Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Amerikanerne har bedt den danske regering om at prioritere rigsfællesskabet

Mens statsministerkandidaterne lover mere indflydelse til Grønland, beder amerikanerne os i stedet forme en vision for et stærkt rigsfællesskab.

“Mens både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen i valgkampen lover mere grønlandsk indflydelse på udenrigspolitikken, strammer USA skruen omkring Arktis.” Det fremgår af en artikel i Politiken af i dag af Jacob Svendsen. Han skriver bla. : “Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har lagt en bombe under Danmark og Grønlands forhåbninger om, at det arktiske område også i fremtiden har en særlig position uden stormagtsrivaliseringer. Under mødet i Arktisk Råd i Finland i mandags angreb Pompeo ikke blot Kinas, men også Ruslands stigende økonomiske og militære interesse for Arktis.

»Kinas ord og handlinger rejser tvivl om deres intentioner«, sagde Pompeo under mødet i Rovaniemi i det nordlige Finland. Han fortsatte med at advare om, at Arktis i dag er en »region, som er blevet en del af den globale magtkamp. De otte arktiske lande må tilpasse sig denne nye fremtid. Vi er på vej ind i ny æra af strategisk engagement i Arktis«.”Adjunkt Rasmus Leander Nielsen var i gang med undervisningen i international politik på universitetet i Nuuk, da den amerikanske udenrigsminister holdt sin tale. Han peger på, at den amerikanske udmelding om Arktis som en del af stormagternes globale magtspil dækker over en udvikling, der har været på vej noget tid, men som nu skifter gear.

»Arktisk Råds dna ligger i klima og bæredygtig udvikling, ikke sikkerhedspolitik. Siden starten har deltagerlandene lagt vægt på at trække sikkerhedspolitikken ud af Arktisk Råd, så det kunne fungere som et samarbejdsforum mellem staterne. Derfor er det er en ret vild udvikling, som USA nu har sat i gang«.”

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at amerikanerne vil have Lars Løkke Rasmussen til at trække det udenrigspolitiske kort i valgkampen. Og der er generelt ved at brede sig en undren og vrede over dansk ligegyldighed og denne laden stå til, når det gælder rigsfællesskabets nordatlantiske områder.

Amerikanerne strammer grebet om Arktis, kineserne har erklæret sig for værende en nær-arktisk stat, og Putin har vi et mellemværende med i FN. Der er al mulig grund til at sætte rigsfællesskabet øverst på den politiske dagsorden i den danske valgkamp.

USA vil nu genoprette en permanent statslig tilstedeværelse i Grønland. Det skal ske hurtigst muligt og i samarbejde med Danmark.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
05.06.20, 14:51
Eller hvorfor Mette Frederiksen ikke er nogen Václav Havel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.06.20, 14:16
En ulykkelig død og højst sandsynligt en uacceptabel handling fra politimandens side, men George Floyd var på stoffer og havde fem tidligere domme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere