Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Økonomi, misbrug og korruption skygger for Grønlands selvstændighed

I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit.

Der er desværre ikke så meget at fejre. Grønland har ingenting fået ud af 40 år med selvbestemmelse. Økonomi, misbrug og korruption skygger for mærkedagen, når Grønland i dag fejrer 10 års selvstyre på Grønlands nationaldag. Samtidig er det 40 år siden, at hjemmestyret blev indført. Det synes oplagt at reflektere over, hvad Grønland har opnået på 40 år med selvbestemmelse.

Grønland sidder på en tikkende bombe. En af de helt store bommerter var ophævelsen af nultolerancen over for uran. Det kan blive hele rigsfællesskabets værste mareridt.

Nu har vi så sagen om Tasiilaq, som de fleste kender fra dokumentaren “Byen hvor børn forsvinder”. Men det er langtfra kun et problem på østkysten. Hele Grønland bløder. Alligevel prioriteres selvstændighed over børn, uddannelse, sundhed og velfærd.

Der er ingen udsigt til økonomisk uafhængighed. Og for mange unge ser det håbløst ud i Grønland. Alternativet til at være hjemløs, misbrugt eller misbruger i Grønland kan være at flygte til Danmark. Her taler gadebilledet sin egen historie, hvor udsatte grønlændere opretholder fordommene om alle de mange andre grønlændere i Danmark. Det er helt ligegyldigt, at mange grønlændere i Danmark klarer sig godt. Den historie har ikke fået fodfæste. Dermed bløder ikke alene grønlændere i Grønland, men så sandelig også alle grønlændere i Danmark. Og det er ikke så få.

Jeg begynder at forstå, hvorfor danskerne ikke gider høre på os mere. Den evige ynk og offermentalitet graver bare grøften dybere.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
28.01.20, 16:35
Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke Læs mere
Af Nauja Lynge
28.01.20, 13:51
Inden længe kommer der nok en opfordring fra amerikanerne igen, hvor de advarer om at undskylde overfor Kina. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 13:04
Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.01.20, 10:19
Øjebliksbillede af en retskultur i frit fald efter frifindelsen af en dødsbilist ved Retten i Aarhus. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 00:04
Regeringens valgløfter er uden hold i virkeligheden Læs mere
Af Jens Kindberg
27.01.20, 20:52
De brokker sig over, at de ikke kan tiltrække virksomheder, fordi de mangler veje og havne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.01.20, 11:35
Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post Læs mere
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere