Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Håndtrykket skåret ud i pap

Det, som er en enorm vigtig sag for flertallet i Folketinget, bliver affejet som latterlig symbolpolitik.

»Symbolpolitik!« Det var som at trykke på en knap, der udløser den efterhånden velkendte automatreaktion, da vi fremsatte forslaget om at gøre håndtrykket til et krav for at få statsborgerskab.

Modstanderne af forslaget har travlt med at latterliggøre forslaget og ynder at fremstille det, som om vi har tabt sutten. Jeg mener dog helt alvorligt, at noget så dyrebart som statsborgerskabet kan stå og falde med noget så tilsyneladende tilforladeligt som et håndtryk eller fraværet af det. Derfor vil jeg gerne imødekomme, at nogle har svært ved at forstå, at det skal have så store konsekvenser, hvis man ikke vil give hånd til det modsatte køn, og derfor vil jeg forklare, hvorfor jeg mener, som jeg gør.

Mutaza Al-Shawi, studerende og tolk, blev interviewet til Radio24syv, og han fremførte et synspunkt, som jeg finder destruktivt. Men i det mindste var han ærlig og sagde, hvad det handler om, modsat andre muslimske talking heads, der taler udenom. Han sagde:

»Koranen beskriver i ”Lyset”, at der er nogle særlige regler mellem mænd og kvinder, som de skal respektere for at være på den sikre vej. Det er for at undgå, at de falder i synden, kommer ud med lyster eller udveksler følelser via noget så småt som at give hånd.«

Herefter svarede han bekræftende, at han prøver at undgå al fysisk kontakt med kvinder. Han fortalte, at han giver hånd til mænd, og hvis det er homoseksuelle mænd, der kan blive tændt af at give ham hånden, så vil han også undgå det. Men da han ikke kan vide, om en fremmed mand er homoseksuel, så tager han chancen og giver hånd.

Og her har vi det. Kvinden bliver opfattet som frister, for hun står i alliance med satan. Ja, det er sådan, man ser på kvinden! Det er satan, der frister, og da det var Eva, der fristede Adam i Paradiset, så bliver kvinden satans redskab til at få en mand til at falde i synd, og sådan har det været lige siden Adam og Eva. Og hvis kvinden ikke frister, så kan det ske, hun er uren, og det er hun, hvis hun har menstruation. Og her er en berøring altså nok, og det strider mod den markante adskillelse af kønnene, som den hardcore form for islam prædiker, hvilket er uforeneligt med vores frihedsværdier. Men problemet er, at holdningen til tildækning og håndtryk er en del af en større pakke.

Det er, som om folk glemmer, at politik også er retning. Det, som er en enorm vigtig sag for flertallet i Folketinget, bliver affejet som latterlig symbolpolitik.

Så lad os tale om symboler. Det er, som om man ser på symboler, som om de er bagateller. Men vi har ret strenge regler for, hvordan vi skal behandle Dannebrog. Der kunne vi også sige, som i tilfældet med niqab og burka, “herregud, det er bare et stykke stof”, og så ellers være ligeglade, om så der blev trampet på flaget eller sat ild til det. Det er jo bare stof. Men nej – der ligger en masse i det symbol af stof. Jeg kunne også nævne kirkens symboler – nadveren og dåben. Det er ritualer og symboler med stor værdi – langtfra bagateller.

Da vi lovgav mod tildækning – burka og niqab – var et argument også, at det er forsvindende få, der bærer den islamistiske klædedragt. Men bevæggrundene for at tildække sig er de samme, som gælder, når man ikke vil give hånd til det modsatte køn; den grove adskillelse mellem kønnene og kvinden som frister. Men hvis der nu var 50.000 i Danmark, der gik med niqab eller burka, ville de rummelige så også være ligeglade? Eller hvornår ville deres grænse være nået?

Og så må jeg endnu en gang sige, at statsborgerskabet ikke er et retskrav, det er et privilegium. Ingen kan med loven i hånden kræve et statsborgerskab. Det er Folketinget, der tildeler det til dem, der opfylder kravene, og dem, man finder værdige til det. I øvrigt er det omsonst at tro, vi lægger alt andet politisk arbejde på køl, mens vi forholder os til de værdimæssige spørgsmål.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her