i Arktis og militariserer og genskaber Den Kolde Krig, så har Danmark travlt med at tilfredsstille Trump og NATO langt væk fra rigsfællesskabet.

Danmark opruster på internationale aktioner. De bruger fx penge på at beskytte et amerikansk hangarskib, hvilket USA nok selv kunne klare. OG med penge og midler, som de kunne bruge til at opretholde rigets suverænitet i Arktis – og støtte NATO alliancen mere effektivt.

Men vi kan ikke være til stede om vinteren. For de nye danske fregatter er ikke bygget til at kunne modstå is. Her kunne man måske også yde mere til forsvaret og dermed opnå både at sikre Rigsfællesskabets grænser og nærme os det lovede mål om 2% af BNP til forsvaret.

Man kan ikke fortænke hverken Trump, Modi eller kineserne i at forsøge at overtage den rolle, som Danmark på papiret har som Arktisk stat. Danmark virker uinteresseret og forholder sig passive, imens stormagter kæmper om, hvem der får den største bid af islagkagen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere