Nauja Lynge

Blog: Mette Frederiksen, du glemte Færøerne

Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op.

Blog: DR fraråder danskere at rejse til Grønland og Færøerne

Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet.

Blog: Hvem bestilte Danmarks nedlukning?

De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?  

Blog: Trump er ligeglad med sit lands oprindelige folk

Det er lettere for grønlændere at modtage amerikansk U-landshjælp, end det er for amerikanske indianere med coronavirus.

Blog: Uncle Sam lander i Grønland for at støtte truede dyrearter og oprindelige folk - siger de

Grønland bliver omfavnet af amerikansk velvilje, men i virkeligheden får en amerikansk militarisering af handels- og erhvervspolitik den danske centraladministration til at ligne Disneyland.

Blog: Coronakrisen kan vendes til noget positivt: Færre flyrejser, flere onlinemøder og mere tid med familien

At vi skal bruge færre ressourcer, har vi længe vidst, men som med al forandring kan det være svært at komme i gang, med mindre man får et skub.

Blog: Man kan godt kritisere Mette Frederiksens pressehåndtering uden at mene, at Løkke kunne have frelst os

Mens danskerne går på æggeskaller, deler sig i "dem-og-os" og ser på indholdsløse pressemøder, arbejder stormagterne i kulisserne.

Blog: Salling Group takker nej til hjælpepakker for millioner

Det handler om at udvise samfundssind i coronakrisen, og andre har mere brug for pengene.

Blog: Vi var ved at dø af grin over Trump, da han ville købe Grønland

Nu rykker USA ind i maskinrummet hos Arktisk Kommando og bryder med traditionen om at holde amerikanernes militære tilstedeværelse adskilt fra det civile samfund i Grønland.

Blog: Fællesskabet er noget af det bedste for os mennesker. Det har corona vist os, og det skal vi fejre 1. maj

Vi har alle oplevet at savne, misse fødselsdage på tværs af rigsfællesskabet og være bange for at blive fyret eller miste vores virksomhed.

Blog: Kære regering: Hold op med at udskamme de unge

Næste sommer er for midaldrende mænd, der køber kødfars på tilbud. Næste sommer findes ikke for en 17-årig. Vi udskammer unge, bare fordi vi selv har glemt at leve og er hunderædde for at dø.

Blog: I dag forventes julemanden fra Det Hvide Hus at kaste gaver af over Grønland

Trump har sparket os i røven mere end én gang. Og han vil blive ved at trænge sig på, indtil vi tager vores rolle som Arktisk stat alvorligt. Det amerikanerne vil have til gengæld for hjælpepakken er udenrigspolitik, og den sorterer under Danmark.  

Blog: USA er varm på Grønland igen – for at holde Kina og Rusland ude

Selv om jeg på ingen måder tror, at amerikanerne kaster penge efter Grønland midt i coronakrisen for vores skyld, så er det vel for nuværende svært at være uenig i, at vi hellere ser USA end Kina i Grønland?

Blog: Jeg savner en plan for, hvordan socialt udsatte grønlændere i Danmark skal klare sig igennem krisen

Problemet er, at de er danske statsborgere. Dermed har de nøjagtig samme rettigheder som alle andre danske statsborgere. Den problemstilling påpeger utallige rapporter – bla. fra Institut for Menneskerettigheder og Europarådets konventioner om beskyttelse af nationale mindretal.

Blog: At være grønlænder i coronaland er blevet en endnu mere mærkelig størrelse

Det er som om Grønland tager det bedste selv: den storslåede natur og kulturarven, mens Danmark er det sted, hvor vi hænger det beskidte undertøj til frit skue.

Blog: Ja, jeg var en af dem som sang med på Dronningens fødselsdagssang

Men savnede i den grad grobund i det rigsfællesskab, som hun repræsenterer.

Blog: Nu må I gerne begynde at opføre jer som dannede mennesker igen

Hvor blev der af et smil eller et venligt nik, når vi møder hinanden på gaden eller i skoven? Mig bekendt dør man ikke af at smile, og en venlig hilsen slår ikke nogen ihjel.

Blog: Efter kolonitiden i Grønland trækker blodige spor frem til dagens rigsfællesskab

Der skete mange fejl fra danskernes side i deres iver efter at komme til Grønland og vide bedre – uden at ret mange vidste ret meget.
Mere
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
05.06.20, 14:51
Eller hvorfor Mette Frederiksen ikke er nogen Václav Havel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.06.20, 14:16
En ulykkelig død og højst sandsynligt en uacceptabel handling fra politimandens side, men George Floyd var på stoffer og havde fem tidligere domme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere