Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sundhedsministeren går til kamp mod geografisk forskel i regeringens nye sundhedsreform

Hun forsimpler og flygter fra ansvaret. Man kan ikke komme forskelle til livs ved at decentralisere. Metoden vil skrue tiden tilbage til 40’erne.

At flytte opgaver fra fem regioner ud til 98 kommuner og til flere tusinde erhvervsdrivende praktiserende læger, som hver har sin autonomi inden for et sundhedsvæsen med mangel på læger og sygeplejersker, er utopi.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby peger på, at behandlingstiden overholdes i Nordjylland. Det er stærkt simplificeret. Hvad er kvaliteten i udredning og behandling der? Er det dokumenteret, at nærhedsbehandling giver bedre resultater? Er kvaliteten lige så god? At bygge små lokale “kommunehospitaler” igen er som at vende tilbage til 40’erne. Man har netop centraliseret gennem de senere år for at sikre bedre behandling og udredningsmuligheder. Og det er lykkedes!

Hun peger på den mindste region (Nordjylland) som en region, der næsten overholder udrednings- og behandlingsretten. Men det er samtidig den mest centraliserede med reelt kun to sygehuse til 600.000 borgere. Der er ingen sammenhængskraft i den argumentation.

Man bør fjerne politikerne i regionerne. Det er vanvid at have 205 politikere til at styre fem regioner med meget lidt indflydelse. Langt de fleste midler er bundet. Samtidig stiller politikerne på Christiansborg hele tiden krav til regionerne. Når disse krav så ikke kan gennemføres, så kan de meget belejligt flygte fra ansvaret og placere det alene hos regionerne.

Hun klandrer Region Sjælland. Men det er her, de dårligste patienter er – nemlig de socialt dårligst stillede med den dårligste sundhedsprofil. De kommer langt senere til læge med fremskredne sygdomme og dermed besværlige udredningsforløb og dårlige prognoser. Hvis man skal nærme sig målet og mere lighed i sundhedsvæsenet, er det ikke sundhedsvæsenet, der skal decentraliseres.

Det er socialområdet, der skal løfte de socialt dårligt stillede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her