Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DF går som det første parti i nyere tid til valg med en rigsfællesskabspolitik

Det sætter andre partier under pres. Jeg tror ikke, det varer længe, før der kommer flere udspil fra Folketinget.

Kort sagt skal barriererne mellem Danmark, Grønland og Færøerne brydes ned. Det skal gøres nemmere at være borger i rigsfællesskabet med alle de fordele, der følger deraf inden for pension, transport, uddannelse, sundhed og erhverv.

Dansk Folkeparti vil kæmpe for et fornyet og styrket rigsfællesskab, hvor samhørigheden mellem fællesskabets tre folkeslag skal styrkes. Deraf følger, at de vil være i aktiv opposition til de kræfter, som arbejder mod opløsning af rigsfællesskabet.

Det fremgår, at repræsentanter fra Færøerne og Grønland som en selvfølgelighed fremover altid deltager i statens forhandlinger om det arktiske område – samt når det gælder i fora for internationale aftaler om eksempelvis fiskeri og turisme.

Færøerne og Grønland skal kunne etablere kontor hvor som helst på rigets ambassader.

Der skal investeres markant i uddannelse og undervisning, så Grønland inden for en 10-årsperiode kommer op på niveau med det øvrige Norden. Og det grønlandske erhvervsliv skal støttes, specielt inden for turismeerhvervet.

Der skal oprettes et fælles dansk-grønlandsk-færøsk statsselskab. Ligesom selvstyreaftalen skal ændres, så bloktilskuddene gøres flydende.

Der skal investeres i en forbedring af børneinstitutioner, skoler, gymnasier, sundhed samt forbedret infrastruktur i Grønland.

Grønland og Færøerne kommer til at indtage en langt større rolle i danske skolers undervisning, og gymnasierne i hele rigsfællesskabet skal tilbyde valgfag i grønlandsk og færøsk kultur og samfundsforhold.

Staten skal støtte fælles dansk-grønlandske, færøsk-grønlandske og dansk-færøske forskningsprojekter.

DR, Radio 24/7 og TV 2 skal forpligtes til at producere udsendelser, som oplyser danskerne om rigsfællesskabet.

Danskundervisningen i Grønland skal bringes op på niveau med tidligere, ligesom grønlændere – såvel i Danmark som på Grønland – skal tilbydes vederlagsfri undervisning i dansk. På samme måde skal danskere og færinger, som bor og arbejder på Grønland tilbydes vederlagsfri undervisning i grønlandsk. Rigsfællesskabet og sprogene skal med andre ord for alvor på skoleskemaet.

Folkeskolen skal etablere venskabsklasser i alle tre dele af rigsfællesskabet.

Færøernes og Grønlands nationaldage bliver officielle flagdage i Danmark, ligesom grundlovsdagen bør være fridag i alle tre lande. Færøernes og Grønlands flag skal i langt højere grad ved officielle, interne rigssammenhænge benyttes side om side med Dannebrog.

Færøerne og Grønland skal optages som selvstændige medlemmer i Den Internationale Olympiske Komité, så de kan sende sportsudøvere til OL under eget flag.

Grænsehindringer inden for rigsfællesskabet skal fjernes.

Det betyder bla., at flypriserne inden for rigsfællesskabet skal sænkes. Og netop en fjernelse af grænsehindringer kan få enorm stor betydning for alle, også grønlændere og færinger bosat i Danmark. Tænk bare, hvis man eksempelvis kan tage pensionen med hjem til Grønland, hvis børnebørnene trænger til en hjælpende hånd fra bedsteforældrene.

Så er der fyret i kedlen til et valg med rigsfællesskabet på dagsordenen. Det skal nok få de danske politikere, som er ramt af den smitsomme virus – berøringsangsten – til lægen, så vi en gang for alle kan komme af med denne altfortærende epidemi. Godt gået, DF!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.19, 14:20
Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.« Læs mere
Af Mikael Jalving
13.09.19, 13:26
Hvad indvandringen fra de varme lande gør ved Vesteuropa, er ikke længere raketvidenskab. Læs mere