Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump har to muligheder for at ”købe” Grønland

Den ene går gennem rigsfællesskabet. Det andet - et reelt køb kan kun ske efter Grønlands løsrivelse.

Grønland er ikke til salg siger statsministeren og påpeger, at Grønland ikke er Danmarks.

Det er naturligvis sandt. Både Grønland og Danmark er en del af rigsfællesskabet – den danske stat.

Så længe Grønland er en del af rigsfællesskabet er der ingen købsmuligheder. Det er i øvrigt ikke første gang USA tilbyder at købe Grønland.

Desuden skal Trump nok lige informeres om, at undergrunden formelt er overdraget til Grønland. Det sørgede Anders Fogh Rasmussen for ved en folketingsbeslutning, som kun Dansk Folkeparti stemte imod. Dernæst er det ikke tilladt at eje og handle med jord i Grønland.

Så vil Trump købe Grønland, skal han trykke på knappen i samme sekund, Grønland måtte løsrive sig fra den danske stat. Her vil der til gengæld være rige muligheder for at klistre Grønland til med Trump towers. Men det gælder om at være hurtig. For også kineserne og russerne vil stå på spring, når grønlænderne kastes for løverne.

USA kan ikke købe Grønland, så længe Grønland er en del af rigsfællesskabet. Den danske stat fungerer som en beskyttelse for Grønland i forhold til den slags. Og det er ikke kun overfor amerikanerne. Russerne ønsker fortsat, at Arktis skal være lavspændingsområde, så længe Grønland er en del af lilleput Danmark. I samme øjeblik Grønland måtte være fri af Danmark, ændrer det billede sig. Russerne vil for alvor begynde at vise muskler og tage ejerskab på et selvstændigt Grønland.

Så har vi kineserne, som ingen af de andre stormagter til have ind i Arktis.

Rigsfællesskabet har mulighed for at holde Kina og Rusland i skak. Og det er det, Trump formodentlig vil kræve af Danmark, når han lander i København. Hvis han lander i København? Men mon ikke han alligevel kommer for at tale om muligheder for indflydelse i Grønland, når han er færdig med at være sur over ikke at måtte købe Grønland.

Jeg har utallige gange advaret den danske regering om at nedprioritere rigsfællesskabet og lade som om selvstændighed er en mulighed. Løsrivelse er en umulighed, hvis vi ikke vil acceptere at Grønland ender som stat nummer 51 i USA, bliver en kinesisk vasalstat eller ender i kløerne på Putin.

Den eneste anden mulighed er at bruge ressourcerne på at udvikle rigsfællesskabet. Trump vil kræve, at den danske regering tager den rolle på sig. På den måde er det Trumpske spark i den danske regerings bagdel velkommet og nødvendigt.

Det er pinligt, at vi skal mindes om vores pligter som arktisk stat af Trump. Det er ikke ham, der er pinlig i denne situation. Det er os. Det er Danmark. Det er den danske regering. Tænk at der skal et købstilbud fra den amerikanske præsident til for at få den nødvendige fokus på dette betændte område.

Sidste år skrev jeg følgende her på bloggen:

”Hvis vi ikke selv gør noget, så bliver vi tvunget til det. Hvis København ikke tør gå forrest, så vil vi få et spark bag i af amerikanerne. Det kan blive en ydmygende forestilling, hvis andre udefra skal belære os. Det øgede fokus på arktis gør det til en farlig legeplads, som vi skal sikre i fællesskab.”Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.19, 20:10
Liberalister kan snildt være lige så politisk skadelige som venstreorienterede. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere