Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Amerikanerne har bedt den danske regering om at prioritere rigsfællesskabet

Mens statsministerkandidaterne lover mere indflydelse til Grønland, beder amerikanerne os i stedet forme en vision for et stærkt rigsfællesskab.

“Mens både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen i valgkampen lover mere grønlandsk indflydelse på udenrigspolitikken, strammer USA skruen omkring Arktis.” Det fremgår af en artikel i Politiken af i dag af Jacob Svendsen. Han skriver bla. : “Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har lagt en bombe under Danmark og Grønlands forhåbninger om, at det arktiske område også i fremtiden har en særlig position uden stormagtsrivaliseringer. Under mødet i Arktisk Råd i Finland i mandags angreb Pompeo ikke blot Kinas, men også Ruslands stigende økonomiske og militære interesse for Arktis.

»Kinas ord og handlinger rejser tvivl om deres intentioner«, sagde Pompeo under mødet i Rovaniemi i det nordlige Finland. Han fortsatte med at advare om, at Arktis i dag er en »region, som er blevet en del af den globale magtkamp. De otte arktiske lande må tilpasse sig denne nye fremtid. Vi er på vej ind i ny æra af strategisk engagement i Arktis«.”Adjunkt Rasmus Leander Nielsen var i gang med undervisningen i international politik på universitetet i Nuuk, da den amerikanske udenrigsminister holdt sin tale. Han peger på, at den amerikanske udmelding om Arktis som en del af stormagternes globale magtspil dækker over en udvikling, der har været på vej noget tid, men som nu skifter gear.

»Arktisk Råds dna ligger i klima og bæredygtig udvikling, ikke sikkerhedspolitik. Siden starten har deltagerlandene lagt vægt på at trække sikkerhedspolitikken ud af Arktisk Råd, så det kunne fungere som et samarbejdsforum mellem staterne. Derfor er det er en ret vild udvikling, som USA nu har sat i gang«.”

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at amerikanerne vil have Lars Løkke Rasmussen til at trække det udenrigspolitiske kort i valgkampen. Og der er generelt ved at brede sig en undren og vrede over dansk ligegyldighed og denne laden stå til, når det gælder rigsfællesskabets nordatlantiske områder.

Amerikanerne strammer grebet om Arktis, kineserne har erklæret sig for værende en nær-arktisk stat, og Putin har vi et mellemværende med i FN. Der er al mulig grund til at sætte rigsfællesskabet øverst på den politiske dagsorden i den danske valgkamp.

USA vil nu genoprette en permanent statslig tilstedeværelse i Grønland. Det skal ske hurtigst muligt og i samarbejde med Danmark.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.19, 11:22
Partierne må genfinde kompasset og afstikke en kurs. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå. Læs mere