Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Opret et ministerium for cybersikkerhed

Din virksomhed er måske i fare. Det holder spiontjenesten hemmeligt for dig. Desuden er du kun beskyttet mod en brøkdel af virus og hackerangreb.

I går læste jeg i Jyllands-Posten, at danske virksomheder ikke ønsker at være med i spiontjenestens netværk mod cyberangreb.

Center for Cybersikkerhed blev oprettet i 2012 som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Ideen var at samle kompetencerne inden for cybersikkerhed i et center under Forsvarsministeriet. Men om en sådan placeringen ved FE skaber de ønskede synergieffekter er tvivlsomt.

Det er langt bedre for flertallet med vidensdeling indenfor cybersikkerhed. Hvad nu hvis FE ved noget om din virksomhed, som i høj grad ville være gavnligt for dig at vide. I dag er det udelukkende Center for Cybersikkerheds opgave at gå ind i en sag. Efterretningstjenestens tilgang er, at vi skal vide så lidt som muligt. Hvis det handler om en forbrydelse mod en dansk virksomhed er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt, at det efterforskes uden inddragelse og mulighed for at vidensdele. Der holdes mere hemmeligt end nødvendigt. Det er ikke den mest hensigtsmæssige måde at sikre samfundet på.

Der er behov for mere politisk kontrol med, hvad efterretningstjenesten skjuler. De har fået både en tilgang og en arbejdsmetode, som opererer i det skjulte.

Et af eksemplerne på gråzoner er det store mørketal inden for databeskyttelse. Nogle udbydere af Antivirus  lover næsten 100 % beskyttelse. Her bliver vi som forbrugere manipuleret til, at føle os sikre. Vi bliver taget ved næsen ved ikke, at få indsigt i disse mørketal. Som forbruger skal vi være opmærksomme på, at vi reelt kun er beskyttet ca. 20 % ud af samtlige trusler. Vi er altså ikke i nærheden af at være beskyttet mod hacker angreb og virus. Vi er oppe mod disse mørketal, som ikke bliver lettere at identificere, når helt almindelige “indbrud” på computere holdes hemmelige. Det bør heller ikke være lovligt at reklamere med næsten 100 % beskyttelse, når virkeligheden siger noget helt andet.

Der er ifølge ekspert i cybersikkerhed og CEO i Bitrater, Ebbe Petersen, behov for en offentlig debat om emnet. Han mener det kan være mere hensigtsmæssigt, at placere det et tredje og uvildigt sted.

“Vidensdeling er nøglen, observeres en trussel skal denne spredes til alle og ikke kun en lukket klub for særlige udvalgte”.

Hvorfor har vi ikke et cyber direktorat ligesom vi fx har et vejdirektorat? Vi accepterer uden videre at der hverken skal være retningslinjer eller borgerservice indenfor et område, som i dag udgør en af de største trusler i verden. Har man mistanke om noget har man til gengæld anmeldelsespligt og er henvist til at ringe til den lokale politikreds.

Hvis FE får nys om noget, skal de så have lov til at holde på den hemmelighed, indtil de mener noget skal rapporteres. Ingen af os kan vurdere det, for det hele er hemmeligt. Det forekommer mere hensigtsmæssigt med et ministerium for cybersikkerhed eller et kontor under digitaliseringsstyrelsen.

Hvorfor placerer man cybersikkerhed i en organisation, der er så skjult. Jeg har som borger forstået truslen mod fx russerne. Det er klart, at eksterne trusler holdes hemmeligt i et vist omfang. Men jeg forstår ikke, hvorfor FE skal forvalte interne forbrydelser og trusler alene.

Forsvaret beskæftiger sig med eksterne trusler. Men cyberområdet indeholder både interne og eksterne trusler. En anden mulighed er at placere cyberområdet under politiet. Hvorfor er cyber forbrydelser placeret anderledes end andre forbrydelser? Hvorfor er der forskel på indbrud på en computer og indbrud i et hjem? Det er jo heller ikke forsvaret, der tager sig af hærværk og indbrud. Det gør politiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt medlem af bestyrelsen i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig, det sidste vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere
Af Rune Lund
17.01.19, 13:28
Der er mere centralisering, privatisering og ulighed i sundhed på vej, hvis regeringen kommer igennem med sin reform. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.01.19, 20:12
Tag nu øjnene væk fra jeres kommunale computerskærm, og hør på hvad manden siger til jer. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
16.01.19, 18:09
Vi skylder de 8 døde og deres pårørende at lære af ulykken på Storebæltsbroen d. 2. Januar 2019 Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.19, 16:19
EU understøtter - Ifølge den tyske kansler Angela Merkel - illegal migration. Hun og EU står med et forklaringsproblem. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her