Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump har to muligheder for at ”købe” Grønland

Den ene går gennem rigsfællesskabet. Det andet - et reelt køb kan kun ske efter Grønlands løsrivelse.

Grønland er ikke til salg siger statsministeren og påpeger, at Grønland ikke er Danmarks.

Det er naturligvis sandt. Både Grønland og Danmark er en del af rigsfællesskabet – den danske stat.

Så længe Grønland er en del af rigsfællesskabet er der ingen købsmuligheder. Det er i øvrigt ikke første gang USA tilbyder at købe Grønland.

Desuden skal Trump nok lige informeres om, at undergrunden formelt er overdraget til Grønland. Det sørgede Anders Fogh Rasmussen for ved en folketingsbeslutning, som kun Dansk Folkeparti stemte imod. Dernæst er det ikke tilladt at eje og handle med jord i Grønland.

Så vil Trump købe Grønland, skal han trykke på knappen i samme sekund, Grønland måtte løsrive sig fra den danske stat. Her vil der til gengæld være rige muligheder for at klistre Grønland til med Trump towers. Men det gælder om at være hurtig. For også kineserne og russerne vil stå på spring, når grønlænderne kastes for løverne.

USA kan ikke købe Grønland, så længe Grønland er en del af rigsfællesskabet. Den danske stat fungerer som en beskyttelse for Grønland i forhold til den slags. Og det er ikke kun overfor amerikanerne. Russerne ønsker fortsat, at Arktis skal være lavspændingsområde, så længe Grønland er en del af lilleput Danmark. I samme øjeblik Grønland måtte være fri af Danmark, ændrer det billede sig. Russerne vil for alvor begynde at vise muskler og tage ejerskab på et selvstændigt Grønland.

Så har vi kineserne, som ingen af de andre stormagter til have ind i Arktis.

Rigsfællesskabet har mulighed for at holde Kina og Rusland i skak. Og det er det, Trump formodentlig vil kræve af Danmark, når han lander i København. Hvis han lander i København? Men mon ikke han alligevel kommer for at tale om muligheder for indflydelse i Grønland, når han er færdig med at være sur over ikke at måtte købe Grønland.

Jeg har utallige gange advaret den danske regering om at nedprioritere rigsfællesskabet og lade som om selvstændighed er en mulighed. Løsrivelse er en umulighed, hvis vi ikke vil acceptere at Grønland ender som stat nummer 51 i USA, bliver en kinesisk vasalstat eller ender i kløerne på Putin.

Den eneste anden mulighed er at bruge ressourcerne på at udvikle rigsfællesskabet. Trump vil kræve, at den danske regering tager den rolle på sig. På den måde er det Trumpske spark i den danske regerings bagdel velkommet og nødvendigt.

Det er pinligt, at vi skal mindes om vores pligter som arktisk stat af Trump. Det er ikke ham, der er pinlig i denne situation. Det er os. Det er Danmark. Det er den danske regering. Tænk at der skal et købstilbud fra den amerikanske præsident til for at få den nødvendige fokus på dette betændte område.

Sidste år skrev jeg følgende her på bloggen:

”Hvis vi ikke selv gør noget, så bliver vi tvunget til det. Hvis København ikke tør gå forrest, så vil vi få et spark bag i af amerikanerne. Det kan blive en ydmygende forestilling, hvis andre udefra skal belære os. Det øgede fokus på arktis gør det til en farlig legeplads, som vi skal sikre i fællesskab.”Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere