Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ensomhed i påsken

Den kan ramme alle, når den kommer snigende, og slår ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise.

Mange glæder sig til påskeferien. Så er det tid til at samle familien over en påskemiddag. Butikkerne bugner med påskeæg, og overalt bliver vi mindet om, at påsken står for døren.

Men en stadig større del af befolkningen føler sig ensomme – og den følelse forstærkes i højtider. Lige så dejligt og traditionsrigt det er, når familien ankommer, lige så ensomt kan det være at være alene i påsken. Hold øje med din familie, dine venner eller naboen.

Måske har du en veninde, som lige er blevet skilt og for første gang skal være alene i påskeferien. Det kan være svært at spotte ensomhed, for vi danskere er vokset op med at holde vores følelser for os selv. Ensomhed er et tabu. Det kan være den lette løsning at lukke døren og græde alene.

I påsken er vi optaget af hinanden og ser ikke, at andre ikke er en del af påskefællesskabet.

Men ensomhed kan ramme alle. Den kan komme snigende og slå ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise. Der er bl.a. via Ældre Sagen fokus på ensomme ældre, og der er endda udarbejdet en folder, så man kan spotte personer i høj risiko for ensomhed. Men der er ikke ret meget fokus på ensomhed blandt andre grupper f.eks. studerende fra Grønland, nyskilte osv. Det kan være meget voldsomt, når vennerne skal vælge side, og når man lyver over for familien, fordi man ikke vil belaste dem med den tabubelagte ensomhed. For selv om ensomhed kan ramme os alle, så er det ikke ligefrem en booster for selvtilliden at befinde sig i ensomhed.

Nu er der nok ingen, der dør af at være alene i en enkelt påskeferie. Men en bliver hurtigt til fem, og ensomhed kan udløse misbrug og depression. Så vent ikke med at gøre noget.

Hvorfor ikke benytte anledningen til at fortælle din nyskilte veninde, din kollega, som er langt fra familien, eller din nabo, at ensomhed kan ramme alle? På den måde er du med til at nedbryde tabuet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her