Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sundhedsministeren går til kamp mod geografisk forskel i regeringens nye sundhedsreform

Hun forsimpler og flygter fra ansvaret. Man kan ikke komme forskelle til livs ved at decentralisere. Metoden vil skrue tiden tilbage til 40’erne.

At flytte opgaver fra fem regioner ud til 98 kommuner og til flere tusinde erhvervsdrivende praktiserende læger, som hver har sin autonomi inden for et sundhedsvæsen med mangel på læger og sygeplejersker, er utopi.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby peger på, at behandlingstiden overholdes i Nordjylland. Det er stærkt simplificeret. Hvad er kvaliteten i udredning og behandling der? Er det dokumenteret, at nærhedsbehandling giver bedre resultater? Er kvaliteten lige så god? At bygge små lokale “kommunehospitaler” igen er som at vende tilbage til 40’erne. Man har netop centraliseret gennem de senere år for at sikre bedre behandling og udredningsmuligheder. Og det er lykkedes!

Hun peger på den mindste region (Nordjylland) som en region, der næsten overholder udrednings- og behandlingsretten. Men det er samtidig den mest centraliserede med reelt kun to sygehuse til 600.000 borgere. Der er ingen sammenhængskraft i den argumentation.

Man bør fjerne politikerne i regionerne. Det er vanvid at have 205 politikere til at styre fem regioner med meget lidt indflydelse. Langt de fleste midler er bundet. Samtidig stiller politikerne på Christiansborg hele tiden krav til regionerne. Når disse krav så ikke kan gennemføres, så kan de meget belejligt flygte fra ansvaret og placere det alene hos regionerne.

Hun klandrer Region Sjælland. Men det er her, de dårligste patienter er – nemlig de socialt dårligst stillede med den dårligste sundhedsprofil. De kommer langt senere til læge med fremskredne sygdomme og dermed besværlige udredningsforløb og dårlige prognoser. Hvis man skal nærme sig målet og mere lighed i sundhedsvæsenet, er det ikke sundhedsvæsenet, der skal decentraliseres.

Det er socialområdet, der skal løfte de socialt dårligt stillede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt medlem af bestyrelsen i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her