Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Martin Lidegaard ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet

Behovet for rigsfællesskabet er større end nogensinde, fordi verden vokser, og vi bliver allesammen mindre, efterhånden som stormagterne vokser sig endnu større.

Martin Lidegaard ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet. Han føler det som en familie, både personligt og politisk. Personligt er han vokset op med grønlændere og grønlandsk kultur omkring sig, og mange af hans nærmeste venner har grønlandsk baggrund. Politisk har han altid haft øje for, hvor stor betydning rigsfællesskabet har for småstaterne Grønland, Færøerne og Danmark.

I hans øjne er der mere behov for rigsfællesskabet end nogensinde, fordi verden vokser, og vi bliver alle sammen endnu mindre, efterhånden som stormagterne vokser sig endnu større.

Vi lever i en brydningstid. Det gælder i Europa, hvor nye populistiske bevægelser forsøger at splitte det gamle kontinent. Det gælder vores transatlantiske relationer, hvor præsident Trump har sat store spørgsmålstegn ved samarbejdet med EU og i NATO. Og det gælder desværre også i rigsfællesskabet, hvor stadig flere røster taler for, at de tre dele af rigsfællesskabet bør gå hver deres vej. Men Martin siger det højt og tydeligt. “Jeg ønsker at bevare og udvikle rigsfællesskabet.”

For sjældent har der ifølge Lidegaard været mere brug for, at vi forstår og bruger hinanden i et jævnbyrdigt, respektfuldt og ligeværdigt samarbejde. Ingen af de udfordringer, som de forskellige dele af rigsfællesskabet står overfor, ville blive mindre, hvis vi stod alene. Tværtimod.

Grønland og Danmark har alt at vinde ved at støtte hinanden i at nå vores respektive mål, uanset om vi taler selvstændighed, miljø, økonomi, forsvar eller sikkerhedspolitik.  Verden vokser i enhver forstand, økonomisk, befolkningsmæssigt, transportmæssigt, og vi bliver alle relativt mindre. Men også med kæmpe potentialer, hvis vi kan finde ud af at stå sammen.

Danmark bliver større i enhver forstand, hvis vi kan holde fast i rigsfællesskabet. Det gælder både kulturelt, geografisk, geopolitisk og måske allervigtigst menneskeligt.

Det samme gælder ifølge Martin Grønland, også selvom han har stor respekt for det grønlandske ønske om mere selvstændighed. Men spørgsmålet er, om Grønland reelt kan opnå større selvstændighed ved på kort sigt at kappe de formelle bånd til Danmark med alle de økonomiske og politiske konsekvenser det vil have.

I stedet peger han på, at vejen til grønlandsk selvstændighed på lang sigt går gennem større samarbejde med Danmark på kort sigt. Grønlandske politikere bør ikke bilde deres befolkning ind, at en kortsigtet løsrivelse vil løse nogen som helst problemer for nogen som helst på Grønland. Danske politikere bør omvendt respektere det grønlandske ønske om større selvstændighed og invitere til udarbejdelse af en ny vision for rigsfællesskabet, der tager det udgangspunkt, men med en realistisk vej dertil, der kan føre til et stærkt og ligeværdigt partnerskab mellem Grønland og Danmark før, under og efter en eventuel formel løsrivelse. For ham er visionen altså ikke fællesskabets opløsning, men en udvikling i gensidig forståelse til et nyt partnerskab.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard stiller op for de Radikale.

 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere