Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønlands hemmelige gruppe Bart Enok advarer mod udviklingen i Grønland og opfordrer Danmark til at gribe ind

Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret!

Bart Enok er en gruppe af borgere med forskellige nationaliteter, der er bekymret for Grønlands fremtid og levevilkår. Af hensyn til deres nuværende job, ansvarsområder, kontakter, kunder og de kendte repressalier mod dissidenter er de afskåret fra at kunne stå frem offentligt.

Det er nok svært for danskere at forstå. Men er man offentligt ansat i Grønland, har man ofte bolig tilknyttet jobbet. Når jobbet stoppes, skal man samtidig fraflytte sit lejemål. Der er omfattende boligmangel i Nuuk, så når jobbet ryger, ryger man ud af Grønland med børn og familie. Cirka 25.000 grønlændere bor i dag i Danmark, og dertil måske 100.000 med flere år bag sig i Grønland. En god del af dem kender problemerne, hvis man lokalt glemmer at holde kæft, bøje nakken, lukke øjnene og glemme, hvad man ser. Grønlandsk politik i dag er ligesom en dansk kommune med en bykonge, der mener at eje alt. Kong Siumut gør alt for at bevare magten og har adgangen til selvstyrets midler. Det er ikke kolonialisme og undertrykkelse af oprindelige folkefærd. Det er blot en uskøn grønlandsk magtkamp, hvor almindelige grønlændere er gidslerne med udsigt til fattigdom, hungersnød og en stenrig elite.

Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret. Det skriver gruppen her på bloggen i aften. Og de fortsætter:

»Vil man servere fakta i Grønland, er man pinedød nødt til at være anonym eller skrive under pseudonym, som Bart Enok gør. Er man i grønlandsk udland, kan man stå frem med navns nævnelse som Nauja Lynge.«

Her må jeg altså lige indskyde en kommentar:

Jeg anerkender, hvor svært det er at stå frem i Grønland. Derfor har jeg også ydet en stor indsats for, at I kan komme til orde på de platforme, som jeg har indflydelse på. Men det, at jeg f.eks. kan stå frem (og gør det), er bestemt ikke uden omkostninger. Jeg har også måttet betale med job, familie og jura. Med andre ord: Jeg føler (som jer) at have betalt en stor pris. Jeg håber, at I også vil stå frem nu. Tiden er inde, og det nytter ikke længere, at I gemmer jer bag os. Lad os stå sammen. Kun derved kan vi sammen kræve indflydelse på det samfund, som vi alle er en del af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her