Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigsfællesskabets veteran Edmund Joensen har indtaget Folketinget igen igen

Han har en vigtig opgave for sig som en af rigets sidste garanter for bevarelse af den danske stat.

Vi følger i disse dage dannelsen af en regering, som på ingen måder vælger at prioritere rigsfællesskabet. Det vidnede blandt andet Mette Frederiksens støtte til både Grønland og Færøernes løsrivelse om. Og selv om de nordatlantiske mandater ingen betydning har ved dette valg, så har de alligevel forhandlet med Socialdemokratiet længe før valget.

Edmund Joensen er tidligere lagmand på Færøerne, medstifter og næstformand i den tidligere Foreningen Rigsfællesskabet og medlem af Folketinget igen. I en alder af 74 er han still going strong, og vi er mange, som har store forventninger til ham i den kommende valgperiode.

I Foreningen Rigsfællesskabet og i Folketinget banede han vejen for fjernelse af de mange grænsehindringer, som efter hans mening forhindrede fællesskabet og gjorde det sværere at være borger i rigsfællesskabet. Arbejdet med at gøre det lettere at være borger i rigsfællesskabet startede på hans sidste vagt i Folketinget. Og det har for nylig gjort det muligt at tage førtidspension med til Grønland og Færøerne. Edmund Joensen har i flere år flirtet med tanken om et sekretariat for rigsfællesskabet i Folketinget. Jeg ser meget frem til at følge de nye tiltag, som han med garanti sætter i søen, når han igen skal holde møder i Folketinget.

Efter valget i 2007 sikrede Edmund Joensen det borgerlige flertal i Danmark, så Fogh-regeringen kunne fortsætte. I dag er situationen unægtelig en anden. Han kommer til at kæmpe med dansk uvidenhed og berøringsangst. Men han ser nok også muligheden for at arbejde for en ny dagsorden for rigsfællesskabet – måske sammen med Lars Løkke Rasmussen og co.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}