Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Folketingsvalgets hykleriske stemmer; klimaet er det nye sort

Med den ene hånd spiser man rådne grøntsager, og med den anden hånd graver man efter uran.

Men hykleriet vil ingen ende tage. For hvad hjælper det at spise gammelt mad og holde ferie hjemme i baggården, når de selv samme politikere siger god for at grave efter uran i den danske stat. De samme politikere, som med den ene hånd tvinger deres børn til at drikke gammelt mælk, skal med den anden hånd eksportere uran, som i værste fald kan ende i de forkerte hænder og udløse en naturkatastrofe.

Disse politikere har sagt ja til at ophæve nultolerancen for uranudvinding.

Der er i øjeblikket ved at blive arrangeret en demonstration i København, som skal få danske politikere på valg til at vågne op. Der har siden ophævelsen af nultolerancen været afholdt adskillige demonstrationer mod uranudvinding i Grønland.

Vi bevæger os ind på et område, hvor vi ingen erfaring har, og hvor udfordringerne ikke har været prøvet af i stormvejr. Jeg forstår simpelthen ikke, at man fra dansk side tør gamble med naturen på den måde.

Man har fra dansk side undladt at inddrage danskerne og sløset med at forholde sig til de konsekvenser, som udvindingen af uran kan få for hele rigsfællesskabet.

Der har ingen indblanding været fra dansk side, da Grønland i 2012 ophævede nultolerancen over for uranudvinding. Nu skal uranproblematikken inddrages i klimadebatten.

Aaja Chemnitz Larsen tog initiativ til en uranhøring i Folketinget. Mange internationale eksperter advarede på denne høring om store konsekvenser for miljøet. Det gjorde bl.a. den tyske uranekspert Gerhard Schmidt.

Min far bor lige foran uranminen ved Kvanefjeldet. Et naturskønt område, som risikerer at ende i en katastrofe. Her i den sydlige del af rigsfællesskabet shopper mine naboer genbrug – for så er den dårlige samvittighed blevet plejet og retfærdiggør ikke at bekymre os om resten af fællesskabet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her