Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ytringsfrihed har så ringe kår, at vores demokrati er truet

Det er danske politikeres pligt at danne sig en mening NU!

Vidste du, at ytringsfriheden i Grønland har så ringe kår, at der findes hemmelige profiler på de sociale medier, som skal gøre opmærksom på diskrimination, nepotisme og ulovligheder. De tør ikke selv stå frem af frygt for at miste job, bolig og anseelse.

De er så bange for Grønlands fremtid, at de i det skjulte leverer information til de få, som tør være kritiske over for selvstyret. En af disse grupper kalder sig for Bart Enok. Jeg troede, det var en sammentrækning af et enkelt herrenavn. Men af Kamikposten.dks hjemmeside fremgår følgende:

»Bart Enok er en gruppe af borgere med forskellig nationaliteter, der er bekymret for Grønlands fremtid og levevilkårene. Af hensyn til deres nuværende job, ansvarsområder, kontakter, kunder og de kendte repressalier mod dissidenter er de afskåret fra at kunne stå frem offentligt.«

Ytringsfrihed er en af grundstenene i vores frie og demokratiske samfund. Men der er ingen, der blander sig i Grønlands farlige kurs direkte mod bananstatslignende vilkår.

Og det gør det altså ikke nemmere, at både grønlandske og danske politikere taler med to tunger. Når danske politikere for lukkede døre har stærke holdninger om Grønland, mens de for åbne døre ingen holdning har, så fastholdes de ringe kår for ytringsfrihed for mindretal, kritikere og bekymrede borgere.

Hvordan skal bekymrede borgere i det grønlandske samfund finde modet til at komme med den konstruktive kritik, som de finder samfundet har så hårdt brug for, når danskere ikke engang tør sige noget på afstand?

Det er danske politikeres pligt at danne sig en mening NU!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere
Af Christina Egelund
18.06.19, 10:54
Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord. Læs mere