Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Først var det kineserne. Så var det Trump. Nu er det så Putin og Modi

Alle vil have en bid af Arktis – undtagen Danmark.

Imens Putin og Modi lægger planer for Arktis, er både danskere og grønlændere blevet tilskuere til udviklingen i vores arktiske stat.

Først var det kineserne og russerne. Så var det Trump. Og nu er det så Indiens Modi ved mellemkomst af Putin.

Endnu et af verdens største lande, som har stormagtsdrømme, har fattet interesse for Arktis. Interessen kommer denne gang fra Indien.
Indiens Premierminister Modi har netop haft møde med Putin.
Og netop Rusland er en af de store aktører i Arktis. En rolle som russerne deler med Danmark og Canada. I hvert fald ifølge de fælles og til dels overlappende krav, som de har på Arktis ved FN. Men for Danmarks vedkommende er det bare papirarbejde. I virkelighedens verden holder danskerne sig fortsat væk. Samtidig har de fleste nok bemærket, at hverken amerikanerne eller kineserne stiller sig tilfredse med at blive bænkevarmere i Arktis. Og den utilfredshed deler de nu også med Indiens Premierminister, som er i gang med at alliere sig med Putin.

Så mens Kina, Rusland, USA og nu Indien sniger sig ind i Arktis og militariserer og genskaber Den Kolde Krig, så har Danmark travlt med at tilfredsstille Trump og NATO langt væk fra rigsfællesskabet.

Danmark opruster på internationale aktioner. De bruger fx penge på at beskytte et amerikansk hangarskib, hvilket USA nok selv kunne klare. OG med penge og midler, som de kunne bruge til at opretholde rigets suverænitet i Arktis – og støtte NATO alliancen mere effektivt.

Men vi kan ikke være til stede om vinteren. For de nye danske fregatter er ikke bygget til at kunne modstå is. Her kunne man måske også yde mere til forsvaret og dermed opnå både at sikre Rigsfællesskabets grænser og nærme os det lovede mål om 2% af BNP til forsvaret.

Man kan ikke fortænke hverken Trump, Modi eller kineserne i at forsøge at overtage den rolle, som Danmark på papiret har som Arktisk stat. Danmark virker uinteresseret og forholder sig passive, imens stormagter kæmper om, hvem der får den største bid af islagkagen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere