Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønland og Færøerne vil løsrive sig efter islandsk opskrift. Det er en umulighed, og nu må fantasierne stoppe

Færinger orienterer sig mod Island. Grønland har i dag fået en formel repræsentation i Reykjavik.

Grønland og Færøerne skal efter min mening ikke regne med nogen lukrativ ordning, hvis en løsrivelse hastes igennem. Danske vælgere er simpelthen ikke indstillet på at give mere, så længe danskere fremstilles som imperialister, og rigsfællesskabet hånes og latterliggøres. Danske statsministre, senest Lars Løkke Rasmussen, taler om kun fire års bloktilskud efter selvstændigheden. En lille elite i Grønland har længe fantaseret om en lang overgangsordning på Danmarks regning.

Man ser både i Grønland og Færøerne langt efter Island. Grønland har netop oprettet en repræsentation på Island. Men man kan ikke sammenligne islændinge med grønlændere. Islændinge er meget mere arbejdsomme, internationalt funderet og har ikke været igennem den samme berøringsangste og urealistiske politiske dominans, som præger både Grønland og Færøerne lige nu.

Det er imidlertid helt ligegyldigt hvad tilfældige professorer eller selvudråbte eksperter gør sig kloge på i medierne omkring selvstændighed. På nuværende tidspunkt er det kun sund fornuft, der kan sejre og skabe en nuanceret debat.

Danskere må forsøge at sætte sig grundigt ind i denne frihedskamp. Den er så følelsesstyret og uden realitetssans, at det mest af alt handler om at forstå hinanden. Frihedstrangen opstår ikke ud af ingenting.

Vidensniveauet om både Grønland og Færøerne skal løftes i de danske skoler. Både Grønland og Færøerne ved meget mere om Danmark, end Danmark ved om Grønland og Færøerne. Det lader fortidens fordanskning stå alene. Derved er det naturligt at både grønlændere og færinger bruger mange ressourcer på, at fortrænge den danske kultur for derved at holde liv i deres egen.

Jeg er fortaler for et rigsfællesskabet version 2, hvor grønlændere og færinger ligestilles med danskere, og hvor mindretal er tænkt ind. Men før alt andet er det nødvendigt, at forstå og anerkende denne frihedstrang. Der skal være plads til at være både dansk statsborger og færing eller grønlænder samtidig. Og så ville det også klæde danskere at anerkende, at også danskere har noget ud af at være i denne relation, som vi kalder for rigsfællesskabet.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt medlem af bestyrelsen i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her