<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bidens udenrigsminister imponerer mig

Præsident Joe Biden og udenrigsminister Blinken arbejder med samme beslutsomhed som præsident Trump og udenrigsminister Pompeo, men med større elegance. Det er godt for Danmark, EU og Nato.

Præsident Joe Bidens første pressemøde sidste torsdag viste, at præsidenten og hans udenrigsminister, Antony Blinken, mener det, når de siger, at de ikke vil finde sig i Kinas gentagne brud på menneskerettighederne, magtdemonstration og vaccinediplomati i Europa, der desværre er i fuld gang.

Pressemødet var mødt med spænding, fordi Biden ikke har holdt pressemøde og nærmest ikke givet nogen interviews, siden han tiltrådte. I det lys var det relativt kedeligt. Der var ingen stunts eller skænderier. Ingen platte kommentarer eller vilde udfald.

Der blev ikke råbt fake news. Den mest åbenlyse faktuelle fejl var, da Biden på et tidspunkt sagde, at han ville rejse til Pittsburgh om fredagen, selv om planen var at rejse til Pittsburgh om onsdagen. Jeg vil ikke kalde pressemødet for kedeligt. Det var faktisk bare helt normalt.

»Vi kommer til at holde Kina ansvarlig i forhold til at følge reglerne,« fastslog præsidenten med henvisning til de internationale spilleregler for handel, import og eksport.

Biden kritiserede også Kina for landets brud på menneskerettighederne, og refererede til arbejdslejrene i Xinjang-provinsen, hvor måske over en million uighurer – uretmæssigt og på ubestemt tid – holdes fanget.

Han understregede, at behandlingen af de muslimske uighurer har fået USA sammen med blandt andet EU til at indføre sanktioner mod Kina for første gang i mere end 30 år.

Bidens nye udenrigsminister, Antony Blinken, var i Bruxelles for at tale om samarbejdet med EU og Nato vedrørende emner fra Kina over Rusland til Afghanistan. Han fulgte op på Bidens hårde linje over for Kina, der til forveksling minder om hans forgænger Mike Pompeos Kina-politik.

Blinken kaldte ikke coronavirussen for “Wuhan-virus” eller “Kina-virus” som sin forgænger, men han opfordrede klart og tydeligt EU og Nato til at samarbejde med USA for at lave et “pushback” til de kinesiske kommunister i Beijing.

I en tale ved Natos hovedkvarter i Bruxelles sagde Blinken, at USA ikke ville tvinge sine europæiske allierede til et valg mellem “os eller dem”, men han gjorde klart, at USA betragter Kina som en økonomisk trussel og en sikkerhedstrussel.

»Der er ingen tvivl om, at Beijings adfærd truer vores kollektive sikkerhed og velstand, og at Kina aktivt arbejder for at bøje reglerne i det internationale system og de værdier, som vi og vores allierede deler,« sagde Blinken.

Udenrigsministeren sagde også, at der stadig er plads til at samarbejde med Kina om fælles udfordringer som klimaforandringer og sundhed, men opfordrede til at vi står sammen, når kommunisterne i Beijing presser alliancens medlemmer.

»Når en af os tvinges, skal vi reagere som allierede og arbejde sammen for at reducere vores sårbarhed ved at sikre, at vores økonomier er mere integreret med hinanden,« sagde Biden nye udenrigsminister.

Jeg indrømmer, at jeg var bange for at præsident Joe Bidens nye regering ville regere lige så underdanigt og usikkert over for Kina som præsident Barack Obama og hans regering. Men intet tyder på, at Biden og hans udenrigsminister vil gentage Obama-regeringens fejl. Det, jeg godt kunne lide ved præsident Trump og hans udenrigsminister, Mike Pompeo, leverer Biden og Blinken med større elegance og samme beslutsomhed.

Der er ingen grund til at savne hverken Obama eller Trump. USA er på ret kurs, og det er godt for Danmark, EU og Nato.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Naser Khader (f. 1963) er født i Damaskus i Syrien og har boet i Danmark, siden han var 11 år. Han sidder i Folketinget for De Konservative og er udenrigsordfører, retsordfører og formand for Forsvarsudvalget. Han er uddannet cand.polit. og har en master i kristen teologi. Khader har udgivet flere bøget bl.a. "Ære og Skam" og "Bekendelser fra en kulturkristen muslim". Han er desuden tidligere senior fellow – Hudson Institute Washington D.C. Naser Khader vil især blogge om den globale og danske værdigkamp, udenrigspolitik, religion og tro.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.07.21, 00:00
Der forestår et større, folkeopdragende arbejde i forhold til den manglende, moralske bæredygtighed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.07.21, 00:00
Sommeren 2021 bliver vendepunktet, ikke kun fordi vaccinerne kom, men fordi vi igen fik en national fællesfølelse båret af håb og glæde. Læs mere
Af Harun Demirtas
27.07.21, 00:00
Sygeplejerskerne strejker for først og fremmest at gøre det tydligt for arbejdsgiverne, at de er frustrerede over deres arbejde. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.07.21, 17:53
Kontanter er ulækre og gør livet lettere for kriminelle Læs mere
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere