Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Martin Lidegaard ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet

Behovet for rigsfællesskabet er større end nogensinde, fordi verden vokser, og vi bliver allesammen mindre, efterhånden som stormagterne vokser sig endnu større.

Martin Lidegaard ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet. Han føler det som en familie, både personligt og politisk. Personligt er han vokset op med grønlændere og grønlandsk kultur omkring sig, og mange af hans nærmeste venner har grønlandsk baggrund. Politisk har han altid haft øje for, hvor stor betydning rigsfællesskabet har for småstaterne Grønland, Færøerne og Danmark.

I hans øjne er der mere behov for rigsfællesskabet end nogensinde, fordi verden vokser, og vi bliver alle sammen endnu mindre, efterhånden som stormagterne vokser sig endnu større.

Vi lever i en brydningstid. Det gælder i Europa, hvor nye populistiske bevægelser forsøger at splitte det gamle kontinent. Det gælder vores transatlantiske relationer, hvor præsident Trump har sat store spørgsmålstegn ved samarbejdet med EU og i NATO. Og det gælder desværre også i rigsfællesskabet, hvor stadig flere røster taler for, at de tre dele af rigsfællesskabet bør gå hver deres vej. Men Martin siger det højt og tydeligt. “Jeg ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet.”

For sjældent har der ifølge Lidegaard været mere brug for, at vi forstår og bruger hinanden i et jævnbyrdigt, respektfuldt og ligeværdigt samarbejde. Ingen af de udfordringer, som de forskellige dele af rigsfællesskabet står overfor, ville blive mindre, hvis vi stod alene. Tværtimod.

Grønland og Danmark har alt at vinde ved at støtte hinanden i at nå vores respektive mål, uanset om vi taler selvstændighed, miljø, økonomi, forsvar eller sikkerhedspolitik.  Verden vokser i enhver forstand, økonomisk, befolkningsmæssigt, transportmæssigt, og vi bliver alle relativt mindre. Men også med kæmpe potentialer, hvis vi kan finde ud af at stå sammen.

Danmark bliver større i enhver forstand, hvis vi kan holde fast i rigsfællesskabet. Det gælder både kulturelt, geografisk, geopolitisk og måske allervigtigst menneskeligt.

Det samme gælder ifølge Martin Grønland, også selvom han har stor respekt for det grønlandske ønske om mere selvstændighed. Men spørgsmålet er, om Grønland reelt kan opnå større selvstændighed ved på kort sigt at kappe de formelle bånd til Danmark med alle de økonomiske og politiske konsekvenser det vil have.

I stedet peger han på, at vejen til grønlandsk selvstændighed på lang sigt går gennem større samarbejde med Danmark på kort sigt. Grønlandske politikere bør ikke bilde deres befolkning ind, at en kortsigtet løsrivelse vil løse nogen som helst problemer for nogen som helst på Grønland. Danske politikere bør omvendt respektere det grønlandske ønske om større selvstændighed og invitere til udarbejdelse af en ny vision for rigsfællesskabet, der tager det udgangspunkt, men med en realistisk vej dertil, der kan føre til et stærkt og ligeværdigt partnerskab mellem Grønland og Danmark før, under og efter en eventuel formel løsrivelse. For ham er visionen altså ikke fællesskabets opløsning, men en udvikling i gensidig forståelse til et nyt partnerskab.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard stiller op for de Radikale.

 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere
Af Marie Høgh
17.02.20, 18:19
Intet føles så godt, som at lune sig ved andres åndløshed, tomme bogreoler og manglende dannelse. Reality-genren er fordummende, men den er ikke dum. Nej, den næres af, at den rammer noget fuldstændig grund- eller urmenneskeligt, nemlig vores umiddelbare selvoptagethed og selvretfærdighed. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.02.20, 16:43
Uhrskov og Jalving ser spøgelser: SAS vil ikke afskaffe Danmark Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere