<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlands hemmelige gruppe Bart Enok advarer mod udviklingen i Grønland og opfordrer Danmark til at gribe ind

Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret!

Bart Enok er en gruppe af borgere med forskellige nationaliteter, der er bekymret for Grønlands fremtid og levevilkår. Af hensyn til deres nuværende job, ansvarsområder, kontakter, kunder og de kendte repressalier mod dissidenter er de afskåret fra at kunne stå frem offentligt.

Det er nok svært for danskere at forstå. Men er man offentligt ansat i Grønland, har man ofte bolig tilknyttet jobbet. Når jobbet stoppes, skal man samtidig fraflytte sit lejemål. Der er omfattende boligmangel i Nuuk, så når jobbet ryger, ryger man ud af Grønland med børn og familie. Cirka 25.000 grønlændere bor i dag i Danmark, og dertil måske 100.000 med flere år bag sig i Grønland. En god del af dem kender problemerne, hvis man lokalt glemmer at holde kæft, bøje nakken, lukke øjnene og glemme, hvad man ser. Grønlandsk politik i dag er ligesom en dansk kommune med en bykonge, der mener at eje alt. Kong Siumut gør alt for at bevare magten og har adgangen til selvstyrets midler. Det er ikke kolonialisme og undertrykkelse af oprindelige folkefærd. Det er blot en uskøn grønlandsk magtkamp, hvor almindelige grønlændere er gidslerne med udsigt til fattigdom, hungersnød og en stenrig elite.

Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret. Det skriver gruppen her på bloggen i aften. Og de fortsætter:

»Vil man servere fakta i Grønland, er man pinedød nødt til at være anonym eller skrive under pseudonym, som Bart Enok gør. Er man i grønlandsk udland, kan man stå frem med navns nævnelse som Nauja Lynge.«

Her må jeg altså lige indskyde en kommentar:

Jeg anerkender, hvor svært det er at stå frem i Grønland. Derfor har jeg også ydet en stor indsats for, at I kan komme til orde på de platforme, som jeg har indflydelse på. Men det, at jeg f.eks. kan stå frem (og gør det), er bestemt ikke uden omkostninger. Jeg har også måttet betale med job, familie og jura. Med andre ord: Jeg føler (som jer) at have betalt en stor pris. Jeg håber, at I også vil stå frem nu. Tiden er inde, og det nytter ikke længere, at I gemmer jer bag os. Lad os stå sammen. Kun derved kan vi sammen kræve indflydelse på det samfund, som vi alle er en del af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
27.11.20, 14:53
Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu. Læs mere
Af Marie Høgh
27.11.20, 14:00
Det uhyggelige​ er ikke Mette Frederiksen, men den socialistiske tyrkertrostat som ”den gode hyrde”. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.11.20, 10:33
Hver gang man gradbøjer grundloven, så har det utilsigtede konsekvenser. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.11.20, 17:38
I den hylende morsomme film ”Retfærdighedens ryttere” er der en underliggende, klog tråd om forskellen på vores udregninger af al tings sammenhæng og den dybere mening med alt. Læs mere
Af Signe Munk
26.11.20, 13:30
De midler, som regeringen lovede til øget rengøring i daginstitutioner, er ikke dukket op. Det sætter personale under yderligere pres – og det går ud over børnene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
26.11.20, 09:47
Var Coronaen blot en undskyldning for at lukke erhvervet? Læs mere
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen. Endnu et kapitel i minkskandalen kommer bogstaveligt talt frem i lyset. Læs mere