Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvem vandt valget i Grønland?

Jeg tør godt love, at Grønland ikke får lov til at løsrive sig, før der er styr på mindretallene både i Danmark og i Grønland. Det kan Danmark simpelthen ikke slippe afsted med.

Det var ikke selvstændighedspartierne og den hurtige exit fra Rigsfællesskabet, der vandt valget. Tværtimod, så gik de kræfter, der maner til besindighed styrket ud af valget, selvom det ikke blev reflekteret i sammensætningen af koalitionen og det nye Landsstyre (Naalakkersuisut).

Kim Kielsens regering hviler på en stemmes flertal, hvilket gør den til den smalleste regering i Grønland i meget lang tid. Det er lykkedes for de kræfter, der ønsker en udvikling af Grønland inden for Rigsfællesskabet at få italesat et alternativ til præmatur løsrivelse og der er ovenikøbet kommet et parti i Inatsisartut (Landstinget), der åbent taler for Rigsfællesskabet. Vi har for første gang i debatten fået held til at tematisere mindretallenes rettigheder, hvadenten der er tale om ikke-grønlandsktalende medborgere i Grønland eller grønlandske borgere i Danmark.

Vi har fra dansk side vedtaget den grønlandske selvstyrelov og vi har med berøringsangst, passivitet og åbne øjne bevæget os ind på et spor, hvor vi har gjort Rigsfællesskabet til en afviklingsforretning. Men det er netop den udvikling, vi har bremset ved at gøre det klart for alle, at det også fra dansk og færøsk side er legitimt at have en holdning til Rigsfællesskabet og de historiske og kulturelle bånd, de mange års historie har skabt. Og det er også fra dansk og færøsk side legitimt, at vi stiller de politiske ledere i Grønland til ansvar for deres handlinger, især når de bryder med gældende normer og anstændighed eller stiller udsatte grupper ringere.

Udgangspunktet her bør være, at vi begynder at tegne et positivt billede af Rigsfællesskabet og udfordre de kræfter i Grønland, der lader hånt om mindretallets rettigheder, og gerne pusher en dagsorden igennem med udgangspunkt i en stemmes flertal og på bekostning af de
svageste i det grønlandske samfund. Det skal naturligvis gøres i respekt for det grønlandske selvstyre, men denne respekt skal ikke overskygge vores ret til at have en holdning til Rigsfællesskabet og det fællesskab, det er udtryk for. For fællesskabet forpligter, ikke kun for Danmark, men også for Grønland og Færøerne.

Det er den historie, der skal fortælles og det er her vi skal udfordre det nye landsstyre (Naalakkersuisut), ligesom vi skal gøre alt for at opretholde de danske mediers og offentlighedens blik på Grønland.

De kræfter, der ønsker præmatur løsrivelse fra Danmark og Rigsfællesskabet trives og boltrer sig i et kunstigt modsætningsforhold mellem Danmark og Grønland. Kan de reducere debatten til en følelsesmæssig gang nationalistisk vrøvl, så behøver de overhovedet ikke argumentere for deres uansvarlige finanspolitik, manglende boliger, manglende uddannelsestilbud, manglende socialhjælp osv, osv, for alle disse relevante spørgsmål kan afvises med henvisning til en frihedskamp, som naturligvis kræver ofrer, men hvor alting bliver bedre, når selvstændigheden er vundet. Den tjeneste synes jeg faktisk ikke, vi skal gøre dem. I stedet skal vi forholde os kritisk til den politik, der lægges frem og aktivt medvirke til, at fordele og ulemper bliver belyst og at alternativer bliver
præsenteret. Og hvis positive danske forslag bliver afvist, så skal vi sørge for, at begrundelsen bliver debatteret ikke kun i Danmark, men så sandelig også i Grønland.

Vi skal også påvirke vore politikere i Folketinget, så de forskellige partier bliver klar over, at de danske vælgere faktisk har en interesse for Rigsfællesskabet. Vi kan ikke tillade, at mindretallet ikke er tænkt ind i denne frihedskamp. Ej heller at Danmark risikerer at blive stemplet internationalt som en stat, der ikke har haft menneskerettigheder in mente, men blot har haft travlt med at være berøringsangste over for Grønland.

Ved første øjekast kunne det se lidt dystert ud for Grønland og Rigsfællesskabets fremtid. Men når vi ser nærmere på reaktionerne fra mindretallene, så er der ingen tvivl om at hvis nogen har vundet valget så er det mindretallet. Man fornemmer klart, at en form for opgør er på vej i Grønland mod eksklusion af mindretal. Vi har set det under og efter valgkampen, at både læger og lærere siger fra. Vi er mange, der havde håbet på en mere pragmatisk linje og glædede os over, at et nyt parti for Rigsfællesskabet fik foden ind.
Sammensætningen af den nye koalition har tvunget de hidtil tavse til, at gøre oprør. Det kan ende med at blive en fordel for Rigsfællesskabet, at man også i Grønland kommer til at vise hensyn til mindretallet, hvis man ønsker en stabil og bæredygtig udvikling af det grønlandske samfund.

Jeg tør godt love, at Grønland ikke får lov til at løsrive sig, før der er styr på mindretallene både i Danmark og i Grønland. Det kan Danmark simpelthen ikke slippe afsted med at skrive under på uden, at overtræde menneskerettigheder og træde deres vælgere over tæerne.

Vi skal have lanceret en debat om det, der kan betegnes som et Rigsfællesskabet version 2, hvor Danmark, Grønland og Færøerne stilles mere lige, og hvor mindretallene er tænkt ind. I denne debat er der plads til alle - fordi Fællesskab Forpligter!

Håbet er lysegrønt, trods alt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt medlem af bestyrelsen i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.05.18, 13:03
Noget kunne tyde på det. Måske er det bare snak. Alternativet er i hvert fald intet alternativ. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.05.18, 11:09
Hvis der sker en katastrofe eller et brud på en international forpligtelse, kan der statueres statsansvar over for Danmark. Det kan resultere i erstatningssager med betydelige økonomiske konsekvenser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.05.18, 17:27
Sverige er nået dertil, hvor kun hjemsendelser i kæmpe omfang kan redde broderlandet fra borgerkrig. Læs mere
Af Anna Thygesen
19.05.18, 15:36
Her i april og maj plejer det at vrimle med glade konfirmander på Strøget her i København, hvor der fejres blå mandag for fuld skrue. Unge glade mennesker i alt for nyt tøj, lidt for meget makeup, med et fast greb om bæltetasken, på vej i Tivoli for at give den gas med turbånd og slushice. Som køerne den første dag på græs i foråret. Unge mennesker på egen hånd uden mor og far. Læs mere
Af Christel Schaldemose
18.05.18, 10:48
Facebooks profilering af os forbrugere går langt over, hvad de har beføjelser og lov til. Nye EU-regler vil imidlertid sætte en fod I jorden over for Facebooks forretningsmetoder. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.05.18, 10:27
Den er smækfyldt med kattelemme, som har til formål at “snyde” befolkningen og diskriminere minoriteter. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
17.05.18, 12:48
Ny sag om sprøjtegift i drikkevandet tyder på, at Jakob Ellemann-Jensen trods grønne løfter blot bliver Esben Lunde Larsens tvilling i miljøministeriet. Venstre er fortsat bagstræberiske i kampen for rent drikkevand til danskerne. Læs mere
Af Susanne Westhausen
17.05.18, 11:44
Grønt iværksætteri er fremtidens grundstof, men regeringens store besparelser spænder ben for udviklingsmulighederne. Det er helt hen i vejret og går stik imod regeringens egne ambitioner. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.18, 10:35
Hvis du ikke kan lide lugten i det danske bageri, kan du bare skride hjem til Grønland. Her har i fået et helt land i staten(Grønland), hvor i kan skabe jer lige så tosset i vil. Det er i sandhed udmattende, at være gør-det-selv grønlænder i Danmark! Læs mere
Af Naser Khader
17.05.18, 07:42
Nogen vil sige, det skyldtes, at israelerne skød på palæstinensiske Ghandier, men jeg siger, gid det var så vel. I virkeligheden er det terrororganisationen Hamas, der står bag de såkaldte fredelige protester. En ægte palæstinensisk Gandhi-tilgang til freden, hverken styret af Hamas eller PLO, er Netanyahus mareridt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her