Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befolkningen i Grønland skal skide i en spand, alt imens den politiske elite beriger sig selv

Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning.

Landstinget i Grønland bygger dyre boliger til politikere, alt imens befolkningen mangler husly. Men det er bare dråben, der får bægeret til at flyde over.

Ifølge det grønlandske nyhedsmedie KNR er den generelle holdning hos læserne, at politikerne prioriterer sig selv over befolkningen. Og her har man fat i noget væsentligt. Der er efter min mening alt for mange offentlige ansatte og alt for mange politikere til at styre en befolkning på størrelse med en dansk provinsby.

Angiveligt vil nogle hellere skide i en spand end modtage en krone fra Danmark. For min skyld kan de godt starte med at skide i den spand nu. For det kommer de til alligevel, hvis den hurtige kurs mod løsrivelse fortsætter. De eneste, der ikke er villige til at skide i spanden, er de politikere, som altså bor i dyre embedsboliger, hvoraf nogle lige nu er ved at anskaffe sig embedsbolig nummer to.

Det er klart, at kommer man langvejs fra, så er der jo behov for en bolig i Nuuk. Derfor bygges der så 25 boliger i Nuuk til de politikere, der til daglig bor uden for Nuuk. Samtidig forringes befolkningens levevilkår. Ikke kun pga. de 25 boliger, men fordi alt for mange politikere har travlt med at føre løsrivelsespolitik for egen vindings skyld. For der kan ikke skaffes boliger til alle, før udgifterne reduceres på andre områder. Så hvorfor ikke tage disse løsrivelsespolitikere på ordet? Hvorfor kan de ikke skide i en spand og bo i tørvehytter, indtil der er skaffet boliger til resten af befolkningen?

Ifølge en ny analyse fra DTU præger dårlig vedligeholdelse, skimmelsvamp og manglende isolering en stor del af boligerne i Grønland og i en sådan grad, at de kræver omfattende renovering. Samtidig er der enorm boligmangel særligt i Nuuk, hvor størstedelen af den lille befolkning bor.

Skal de folkevalgte kun sørge for sig selv? Forringelsen af befolkningens levevilkår er i høj grad et selvskabt problem, fordi det bla. er dyrt at føre løsrivelsespolitik. Man skylder befolkningen en redegørelse over, hvordan levevilkårene vil se ud for den almindelige befolkning, efter Grønland har løsrevet sig. Tørvehytter og en spand til at skide i er slet ikke et urealistisk scenario.

De 25 boliger er en dråbe i ishavet. Men det er dråben, der får bægeret til at flyde over. Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Og mon ikke befolkningen snart har fået nok. I hvert fald lurer der modstand lige i nærheden af Grønlands maskinrum, hvor eliten huserer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere
Af Rune Lund
02.06.20, 13:34
- og er skyld i, at hjælpepakker ender hos virksomheder i skattely Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
02.06.20, 13:13
Det er vrøvl for alle skattekronerne, når man ikke må sige ”drenge og piger” men kun ”børn” Læs mere