Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er selvstyreloven ulovlig – og er den hævet over grundloven?

I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven.

Det kan umuligt dreje sig om politiske motiver alene, men også reelle grønlandske ønsker og forventninger, som skal indfries fra dansk og grønlandsk side. Men man skal også huske, at mange politikere og partier i Danmark - heriblandt nuværende og midlertidig statsminister Lars Løkke Rasmussen, ønsker at styrke og fortsætte rigsfællesskabet. Der er således også partier i Grønland (Samarbejdspartiet og måske Atassut), som ønsker at bevare rigsfællesskabet. Det samme ønsker Sambandspartiet på Færøerne, som netop har fået genvalgt veteranen Edmund Joensen.

Desværre er der i medierne - både i Danmark, Grønland og på Færøerne, meget mere taletid til Selvstyret end til tilhængere af rigsfællesskabet. Jeg oplever selv aldrig mere at blive inviteret, selvom jeg har startet debatten om rigsfællesskabet og netop repræsenterer den modsatte stemme. Det er i alle andre samfundsdebatter normalt, at modparten inviteres til en replik, når synspunkter bringes frem.

Der er opstået en situation, hvor man er i tvivl om, hvor grænsen går, og det er til det brug man har opretholdt et tvistnævn, som også var en del af Hjemmestyreloven og nu Selvstyreloven Den er gyldig indtil et nyt folketingsflertal skulle finde på at ændre den. Men der er nu så meget tvivl om dette emne, at den danske regering bør reagere på det her.

Nu vil vi vide, om den er ulovlig.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
28.01.20, 16:35
Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke Læs mere
Af Nauja Lynge
28.01.20, 13:51
Inden længe kommer der nok en opfordring fra amerikanerne igen, hvor de advarer om at undskylde overfor Kina. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 13:04
Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.01.20, 10:19
Øjebliksbillede af en retskultur i frit fald efter frifindelsen af en dødsbilist ved Retten i Aarhus. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 00:04
Regeringens valgløfter er uden hold i virkeligheden Læs mere
Af Jens Kindberg
27.01.20, 20:52
De brokker sig over, at de ikke kan tiltrække virksomheder, fordi de mangler veje og havne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.01.20, 11:35
Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post Læs mere
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere