Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU’s ledere er bundnaive, når det kommer til Iran

Hvis EU ville gøre en reel forskel, så skulle man i stedet tage sin rolle som mægler mellem Iran og USA alvorligt.

EU’s ageren i forhold til Iran er en tåkrummende affære. EU’s udenrigsminister, Mogherini, rejser i forbindelse med genindførelsen af USA’s sanktioner mod Iran rundt, hvor hun lobbyer for en fortsat handel med Den Islamiske Republik Iran – tydeligvis i trods mod USA. Man skal huske, at vi ikke er allierede med Trump – vi er allierede med USA.

Macron stod i spidsen for kritikken af Trumps beslutning om at genindføre USA’s sanktioner mod Iran, da han med den ene hånd gav sin amerikanske kollega et kram og med den anden forsikrede iranerne om, at han var uenig i beslutningen. Jeg havde store forhåbninger til Macron, da han blev præsident. Merkel havde for længst spillet fallit som en stærk leder i EU, men Macron skuffer også. For ham handler atomaftalen primært om at tilgodese franske virksomheder. Atomaftalen var først og fremmest en handelsaftale. Ikke overraskende er europæiske virksomheder sultne efter det store iranske marked, og det er der ikke noget galt med. Da jeg med Udenrigspolitisk Nævn besøgte Iran sidste år, handlede det hele stort set også kun om handel.

Men skal vi virkelig underbygge et styre, der henretter homoseksuelle og finansierer ekstremisme? Da vi besøgte landet, oplevede vi også især de unge, der var frustrerede over, at Irans penge ikke går til at forbedre uddannelse og skabe job og bedre sundhed – for pengene bliver stort set kun brugt på at eksportere Khomeinis revolution.

Landet er involveret i stort set alle konflikter i Mellemøsten. Saudi-Arabien er med rette blevet kritiseret for landets brutalitet i Yemen, men det trådte først ind, da Iran begyndte at støtte oprørerne, houthierne. Det var også meget sigende, at Syriens Assad var den første, der roste atomaftalen. For de mange frigivne milliarder, som havde været indefrosset, betød flere penge til Assad, og uden iranernes penge var han gået fallit for længst.

Iran har nærmest fået Irak på et sølvfad. Deres involvering i Syrien-krigen kan ikke undervurderes. De finansierer den shiitiske terrororganisation Hizbollah i Libanon og den sunnimuslimske terrororganisation Hamas i Gaza. Derudover finansierer Iran en masse shiamilitser.

Jeg forstår ikke, at EU- og udenrigsminister Mogherini ikke ser, at det er et farligt spil.

EU’s ledere er til grin og fremstår totalt blanke i forhold til det, der sker i Iran.

Disse kommentarer klinger hult fra to mænd, der repræsenterer en union, der virker så handlingslammet og rundtosset, når det eksempelvis kommer til måden at forholde sig til Iran på. EU’s ledere er bundnaive.

Mogherini tror tilsyneladende, men fejlagtigt, at også EU havde en finger med i spillet, da atomaftalen blev indgået – men EU var kun med på sidelinjen. Ingen fra EU har sat en underskrift på nogen aftale med iranerne, så det giver ikke mening at tale om at »respektere underskriften«, som Mogherini har sagt.

Aftalen blev indgået mellem Iran på den ene side og de fem permanente medlemmer af FN’s sikkerhedsråd plus Tyskland på den anden side. Skulle den gælde i forhold til EU, så skulle der foreligge en traktat, der skulle ratificeres i EU-landene eller i det mindste EU’s ministerråd.

Hvis EU ville gøre en reel forskel, så skulle man i stedet tage sin rolle som mægler mellem Iran og USA alvorligt. Og her bør vi, EU, med vores allieret, USA, presse på for at få Iran til at opgive sin stormagtsambitioner og eksport af terror. Mogherinis lobbyarbejde for Iran afslører en uhyggelig naiv tilgang til et af verdens værste regimer.

Jeg er tilbøjelig til at kalde hendes fremfærd for vestlig skadelig virksomhed. Og hendes anstrengelser er altså kun begrænset til at tale om handel med Iran – hun har, så vidt vides, ikke rørt en finger for at få ca. et dusin EU-borgere løsladt fra iranske fængsler.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her