Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal der virkelig en kvindelig betjent til, før voldtægtsofre bliver troet på?

Jeg vil som det første efter sommerferien sætte området i femte gear sammen med mine kolleger i Folketinget.

BT har i nogle uger kørt en serie af artikler med skarpt lys på voldtægtsforbrydelser i Danmark. Det har været rystende læsning, og de personlige beretninger om, hvordan vi håndterer disse grove forbrydelser har gjort dybt indtryk. Derfor efterlyste jeg flere erfaringer på Facebook.

En af de henvendelser, jeg fik, var fra en kvinde, som i en moden alder var udsat for voldtægt af en nær bekendt. Størstedelen af alle voldtægter i Danmark sker mellem mennesker, som kender hinanden på forhånd.

Kvinden fortalte om den mistro, hun blev mødt med af en ældre mandlig læge, og hvilken lettelse det var, da hun efterfølgende blev mødt af en kvindelig betjent. Den kvindelige betjent lyttede til kvinden, og den tillid, som lå i det møde, var for kvinden afgørende for, at hun kunne åbne sig og svare på alle de vigtige spørgsmål.

Undersøgelser viser, at hvis voldtægtsofferet afhøres af en kvindelig betjent, så er der større sandsynlighed for, at sagen når langt i systemet. En undersøgelse fra 2016 lavet på baggrund af 248 voldtægtsanmeldelser til Østjyllands Politi viser, at der rejses tiltale i 74 pct. af sagerne, hvis anmeldelsen optages til en kvindelig betjent, hvor det kun gælder for 40 pct. af sagerne, hvis anmeldelsen optages af en mandlig betjent. En bemærkelsesværdig forskel, som kan have mange årsager, men når vi nu i forvejen har problemer med at alt for få sager om voldtægt når retssystemet, så er det da værd at overveje, om der skal flere kvindelige betjente til i disse sager? Eller måske skal vi generelt fokusere endnu mere på området i politiuddannelsen?

Jeg har også fået en henvendelse fra en ældre mandlig betjent, der mente, at jeg var populistisk og ikke forstod, hvordan en politistation fungerede, når man sad med ”tvivlsomme anmeldelser”. Tvivlsomme anmeldelser? come on!

Jeg er udmærket klar over, at der findes falske anmeldelser, men det er ifølge de officielle tal ganske få og ikke noget, som burde få så stor betydning for, hvordan man sagsbehandler de andre anmeldelser. Jeg har f.eks. fået en henvendelse fra en mand, som fortæller, at han engang blev truet med en voldtægtsanmeldelse, da han ikke ville mødes med en pige igen efter et onenightstand. Det blev dog aldrig til en falsk anmeldelse for voldtægt.

Det Kriminalpræventive Råd har i sine undersøgelser vist, at der er langt større chance for, at en voldtægtsforbrydelse ender med fældende dom, hvis offeret har en bistandsadvokat.

Derfor har man også gjort meget for at styrke bistandsadvokatens rolle og over for politiet indskærpe, at ofrene har ret til en bistandsadvokat allerede ved første afhøring. Tilsyneladende bliver kvaliteten af efterforskningen bedre af, at offeret har en repræsentant til at sikre ofrets rettigheder og være ofrets øjne og ører i en stærkt traumatiseret situation. På samme måde synes jeg, at det er værd at overveje, om vi kan løfte kvaliteten af efterforskningen af voldtægtsforbrydelser yderligere ved i højere grad at bruge den kvindelige betjent. Tænk, at det skulle være nødvendigt.

Det er faktisk dybt foruroligende, hvis et voldtægtsoffers chance for at få sin sag i retten er afhængig af, om hun bliver afhørt af en kvindelig eller mandlig betjent – eller om hun har en repræsentant ved sin side. Det bekræfter, at vores problemer i systemet på dette område bidrager til, at voldtægt er en af de mest konsekvensløse forbrydelser i Danmark.

Vi har både fra justitsministeren og retsordførernes side længe haft fokus på området, men det er helt indlysende, at processen må speedes op. Jeg vil derfor som det første efter sommerferien sætte området i femte gear sammen med mine kolleger i Folketinget. Det kan kun gå for langsomt med at sikre voldtægtsofres rettigheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere