Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil Mette Frederiksen og rød blok have magt for enhver pris?

Og er vores stemmer ligegyldige nu, hvor vi har sat kryds?

Der bliver solgt ud af den danske stat, og pist væk er de kritiske røster i iver efter magt.

Hvis ikke både Socialdemokratiet, De Radikale, Enhedslisten og SF står fast på det, som de har lovet os i valgkampen, mister de troværdigheden.

For Mette Frederiksens vedkommende kan den der med, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris og ikke vil give køb på udlændingepolitikken, ikke blødgøres. Man kan ikke først fiske stemmer på at stå fast på f.eks. udlændingeområdet for derefter at gå på kompromis på samme område. Udlændingeområdet har været nævnt, hver eneste gang Mette Frederiksen har haft ordet i valgkampen. Den del er foregået for åben skærm, så der kan troværdigheden ikke holde til udfordringer.

Samtidig står vi over for en tid, hvor vi er udfordret i den danske stat og i de fællesskaber, som vi er en del af. Det være sig EU eller rigsfællesskabet. Det bedste værn mod fjendtlighed af enhver karakter er netop fællesskaber. Det var jo også derfor, vi sikrede os i fællesskaber på kryds og tværs efter Anden Verdenskrig. Det er også derfor, fællesskaber er vigtige i dag, hvor vi ikke alene er udfordret i det sydlige Danmark og i EU, men også i de nordatlantiske dele af den danske stat, hvor internationale eksperter frygter, at en ny kold krig er på vej. Lige nu har alene den færøske veteran Edmund Joensen fokus på det. Det er urimeligt, at han skal løfte den opgave alene.

Jeg kan forstå på det nyvalgte mandat fra Grønland, at det grønlandske parti Siumut har været i forhandling med Mette Frederiksen længe før valgresultatet. Det er foregået for lukkede døre, så her må vi som danske vælgere vente spændt på, hvor meget der er blevet lovet grønlænderne på bekostning af hele den danske stat.

Og væk er alle løfterne fra stærke SF og radikale stemmer om at fokusere på rigsfællesskabet. Hvad bliver det næste, I giver køb på? Det er et stort tab for rigsfællesskabet med fyringen af Martin Lidegaard som næstformand. Han har om nogen italesat emnet sammen med Karsten Hønge fra SF.

Derfor er det også en farlig kurs, Mette Frederiksen styrer mod, hvor hun svigter rigsfællesskabet i sin iver efter at blive statsminister. Det kommer til at give bagslag, hvis den kurs bakkes op af stemmer fra De Radikale og SF. I deres bagland er der mange tilhængere af fællesskabet. En socialdemokratisk mindretalsregering vil yderligere give dødsstødet til den fællesskabsånd, som vi er afhængige af for at sikre sammenhængskraft og fremdrift. Det kunne ikke være mindre i takt med de toner, som eksperter tuder vores ører fulde af, når vi taler om fremtidens demokrati. Og Frederiksen har højt og tydeligt sagt, at hun ønsker mere magt i statsministeriet. Det klinger noget hult at ønske mere magt, når nu socialdemokraterne ovenikøbet ikke har haft det fantastiske valg, som de havde forventet.

Det er ikke vejen frem med et topstyret Socialdemokrati, som vil gå enegang. Det skader vores demokrati, og det kan sætte Danmark ud på en farlig kurs, hvor fællesskaberne bringes i fare eller til ophør. For venstrefløjens partier, som er kommet styrket ud af valgkampen, gælder det netop om at stå fast på alle deres krav nu. Det er jeg helt overbevist om, at jeres vælgere forventer af jer. Det er mere langtidsholdbart at være en stærk opposition end at gå på kompromis med valgløfterne. De øvrige partier i rød blok står meget langt fra Socialdemokratiet på udlændingepolitikken. Her har Socialdemokratiet mere til fælles med Venstre, som er gået frem.

Familien Danmark er nok bedre tjent med en statsminister, som vil samle Danmark på midten. Eller er vores stemmer ligegyldige nu, hvor vi har sat krydset?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}