Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal der virkelig en kvindelig betjent til, før voldtægtsofre bliver troet på?

Jeg vil som det første efter sommerferien sætte området i femte gear sammen med mine kolleger i Folketinget.

BT har i nogle uger kørt en serie af artikler med skarpt lys på voldtægtsforbrydelser i Danmark. Det har været rystende læsning, og de personlige beretninger om, hvordan vi håndterer disse grove forbrydelser har gjort dybt indtryk. Derfor efterlyste jeg flere erfaringer på Facebook.

En af de henvendelser, jeg fik, var fra en kvinde, som i en moden alder var udsat for voldtægt af en nær bekendt. Størstedelen af alle voldtægter i Danmark sker mellem mennesker, som kender hinanden på forhånd.

Kvinden fortalte om den mistro, hun blev mødt med af en ældre mandlig læge, og hvilken lettelse det var, da hun efterfølgende blev mødt af en kvindelig betjent. Den kvindelige betjent lyttede til kvinden, og den tillid, som lå i det møde, var for kvinden afgørende for, at hun kunne åbne sig og svare på alle de vigtige spørgsmål.

Undersøgelser viser, at hvis voldtægtsofferet afhøres af en kvindelig betjent, så er der større sandsynlighed for, at sagen når langt i systemet. En undersøgelse fra 2016 lavet på baggrund af 248 voldtægtsanmeldelser til Østjyllands Politi viser, at der rejses tiltale i 74 pct. af sagerne, hvis anmeldelsen optages til en kvindelig betjent, hvor det kun gælder for 40 pct. af sagerne, hvis anmeldelsen optages af en mandlig betjent. En bemærkelsesværdig forskel, som kan have mange årsager, men når vi nu i forvejen har problemer med at alt for få sager om voldtægt når retssystemet, så er det da værd at overveje, om der skal flere kvindelige betjente til i disse sager? Eller måske skal vi generelt fokusere endnu mere på området i politiuddannelsen?

Jeg har også fået en henvendelse fra en ældre mandlig betjent, der mente, at jeg var populistisk og ikke forstod, hvordan en politistation fungerede, når man sad med ”tvivlsomme anmeldelser”. Tvivlsomme anmeldelser? come on!

Jeg er udmærket klar over, at der findes falske anmeldelser, men det er ifølge de officielle tal ganske få og ikke noget, som burde få så stor betydning for, hvordan man sagsbehandler de andre anmeldelser. Jeg har f.eks. fået en henvendelse fra en mand, som fortæller, at han engang blev truet med en voldtægtsanmeldelse, da han ikke ville mødes med en pige igen efter et onenightstand. Det blev dog aldrig til en falsk anmeldelse for voldtægt.

Det Kriminalpræventive Råd har i sine undersøgelser vist, at der er langt større chance for, at en voldtægtsforbrydelse ender med fældende dom, hvis offeret har en bistandsadvokat.

Derfor har man også gjort meget for at styrke bistandsadvokatens rolle og over for politiet indskærpe, at ofrene har ret til en bistandsadvokat allerede ved første afhøring. Tilsyneladende bliver kvaliteten af efterforskningen bedre af, at offeret har en repræsentant til at sikre ofrets rettigheder og være ofrets øjne og ører i en stærkt traumatiseret situation. På samme måde synes jeg, at det er værd at overveje, om vi kan løfte kvaliteten af efterforskningen af voldtægtsforbrydelser yderligere ved i højere grad at bruge den kvindelige betjent. Tænk, at det skulle være nødvendigt.

Det er faktisk dybt foruroligende, hvis et voldtægtsoffers chance for at få sin sag i retten er afhængig af, om hun bliver afhørt af en kvindelig eller mandlig betjent – eller om hun har en repræsentant ved sin side. Det bekræfter, at vores problemer i systemet på dette område bidrager til, at voldtægt er en af de mest konsekvensløse forbrydelser i Danmark.

Vi har både fra justitsministeren og retsordførernes side længe haft fokus på området, men det er helt indlysende, at processen må speedes op. Jeg vil derfor som det første efter sommerferien sætte området i femte gear sammen med mine kolleger i Folketinget. Det kan kun gå for langsomt med at sikre voldtægtsofres rettigheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikkeetnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her