Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad er det, der sker, når kvinder fra Mellemøsten kommer til Danmark?

Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet.

Sker der noget magisk, når man krydser den danske grænse? Mister man på forunderlig vis evnen til at klare sig selv og forsørge sin familie ved den danske grænse? Nej, det gør man ikke. Alligevel har dét været vores tilgang til integration i alt for mange år.

Jeg har selv været vidne til det. Jeg arbejdede som tolk en del år tilbage og tolkede i den forbindelse for Iraks største bolsjefabrikant. Manden havde fået konfiskeret sine fabrikker i Bagdad og flygtede fra Kurdistan til Iran, videre gennem de baltiske lande og kom til sidst til Danmark.

Her fik bolsjefabrikanten at vide, at man havde fundet et midlertidigt værelse til ham i Lille Skensved. Fra offentlig side mente man ikke, at han selv kunne finde derud, så han fik besked om, at han kunne blive fragtet i taxa med to medarbejdere: En boligmedarbejder og jeg skulle vise ham, hvor han kunne bo. Manden var ingeniøruddannet! Han havde fundet vej fra Bagdad til Danmark. Mon ikke manden også kunne finde til Lille Skensved? Den tankegang har i årtier stået i vejen for integrationen. Når udgangspunktet er, at ”det kan du nok ikke klare selv”, er det op ad bakke fra start.

Vi skal tage ved lære af fortidens fejl og stille større krav. I dag skal man f.eks. arbejde 225 timer om året for at kunne hæve den fulde kontanthjælp. Jeg mener, at det antal timer skal hæves til 365 om året – det er slet ikke urimeligt. Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening virker det håndtag nemlig særligt effektivt på kvinder med ikkevestlig baggrund.

Og der er brug for at gøre noget. Tallene taler sit tydelige sprog: Ikkevestlige indvandrere og efterkommeres beskæftigelse ligger 26 procentpoint lavere end danskernes, og andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere på offentlig forsørgelse er 13 procentpoint højere end blandt indfødte danskere.

Og jo ældre indvandrerkvinderne bliver, desto værre bliver deres situation uden for arbejdsmarkedet. Ifølge Danmarks Statistik er to tredjedele af kvinder i alderen 30-64 år fra Afghanistan, Irak, Libanon, Somalia og Syrien på en eller anden form for overførselsindkomst.

Vi har i alt, alt for mange år ladet stå til, mens mange indvandrerkvinder har levet isoleret i kulturelle lommer. De bruger deres lange dage på at købe ind, lave mad, trille rundt med deres børn og snakke med andre kvinder, der heller ikke hverken arbejder eller taler dansk – som i den somaliske kvindeforening ”Sahan”, som TV2 besøgte sidste år. Dér kan de slå tiden ihjel, men uden at forandre deres situation.

Jeg mener, at det er en hån mod alle de borgere – både indvandrere og danskere – der hver morgen står tidligt op for at møde på arbejde. Bare dét at stå ved busstoppestedet og fryse med andre, der skal på job, giver en følelse af, at man er en del af fællesskabet. Men det fællesskab ekskluderer disse kvinder sig selv fra.

Det er på tide, at de melder sig ind i stedet for at lade sig forsørge af andre. For det modarbejder simpelthen integrationen, når man ikke tager et job. Langt flere indvandrerkvinder er nødt til at komme ud på arbejdsmarkedet, så de kan blive kulturbærere og inspirere andre til at gøre det samme.

Det er ikke alene et spørgsmål om, at man skal tjene sine egne penge i det omfang, man kan. Det er også et spørgsmål om ligestilling.

Det er mangel på respekt at pakke folk ind i vat, som vi har gjort så længe. Derfor må vi nu stille højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet.

Naturligvis kan de tage et job. Og det skal de. Det behøver ikke være på fuldtid. Og de skal lære dansk. Og så må deres børn i vuggestue, børnehave eller skole. Det er misforstået tolerance at lade kvinderne passe sig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere