Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ensomhed i påsken

Den kan ramme alle, når den kommer snigende, og slår ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise.

Mange glæder sig til påskeferien. Så er det tid til at samle familien over en påskemiddag. Butikkerne bugner med påskeæg, og overalt bliver vi mindet om, at påsken står for døren.

Men en stadig større del af befolkningen føler sig ensomme – og den følelse forstærkes i højtider. Lige så dejligt og traditionsrigt det er, når familien ankommer, lige så ensomt kan det være at være alene i påsken. Hold øje med din familie, dine venner eller naboen.

Måske har du en veninde, som lige er blevet skilt og for første gang skal være alene i påskeferien. Det kan være svært at spotte ensomhed, for vi danskere er vokset op med at holde vores følelser for os selv. Ensomhed er et tabu. Det kan være den lette løsning at lukke døren og græde alene.

I påsken er vi optaget af hinanden og ser ikke, at andre ikke er en del af påskefællesskabet.

Men ensomhed kan ramme alle. Den kan komme snigende og slå ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise. Der er bl.a. via Ældre Sagen fokus på ensomme ældre, og der er endda udarbejdet en folder, så man kan spotte personer i høj risiko for ensomhed. Men der er ikke ret meget fokus på ensomhed blandt andre grupper f.eks. studerende fra Grønland, nyskilte osv. Det kan være meget voldsomt, når vennerne skal vælge side, og når man lyver over for familien, fordi man ikke vil belaste dem med den tabubelagte ensomhed. For selv om ensomhed kan ramme os alle, så er det ikke ligefrem en booster for selvtilliden at befinde sig i ensomhed.

Nu er der nok ingen, der dør af at være alene i en enkelt påskeferie. Men en bliver hurtigt til fem, og ensomhed kan udløse misbrug og depression. Så vent ikke med at gøre noget.

Hvorfor ikke benytte anledningen til at fortælle din nyskilte veninde, din kollega, som er langt fra familien, eller din nabo, at ensomhed kan ramme alle? På den måde er du med til at nedbryde tabuet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere