Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Religion, ja tak – men på den folkekirkelige måde

Vores primære udfordring er ikke længere integration. Den har allerede fejlet. Problemet er i dag den manglende assimilation.

For nylig var jeg på besøg i Det Hellige Land. Når man kommer rundt de forskellige steder, og særligt i Hebron, oplever man på sin tur gennem byen at blive udspurgt om, om man er muslim, jøde eller kristen.

Det har betydning for, hvor man må opholde sig i byen, for i den muslimske verden har man det generelt med at gøre forskel på folk. Eksempelvis står der anført i passet mange steder i Mellemøsten, om man er shia, sunni, jøde eller kristen, men intet om fødselsdato udover årstallet.

Her har det religiøse tilhørsforhold altså større betydning for identiteten og identifikationen end grundlæggende oplysninger som korrekt alder. Det opdeler borgere på en måde, der ikke burde være afgørende i et samfund, hvor alle borgere burde være lige.

Dermed er der jo implicit et krav om, at man har et eller andet religiøst tilhørsforhold, som man kan identificeres ved. Der findes ingen kasse, som man kan putte eksempelvis ateister eller tvivlende ned i. Denne form for segregation er farlig for fællesskabet, fordi man helt grundlæggende anerkender nogle og ikke andre, og man udelukker dermed en stor del af befolkningen fra fællesskabet, der burde kunne rumme alle.

I øjeblikket læser jeg den verdenskendte politolog Francis Fukuyamas nye bog, “Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment”.

Han argumenterer blandt andet for, at man ikke kan bygge et samfund på mangfoldighed, da det er det samme som at sige, at man ikke har noget tilfælles.

Der skal være en fælles identitet, for at et samfund fungerer – og et samfund opdelt i mange små samfund er ikke godt. I Danmark er danske statsborgere først og fremmest danskere, og vi har den nationale identitet tilfælles, uagtet hvilken religiøs, etnisk og kulturel baggrund vi i øvrigt har med os.

Og hvor det også kommer til udtryk for størstedelen af befolkningen, så har vi store problemer med parallelsamfund. Vores primære udfordring er ikke længere integration. Den har allerede fejlet. Problemet er i dag den manglende assimilation.

Det er, som om man, nogle steder i Danmark, ikke ønsker at tage den danske kultur og identitet til sig ved at blive assimileret og dermed blive en del af det store fællesskab. Selvom man er født i Danmark og har levet hele sit liv i Danmark, så oplever jeg nogle steder et større behov for at identificere sig ved sit fædrene ophav, eksempelvis som pakistaner, tyrker eller palæstinenser, end det man i virkeligheden selv er – dansker. Vi ser det, når for eksempel religiøse normer får lov til at stå over, hvordan samfundet i øvrigt er indrettet, eller når man føler større loyalitet over for eksempelvis Erdogans Tyrkiet end det danske samfund, som vi har set eksempler på, når herboende tyrkere angiver andre herboende tyrkere, der ikke vil støtte Tyrkiets leder. Hvad har det med os i Danmark at gøre?

Denne form for segregation er farlig – den splitter, ekskluderer og stigmatiserer. Den undertrykker fællesskabet og eroderer fundamentet for den fælles danske identitet, som burde være det fælles ståsted. Og det er et meget konkret problem for eksempelvis de unge mennesker, der ønsker at identificere sig med Danmark og deres danske medborgere, når normer fra forældrenes oprindelseslande får lov til at styre, hvordan de kan udfolde deres liv, hvilket ofte bliver mere ufrit end det, jævnaldrende danskere får lov til. Dermed er der danske unge, især kvinder, der ikke nyder den frihed, som burde være en selvfølge for alle unge danskere.

Men tag nu ikke fejl; jeg har intet imod, at man dyrker sin egen religion, vi har religionsfrihed, men det skal ikke være i kontrast til den måde, vi har indrettet samfundet på. Jeg kan personligt godt lide den form for religiøsitet, der ikke skal vurderes på alt muligt ydre. På den “folkekirkelige” måde. Og jeg tror såmænd, Allah vil være cool med det. Opfordringen er hermed givet videre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
23.03.19, 08:46
EU er et spørgsmål om flæskepriser og økonomisk snusfornuft. Det har tilhængerne altid proklameret. Enhver afstemning om EF eller EU har stort set kun handlet om økonomiske konsekvenser for lille Danmark. En velvillig presse har lagt spalter eller sendetid til alverdens håbløse påstande. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.03.19, 11:05
Den nordjyske sanger bliver altså nødt til at tale med en psykolog om sit mindreværdskompleks. Det er ikke til at holde ud at høre på. Og det klæder ham ikke. Læs mere
Af Anders Vistisen
22.03.19, 10:51
Medierne svigter deres rolle som neutrale iagttagere, når de tegner deres ensidige glansbillede af EU. Det er en dækning, der mest af alt minder om Komiske Ali i aktion. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
21.03.19, 12:44
Hver dag er sparedag i den offentlige sektor. Her bliver der færre og færre penge til børn og ældre. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.03.19, 00:03
Husk den tone, vi har været præget af de seneste par år på valgdagen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her