Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu hjælper udenlandsdanskere med at tage magten fra eliten i Grønland og få danske politikere til at vågne op

De vil ikke længere se på, at vi opløser en enestående konstruktion til fordel for en bananstat.

Hvis man virkelig vil forstå, hvad der sker i den danske stat, så kan det være gavnligt at se det hele lidt på afstand. Jeg har flere gange været vidne til måbende tyskere, englændere og amerikanere, som undrer sig over, at vi får så lidt ud af en så enestående konstruktion, som rigsfællesskabet vitterligt er.

Udenlandsdanskere følger ivrigt med i, hvad der sker i Danmark. Og det er relevant at lytte til deres løsningsforslag, fordi de bliver mere skarpe og nuancerede, fordi de ikke er følelsesmæssigt involveret på klos hold.

Relationen mellem danskere og grønlændere lider under berøringsangst, smerte og manglende viden om hinanden. Den cocktail låser os fast i fortiden. Og det er blevet et kæmpe samfundsmæssigt problem, at ingen er til stede i nutiden – særligt i Grønland, hvor man hellere vil lade sig forføre af kinesiske og nordkoreanske modeller end samarbejde med danskere. Derfor er det en god idé at sammenligne Grønland med lande med lignende udfordringer (f.eks. Afrika) og så oprette et forum for nytænkning med danske statsborgere i udlandet, som kan fortælle os, hvordan det, vi gør (eller ikke gør), tager sig ud set udefra.

Rigsfællesskabet er en enestående konstruktion, som bare trænger til et serviceeftersyn.

Hvis vi ikke kommer væk fra det der med, at man skal have boet i Grønland i x antal år eller være oprindelig for at måtte udtale sig, så fortsætter vi i den tomgang, som forhindrer os i at stabilisere samfundets fundament, før andre fylder revnerne ud med katastrofer.

Jeg planlægger at arrangere møder med danske politikere, som så skal lytte til de input, vi får “udefra”, og tage dem med i debat om, hvordan vi løsner denne knude. For den skal løsnes, hvis relationen til de nordatlantiske lande skal forbedres. Grønlændere og færinger skal ikke inviteres med i første omgang. Nu drejer det sig om, at vi får sporet os ind på løsningsforslag. Herefter kan vi så i anden omgang invitere grønlændere og færinger med til at debattere og endevende disse input.

Vi har brugt syv år på dialogmøder med grønlændere og færinger. Status er, at det intet løser. Og man gyser ved tanken om, at uvidenhed og berøringsangstens altfortærende virus har fundet vej helt ind i hjertet af Christiansborg.

Sæt selvstændighed på stand-by indtil hele befolkningen er med.

Samtidig skal den almindelige befolkning i Grønland aktiveres og gøres opmærksom på, hvilke konsekvenser det vil få for dem og deres børn, hvis eliten trykker på løsrivelsesknappen.

Alle i Grønland og Danmark har nu en stor opgave i at overbevise befolkningen om, at de ikke skal lade sig forføre af denne lille elite. Det er nemlig kun eliten, som ville kunne få en fordel af fuld selvstændighed.

HJÆLP!
Hvordan forhindrer vi eliten i at få frit spil? Det er den første udfordring, vi beder om hjælp til at løse.

Dagens blog er inspireret af Henning, som er udenlandsdansker og har bidraget med interessante perspektiver set fra Canada, hvor han har erfaringer fra inuitmiljøet.

PS: Har I skrevet under på “Rigsfællesskabet på skoleskemaet”?

Hjælp os med at gå i land i vor tids største egotrip – den grønlandske elite. Foto: privat.

PSS: I er velkomne til at skrive forslag her eller på Nauja@lynge.me

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.12.19, 10:55
Martin Ågerup skriver i sin seneste blog, at topskatten i Danmark er hæmmende for væksten og derfor uretfærdig. Hvorvidt den hæmmer væksten, vil jeg ikke udtale mig om her. Til gengæld vil jeg gerne give dig et argument for dens uretfærdighed, som jeg tror, du vil kunne lide: Den nuværende topskat hæmmer friheden for familierne. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.12.19, 10:23
Tak til politiet. Nej tak til de politikere, partier, organisationer og medier, der har gjort terrorkomplekset muligt. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.19, 08:37
Det er den eneste mulighed for at gøre selvstændighedsønskerne til en succes. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne til, at traditionen er gået i sort. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere