Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad er det, der sker, når kvinder fra Mellemøsten kommer til Danmark?

Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet.

Sker der noget magisk, når man krydser den danske grænse? Mister man på forunderlig vis evnen til at klare sig selv og forsørge sin familie ved den danske grænse? Nej, det gør man ikke. Alligevel har dét været vores tilgang til integration i alt for mange år.

Jeg har selv været vidne til det. Jeg arbejdede som tolk en del år tilbage og tolkede i den forbindelse for Iraks største bolsjefabrikant. Manden havde fået konfiskeret sine fabrikker i Bagdad og flygtede fra Kurdistan til Iran, videre gennem de baltiske lande og kom til sidst til Danmark.

Her fik bolsjefabrikanten at vide, at man havde fundet et midlertidigt værelse til ham i Lille Skensved. Fra offentlig side mente man ikke, at han selv kunne finde derud, så han fik besked om, at han kunne blive fragtet i taxa med to medarbejdere: En boligmedarbejder og jeg skulle vise ham, hvor han kunne bo. Manden var ingeniøruddannet! Han havde fundet vej fra Bagdad til Danmark. Mon ikke manden også kunne finde til Lille Skensved? Den tankegang har i årtier stået i vejen for integrationen. Når udgangspunktet er, at ”det kan du nok ikke klare selv”, er det op ad bakke fra start.

Vi skal tage ved lære af fortidens fejl og stille større krav. I dag skal man f.eks. arbejde 225 timer om året for at kunne hæve den fulde kontanthjælp. Jeg mener, at det antal timer skal hæves til 365 om året – det er slet ikke urimeligt. Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening virker det håndtag nemlig særligt effektivt på kvinder med ikkevestlig baggrund.

Og der er brug for at gøre noget. Tallene taler sit tydelige sprog: Ikkevestlige indvandrere og efterkommeres beskæftigelse ligger 26 procentpoint lavere end danskernes, og andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere på offentlig forsørgelse er 13 procentpoint højere end blandt indfødte danskere.

Og jo ældre indvandrerkvinderne bliver, desto værre bliver deres situation uden for arbejdsmarkedet. Ifølge Danmarks Statistik er to tredjedele af kvinder i alderen 30-64 år fra Afghanistan, Irak, Libanon, Somalia og Syrien på en eller anden form for overførselsindkomst.

Vi har i alt, alt for mange år ladet stå til, mens mange indvandrerkvinder har levet isoleret i kulturelle lommer. De bruger deres lange dage på at købe ind, lave mad, trille rundt med deres børn og snakke med andre kvinder, der heller ikke hverken arbejder eller taler dansk – som i den somaliske kvindeforening ”Sahan”, som TV2 besøgte sidste år. Dér kan de slå tiden ihjel, men uden at forandre deres situation.

Jeg mener, at det er en hån mod alle de borgere – både indvandrere og danskere – der hver morgen står tidligt op for at møde på arbejde. Bare dét at stå ved busstoppestedet og fryse med andre, der skal på job, giver en følelse af, at man er en del af fællesskabet. Men det fællesskab ekskluderer disse kvinder sig selv fra.

Det er på tide, at de melder sig ind i stedet for at lade sig forsørge af andre. For det modarbejder simpelthen integrationen, når man ikke tager et job. Langt flere indvandrerkvinder er nødt til at komme ud på arbejdsmarkedet, så de kan blive kulturbærere og inspirere andre til at gøre det samme.

Det er ikke alene et spørgsmål om, at man skal tjene sine egne penge i det omfang, man kan. Det er også et spørgsmål om ligestilling.

Det er mangel på respekt at pakke folk ind i vat, som vi har gjort så længe. Derfor må vi nu stille højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet.

Naturligvis kan de tage et job. Og det skal de. Det behøver ikke være på fuldtid. Og de skal lære dansk. Og så må deres børn i vuggestue, børnehave eller skole. Det er misforstået tolerance at lade kvinderne passe sig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere