Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DF går som det første parti i nyere tid til valg med en rigsfællesskabspolitik

Det sætter andre partier under pres. Jeg tror ikke, det varer længe, før der kommer flere udspil fra Folketinget.

Kort sagt skal barriererne mellem Danmark, Grønland og Færøerne brydes ned. Det skal gøres nemmere at være borger i rigsfællesskabet med alle de fordele, der følger deraf inden for pension, transport, uddannelse, sundhed og erhverv.

Dansk Folkeparti vil kæmpe for et fornyet og styrket rigsfællesskab, hvor samhørigheden mellem fællesskabets tre folkeslag skal styrkes. Deraf følger, at de vil være i aktiv opposition til de kræfter, som arbejder mod opløsning af rigsfællesskabet.

Det fremgår, at repræsentanter fra Færøerne og Grønland som en selvfølgelighed fremover altid deltager i statens forhandlinger om det arktiske område – samt når det gælder i fora for internationale aftaler om eksempelvis fiskeri og turisme.

Færøerne og Grønland skal kunne etablere kontor hvor som helst på rigets ambassader.

Der skal investeres markant i uddannelse og undervisning, så Grønland inden for en 10-årsperiode kommer op på niveau med det øvrige Norden. Og det grønlandske erhvervsliv skal støttes, specielt inden for turismeerhvervet.

Der skal oprettes et fælles dansk-grønlandsk-færøsk statsselskab. Ligesom selvstyreaftalen skal ændres, så bloktilskuddene gøres flydende.

Der skal investeres i en forbedring af børneinstitutioner, skoler, gymnasier, sundhed samt forbedret infrastruktur i Grønland.

Grønland og Færøerne kommer til at indtage en langt større rolle i danske skolers undervisning, og gymnasierne i hele rigsfællesskabet skal tilbyde valgfag i grønlandsk og færøsk kultur og samfundsforhold.

Staten skal støtte fælles dansk-grønlandske, færøsk-grønlandske og dansk-færøske forskningsprojekter.

DR, Radio 24/7 og TV 2 skal forpligtes til at producere udsendelser, som oplyser danskerne om rigsfællesskabet.

Danskundervisningen i Grønland skal bringes op på niveau med tidligere, ligesom grønlændere – såvel i Danmark som på Grønland – skal tilbydes vederlagsfri undervisning i dansk. På samme måde skal danskere og færinger, som bor og arbejder på Grønland tilbydes vederlagsfri undervisning i grønlandsk. Rigsfællesskabet og sprogene skal med andre ord for alvor på skoleskemaet.

Folkeskolen skal etablere venskabsklasser i alle tre dele af rigsfællesskabet.

Færøernes og Grønlands nationaldage bliver officielle flagdage i Danmark, ligesom grundlovsdagen bør være fridag i alle tre lande. Færøernes og Grønlands flag skal i langt højere grad ved officielle, interne rigssammenhænge benyttes side om side med Dannebrog.

Færøerne og Grønland skal optages som selvstændige medlemmer i Den Internationale Olympiske Komité, så de kan sende sportsudøvere til OL under eget flag.

Grænsehindringer inden for rigsfællesskabet skal fjernes.

Det betyder bla., at flypriserne inden for rigsfællesskabet skal sænkes. Og netop en fjernelse af grænsehindringer kan få enorm stor betydning for alle, også grønlændere og færinger bosat i Danmark. Tænk bare, hvis man eksempelvis kan tage pensionen med hjem til Grønland, hvis børnebørnene trænger til en hjælpende hånd fra bedsteforældrene.

Så er der fyret i kedlen til et valg med rigsfællesskabet på dagsordenen. Det skal nok få de danske politikere, som er ramt af den smitsomme virus – berøringsangsten – til lægen, så vi en gang for alle kan komme af med denne altfortærende epidemi. Godt gået, DF!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
30.03.20, 17:44
Nok mest sandsynligt mere liberalisme, forhåbentligt ikke socialisme og forhåbentligt meget mere konservatisme. Læs mere
Af Louis Jacobsen
30.03.20, 13:11
Uden tiltag mod social dumping risikerer fremskridtene ved overenskomsten 2020 at spise sig selv inde fra. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.03.20, 11:39
Vi har et politisk og moralsk ansvar for hjælpe de hårdt ramte lande Læs mere
Af Peter Kofod
30.03.20, 09:36
Vi er vant til forvrøvlede indlæg fra Per Nyholm. Men denne gang overgår han sig selv med tåbeligheder, der er selvmodsigende. Læs mere
Af Marie Høgh
29.03.20, 23:27
Har du ikke fattet det, Joy Mogensen - det er lige nu, vi for alvor har brug for kultur i vores liv. Også anden og mere kultur end aberne i zoo. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
29.03.20, 21:06
Rystende at læse om visse menneskers opførsel under den værste krise i vor tid. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere