Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump vil købe Grønland – et nødvendigt spark i røven

Tag rigsfællesskabet alvorligt, inden vi bliver til grin i hele verden.

Trumps tanker om at købe Grønland er et velkomment spark i røven til den danske regering.

Ikke fordi jeg på nogen måder ønsker at sælge Grønland. Tværtimod. Det håber jeg da også står klart gennem min intensive debat om rigsfællesskabet gennem syv år. Men fordi skiftende danske regeringer gennem de sidste 40 år har erstattet sammenhængskraft med ligegyldighed og engagement med en laden stå til mentalitet. Sidstnævnte er blevet så altødelæggende, at det officielle Danmark er villige til at kaste grønlændere for løverne uden kamp.

Jeg har selv skrevet til Det Hvide Hus for at udtrykke mine bekymringer for rigsfællesskabets rolle i arktis. Det kan være min hilsen er havnet i papirkurven. Men det rokker ikke ved, at mine bekymringer er reelle. Og jeg tror, flere og flere deler denne bekymring. Mit ønske til præsidenten var, at han skulle bede den danske regering tage rollen som arktisk stat alvorlig.

Præsident Trump har jo en mere direkte måde at kommunikere store emner på, end vi har set før. Men bag det ligger der en alvorlig sag, som vi ikke bare skal kaste i papirkurven i halen af tweets som ”Det må være en aprilnar” og manden er jo gal osv.

Udover stormagtskampen, som jeg har beskrevet i andre bloggs er alvoren bag den aktuelle situation det vigtige.

USA optrapper i Arktis. De ønsker flere baser, lufthavne og indflydelse. Og de vil minimere kinesernes og russernes indflydelse.

Det ønske vil ikke blive mindre i takt med, at kravet om Nordpolen bliver rullet ud. Dette i en tid, hvor #Greenland er internationalt hot. Alle andre steder end i Danmark.

Problemet er ikke Trumps købelyster. Der er naturligvis ikke muligt at købe Grønland. Vi handler jo ikke med mennesker i 2019.

Den danske regering er problemet. Det er Danmarks rolle, som trænger til renovering.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere