Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hackere har forsøgt at hacke sig ind i de danske elselskaber

Vidensdeling og forebyggelse frem for helbredelse kan være værn mod cyberangreb.

Det er måske på tide at vende problematikken på hovedet. For det første skal det være muligt at vidensdele. Dernæst skal man ikke vente på, at problemet opstår. Når man opdager, at noget er farligt, bliver det slået ihjel. Men alt er farligt. Der findes firmaer, som specialiserer sig i at forebygge og identificere alt ukendt, der prøver at snige sig ind i computeren. På den måde kan man fange problemer, før de opstår.

En proaktiv beskyttelse, der hindrer et angreb, kræver, at trafikken stoppes og kontrolleres, inden den farlige ukendte programkode eksekverer. Det siger ekspert i cybersikkerhed, Ebbe Petersen, som kalder metoden for X Ray.

I dag, hvor cyberangreb udgør så stor en fare, må vi tænke i utraditionelle løsninger.

Alle er imidlertid langt mere interesserede i at få stoppet alle typer af angreb, da skaden ikke afhænger af avancement, men mere om farligheden/truslen. Lukkes kritisk infrastruktur ned, så vi ikke har strøm, vand, kommunikation (internet), trafikkaos og et sammenbrudt 112, så er det ligegyldigt, hvor det kommer fra, eller hvor avanceret angrebet var. Vidensdeling er nøglen. Observeres en trussel, skal denne spredes til alle og ikke kun en lukket klub for særligt udvalgte. Det er derfor, vi må tage debatten om cybersikkerhed nu.

Hvis det handler om en forbrydelse mod en dansk virksomhed, er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt, at det efterforskes uden inddragelse og mulighed for at vidensdele. Så hemmeligt, som Center for Cybersikkerhed er blevet skruet sammen, skabes ikke de bedste betingelser for vidensdeling.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt medlem af bestyrelsen i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her