Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befolkningen i Grønland skal skide i en spand, alt imens den politiske elite beriger sig selv

Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning.

Landstinget i Grønland bygger dyre boliger til politikere, alt imens befolkningen mangler husly. Men det er bare dråben, der får bægeret til at flyde over.

Ifølge det grønlandske nyhedsmedie KNR er den generelle holdning hos læserne, at politikerne prioriterer sig selv over befolkningen. Og her har man fat i noget væsentligt. Der er efter min mening alt for mange offentlige ansatte og alt for mange politikere til at styre en befolkning på størrelse med en dansk provinsby.

Angiveligt vil nogle hellere skide i en spand end modtage en krone fra Danmark. For min skyld kan de godt starte med at skide i den spand nu. For det kommer de til alligevel, hvis den hurtige kurs mod løsrivelse fortsætter. De eneste, der ikke er villige til at skide i spanden, er de politikere, som altså bor i dyre embedsboliger, hvoraf nogle lige nu er ved at anskaffe sig embedsbolig nummer to.

Det er klart, at kommer man langvejs fra, så er der jo behov for en bolig i Nuuk. Derfor bygges der så 25 boliger i Nuuk til de politikere, der til daglig bor uden for Nuuk. Samtidig forringes befolkningens levevilkår. Ikke kun pga. de 25 boliger, men fordi alt for mange politikere har travlt med at føre løsrivelsespolitik for egen vindings skyld. For der kan ikke skaffes boliger til alle, før udgifterne reduceres på andre områder. Så hvorfor ikke tage disse løsrivelsespolitikere på ordet? Hvorfor kan de ikke skide i en spand og bo i tørvehytter, indtil der er skaffet boliger til resten af befolkningen?

Ifølge en ny analyse fra DTU præger dårlig vedligeholdelse, skimmelsvamp og manglende isolering en stor del af boligerne i Grønland og i en sådan grad, at de kræver omfattende renovering. Samtidig er der enorm boligmangel særligt i Nuuk, hvor størstedelen af den lille befolkning bor.

Skal de folkevalgte kun sørge for sig selv? Forringelsen af befolkningens levevilkår er i høj grad et selvskabt problem, fordi det bla. er dyrt at føre løsrivelsespolitik. Man skylder befolkningen en redegørelse over, hvordan levevilkårene vil se ud for den almindelige befolkning, efter Grønland har løsrevet sig. Tørvehytter og en spand til at skide i er slet ikke et urealistisk scenario.

De 25 boliger er en dråbe i ishavet. Men det er dråben, der får bægeret til at flyde over. Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Og mon ikke befolkningen snart har fået nok. I hvert fald lurer der modstand lige i nærheden af Grønlands maskinrum, hvor eliten huserer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere