<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er bange for ulven og muslimer

Medierne fodrer mest den onde ulv. Derfor er det Breaking News, når nogen bliver slået ihjel!

I den forgangne uge har jeg for første gang i længere tid fulgt tv-dækningningen af bla. skoleskyderiet i USA. Det forplantede sig straks til en fornyet frygt for alverdens ting.

Inde i ethvert menneske bor den gode og den onde ulv, siger bedstefaren til barnebarnet. Hvordan ved man så, hvem der vinder? Det gør den man fodrer mest, siger bedstefar.

Jeg tog mig selv i at være tæt på et angstanfald, da jeg i går så noget, der lignede en ulv dreje om hjørnet på en villavej ved skoven. Det viste sig heldigvis at være en stor schæferhund, hvis ejer gik foran med en hundesnor i hånden.

Den samme panik oplevede jeg efter terrorangrebet i København. Jeg blev bange, hver gang jeg mødte en mørk mand. Medierne skabte en frygt og en afmagt, som ikke blev mindre selvom jeg selv gentagne gange blev stoppet af politiet, formentlig fordi jeg som grønlænder ligner en udlænding. En af gangene var jeg i færd med at finde en parkeringsplads i det bynære miljø, fordi jeg skulle hente min søn fra biografen, da jeg blev stoppet af politiet. “Hvorfor kører du så langsomt”, spurgte de. “Jeg leder efter en parkeringsplads”, var mit svar, som de dog ikke godtog. Det endte med, at jeg blev gennet ind til højre, hvor en projektør blev sat på bilen imens de undersøgte mine papirer og lod mig puste i ballonen. Det var tredje gang på en uge, at jeg blev stoppet. Der var en underlig fornemmelse selv at være “mørk” og samtidig være bange for “de andre”.

Er det samme mekanismer som med ulven? Ja. For i ethvert menneske bor både den onde og den gode ulv. Vi fodrer terrorister, hver gang vi skriver stolpe op og ned om dem. For dem er det fantastisk. Breaking News er deres foder. Vi vælger selv at sætte projektøren på alle de dårlige ting. Samtidig ved vi, hvor selvforstærkende retorik er. Det her er en livsfarlig kombination. Uden at vi er ude i at begrænse pressefriheden sker der ikke noget ved at gennemtænke konsekvenser ved en overeksponering af voldsomme billeder.

Den dag besluttede jeg mig for at afskaffe mit fjernsyn, som var ved at vinde over min fornuft. Og det virker. Jeg er ikke længere bange for at møde en muslim på gaden, for jeg orienterer mig i større grad gennem det skrevne medie nu. Det skræmmer mig, hvor stor en indflydelse medierne har. Uden massiv mediedækning har terrorister ringe vilkår. De er afhængige af, at kunne skabe frygt. Hvad ville der ske, hvis medierne dækkede det mindre og fx undlod voldsomme billedinformationer? Jeg tror, det ville have en stor indvirkning. Der er ikke noget værre for et ekstremt menneske og en magtliderlig person end at blive ignoreret. Succeskriteriet for et terrorangreb er at skabe frygt. Uden mediernes interesse kan det ikke lade sig gøre.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere