Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Amerikanerne har bedt den danske regering om at prioritere rigsfællesskabet

Mens statsministerkandidaterne lover mere indflydelse til Grønland, beder amerikanerne os i stedet forme en vision for et stærkt rigsfællesskab.

“Mens både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen i valgkampen lover mere grønlandsk indflydelse på udenrigspolitikken, strammer USA skruen omkring Arktis.” Det fremgår af en artikel i Politiken af i dag af Jacob Svendsen. Han skriver bla. : “Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har lagt en bombe under Danmark og Grønlands forhåbninger om, at det arktiske område også i fremtiden har en særlig position uden stormagtsrivaliseringer. Under mødet i Arktisk Råd i Finland i mandags angreb Pompeo ikke blot Kinas, men også Ruslands stigende økonomiske og militære interesse for Arktis.

»Kinas ord og handlinger rejser tvivl om deres intentioner«, sagde Pompeo under mødet i Rovaniemi i det nordlige Finland. Han fortsatte med at advare om, at Arktis i dag er en »region, som er blevet en del af den globale magtkamp. De otte arktiske lande må tilpasse sig denne nye fremtid. Vi er på vej ind i ny æra af strategisk engagement i Arktis«.”Adjunkt Rasmus Leander Nielsen var i gang med undervisningen i international politik på universitetet i Nuuk, da den amerikanske udenrigsminister holdt sin tale. Han peger på, at den amerikanske udmelding om Arktis som en del af stormagternes globale magtspil dækker over en udvikling, der har været på vej noget tid, men som nu skifter gear.

»Arktisk Råds dna ligger i klima og bæredygtig udvikling, ikke sikkerhedspolitik. Siden starten har deltagerlandene lagt vægt på at trække sikkerhedspolitikken ud af Arktisk Råd, så det kunne fungere som et samarbejdsforum mellem staterne. Derfor er det er en ret vild udvikling, som USA nu har sat i gang«.”

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at amerikanerne vil have Lars Løkke Rasmussen til at trække det udenrigspolitiske kort i valgkampen. Og der er generelt ved at brede sig en undren og vrede over dansk ligegyldighed og denne laden stå til, når det gælder rigsfællesskabets nordatlantiske områder.

Amerikanerne strammer grebet om Arktis, kineserne har erklæret sig for værende en nær-arktisk stat, og Putin har vi et mellemværende med i FN. Der er al mulig grund til at sætte rigsfællesskabet øverst på den politiske dagsorden i den danske valgkamp.

USA vil nu genoprette en permanent statslig tilstedeværelse i Grønland. Det skal ske hurtigst muligt og i samarbejde med Danmark.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.19, 17:08
Det må man håbe for briternes og vores skyld. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere