Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Religion, ja tak – men på den folkekirkelige måde

Vores primære udfordring er ikke længere integration. Den har allerede fejlet. Problemet er i dag den manglende assimilation.

For nylig var jeg på besøg i Det Hellige Land. Når man kommer rundt de forskellige steder, og særligt i Hebron, oplever man på sin tur gennem byen at blive udspurgt om, om man er muslim, jøde eller kristen.

Det har betydning for, hvor man må opholde sig i byen, for i den muslimske verden har man det generelt med at gøre forskel på folk. Eksempelvis står der anført i passet mange steder i Mellemøsten, om man er shia, sunni, jøde eller kristen, men intet om fødselsdato udover årstallet.

Her har det religiøse tilhørsforhold altså større betydning for identiteten og identifikationen end grundlæggende oplysninger som korrekt alder. Det opdeler borgere på en måde, der ikke burde være afgørende i et samfund, hvor alle borgere burde være lige.

Dermed er der jo implicit et krav om, at man har et eller andet religiøst tilhørsforhold, som man kan identificeres ved. Der findes ingen kasse, som man kan putte eksempelvis ateister eller tvivlende ned i. Denne form for segregation er farlig for fællesskabet, fordi man helt grundlæggende anerkender nogle og ikke andre, og man udelukker dermed en stor del af befolkningen fra fællesskabet, der burde kunne rumme alle.

I øjeblikket læser jeg den verdenskendte politolog Francis Fukuyamas nye bog, “Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment”.

Han argumenterer blandt andet for, at man ikke kan bygge et samfund på mangfoldighed, da det er det samme som at sige, at man ikke har noget tilfælles.

Der skal være en fælles identitet, for at et samfund fungerer – og et samfund opdelt i mange små samfund er ikke godt. I Danmark er danske statsborgere først og fremmest danskere, og vi har den nationale identitet tilfælles, uagtet hvilken religiøs, etnisk og kulturel baggrund vi i øvrigt har med os.

Og hvor det også kommer til udtryk for størstedelen af befolkningen, så har vi store problemer med parallelsamfund. Vores primære udfordring er ikke længere integration. Den har allerede fejlet. Problemet er i dag den manglende assimilation.

Det er, som om man, nogle steder i Danmark, ikke ønsker at tage den danske kultur og identitet til sig ved at blive assimileret og dermed blive en del af det store fællesskab. Selvom man er født i Danmark og har levet hele sit liv i Danmark, så oplever jeg nogle steder et større behov for at identificere sig ved sit fædrene ophav, eksempelvis som pakistaner, tyrker eller palæstinenser, end det man i virkeligheden selv er – dansker. Vi ser det, når for eksempel religiøse normer får lov til at stå over, hvordan samfundet i øvrigt er indrettet, eller når man føler større loyalitet over for eksempelvis Erdogans Tyrkiet end det danske samfund, som vi har set eksempler på, når herboende tyrkere angiver andre herboende tyrkere, der ikke vil støtte Tyrkiets leder. Hvad har det med os i Danmark at gøre?

Denne form for segregation er farlig – den splitter, ekskluderer og stigmatiserer. Den undertrykker fællesskabet og eroderer fundamentet for den fælles danske identitet, som burde være det fælles ståsted. Og det er et meget konkret problem for eksempelvis de unge mennesker, der ønsker at identificere sig med Danmark og deres danske medborgere, når normer fra forældrenes oprindelseslande får lov til at styre, hvordan de kan udfolde deres liv, hvilket ofte bliver mere ufrit end det, jævnaldrende danskere får lov til. Dermed er der danske unge, især kvinder, der ikke nyder den frihed, som burde være en selvfølge for alle unge danskere.

Men tag nu ikke fejl; jeg har intet imod, at man dyrker sin egen religion, vi har religionsfrihed, men det skal ikke være i kontrast til den måde, vi har indrettet samfundet på. Jeg kan personligt godt lide den form for religiøsitet, der ikke skal vurderes på alt muligt ydre. På den “folkekirkelige” måde. Og jeg tror såmænd, Allah vil være cool med det. Opfordringen er hermed givet videre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
16.12.18, 21:23
Vi bliver som borgere holdt for nar. Mens magthaverne spiser festmåltidet, mundhugges vi som befolkning internt om resterne. Må du have din burka på? Skal jeg spise svinekød? Er han dansk? Læs mere
Af Mikael Jalving
16.12.18, 07:30
Den siddende franske præsident vil gå over i historiebøgerne som en sælsom overgangsfigur, ja, formentlig som det, der på godt dansk hedder en fransk klovn. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.12.18, 17:33
Hvis bølgen om safe spaces og lignende fra det venstreorienterede overdrev erobrer danske universiteter, er det slut med akademisk frihed. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
14.12.18, 14:11
Islam har brug for kritikken, islam skal enten reformeres eller forlades af muslimer, hvis ellers dine og mine oldebørn skal kunne komme på julemarkeder, uden antiterrorismeafspærringer. Det kan vores børnebørn formentligt ikke nå at opleve, nok ikke som børn i hvert fald. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.12.18, 09:51
Det er dybt pinligt at beskylde robotter for at have spillet en rolle for den offentlige opinion om FN-pagt om migration. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.18, 23:40
Det er nu, at den franske præsident skal vise format og fortsætte de nødvendige reformer Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.18, 19:28
Det kan godt lade sig gøre, siger juridiske eksperter, som i parentes bemærket også arbejder for landsstyret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.12.18, 16:09
Hvad hjalp skoleungdommens pjækkeri egentlig klimaet? Det blev man ikke klogere på, for de journalister, som ganske ukritisk fulgte demonstrationen, glemte at spørge ungdommen ind til dens miljøvaner. Læs mere
Af Signe Munk
13.12.18, 13:35
Klimaforandringerne handler ikke længere kun om næste generation, eller hvilken klode vi giver videre til vores børnebørn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her