Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dukse-Danmark er til grin i Svindlerland

Vi er demokrater, men vi behøver ikke være naive, når vi møder svindel. Det ødelægger befolkningens tillid og tilliden til Danmark.

Der begynder efterhånden at tegne sig et billede af, at det er forholdsvis let at begå økonomisk kriminalitet mod den danske stat, hvis bare beløbet er stort nok.

Senest er der den vanvittige sag om Britta Nielsen, der har svindlet i Socialstyrelsen for op mod 111 millioner kroner. Penge, hun har hævet fra satspuljen til sig selv. De er tilsyneladende gået til at finansiere datterens hestehobby – i stedet for samfundets svageste, som de var øremærket til.

Jeg er sikker på, at Britta Nielsen havner i fængsel for sit tyveri af skattekroner og satspuljemidler. Sagen har givet endnu en stor ridse i tillidslakken, og det kan vores samfund ikke leve med i længden. Derfor mener jeg i øvrigt også, at der skal strammes op på hele satspuljeområdet, hvor alt for mange penge er gået til projektmagere og nu altså også en svindler som Britta Nielsen.

Men også de sager om udenlandske forbrydere, der har brugt den danske statskasse som kassekredit, tyder på, at der for det første ikke er kontrol nok og for det andet, at konsekvenserne tydeligvis ikke er mærkbare nok.

Eksemplet med den britiske rigmand og indiske statsborger Sanjay Shah, der bor i Dubai, og som har snydt den danske statskasse for op mod 13 mia. kr., gør mig særligt vred. For han kommer tilsyneladende ikke til at stå til ansvar for sine handlinger. Pengene, som han lige nu lever i sus og dus for, er danske skattekroner, som kunne være blevet brugt på vores børn, syge og ældre.

Hvis det var USA, Frankrig eller England, som havde fået stjålet 13 mia. skattekroner, som Danmark har, så havde specialstyrkerne hentet svindleren hjem fra de varme lande til retsforfølgelse, så vedkommende kunne stå til ansvar for sine kriminelle handlinger, og så man havde en mulighed for at inddrive pengene på anden vis.

Vi ved jo godt, hvor han er, svindleren, men vi overvejer ikke engang at true med at hente ham. Jeg har endda ladet mig fortælle, at et sikkerhedsfirma har tilbudt den danske stat at hente Sanjay Shah hjem til retsforfølgelse i Danmark, men der blev takket nej, for den slags gør vi ikke i. Manden har en yacht, så man må da kunne tage ham i internationalt farvand, hvis man ikke tør snuppe ham på Dubais territorium.

Nu er det jo ikke, fordi han er i risiko for at blive udsat for tortur her i Danmark. Vi har nogle ganske udmærkede fængselsforhold med sund kost, underholdning og plads til fysisk adspredelse – og ikke mindst forberedelse til en retfærdig retssag.

Det er ekstremt ødelæggende for befolkningens tillid til skattevæsenet, og dermed på sigt sammenhængskraften i samfundet, når ærlige danskere får skatteopkrævninger på håndører, mens man samtidig kan læse om en mand som Sanjay Shah, der tilsyneladende slipper af sted med at malke den danske statskasse for milliarder – bare fordi han er skruppelløs og en lidt for kreativ kriminel.

Det ødelægger tilliden til Danmarks position som et land, der ikke er belastet af korruption, at vi opfører os som magtesløse og ikke sender nogen ud efter ham. Vi prioriterer at være dukse, som prøver os frem med en civil sag, som der højst sandsynligt ikke kommer meget ud af.

Sandheden er, at hvis vi ikke har udleveringsaftaler med de lande, som svindlerne slår sig ned i for at bruge dine og mine hårdt tjente skattekroner på dyre biler og russisk kaviar, så kan vi godt vinke farvel til de penge.

Jeg tvivler alvorligt på, at vi får nogen som helst succes med at anlægge en civil sag, hvis svindleren da overhovedet interesserer sig for det. Hvorfor skulle han?

I stedet burde vi holde op med at være dukse, og være lige så konsekvente som andre vestlige lande. Ja, vi er demokrater, men vi behøver altså ikke være naive. Ind imellem må retsstaten vise tænder.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
11.12.18, 10:01
Spændingen i den arktiske region er optrappet. Derfor åbner PET filial i Grønland. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.12.18, 09:58
Uden det private erhvervsliv går det i alt fald ikke. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.18, 14:05
Der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.12.18, 13:47
I kampen om at fremstå ”stram” flytter man, med forslaget om Lindholm, blot problemet i stedet for løse det Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.18, 09:42
Kritikken af Grønland har været undertrykt. Jeg forholder mig kritisk, for at vi som grønlændere kan bevare værdigheden og selv være med til at sætte en inkluderende og ligeværdig kurs. Læs mere
Af Mikael Jalving
08.12.18, 17:00
Da de fremmede bankede på, greb vi forvirret ud efter menneskeligheden, som blev vor magiske ring. Læs mere
Af Martin Ågerup
08.12.18, 12:41
Hvad skal vi med hans personlige vurdering af Trumps skattereform? Manden er ikke økonom Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
08.12.18, 10:27
Venstres erhvervsordfører forhåner muslimernes og jødernes spiseregler. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.12.18, 12:34
Men af hensyn til rigsfællesskabet valgte man så en knap så øde ø i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.12.18, 12:04
Flosklerne vælter ud over siderne. Forældet inden vedtaget. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her