Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal ikke være Putins nyttige idioter

Presset mod Putins Rusland skal fastholdes. Det bliver det ikke, hvis vi dukker op med officielle repræsentanter, der står og klapper på Putins tribuner.

VM i fodbold er netop sparket i gang, og jeg glæder mig helt vildt til at støtte de rødhvide farver. Det bliver stort, særligt fordi Danmark er med. Jeg håber, at tribunen bliver pakket med danske roligans, som kan bakke vores stærke hold op. Til gengæld havde jeg virkelig håbet, at der ikke ville stå officielle repræsentanter fra hverken den danske regering eller kongehuset.

Derfor er jeg dybt uenig i, at kulturminister Mette Bock skal af sted som repræsentant for Danmark. Hun siger, at hun deltager, fordi hun ikke vil blande sport og politik. Men det er netop, hvad hun gør.

Hvis hun udeblev, så ville det bare være sport, men når den danske kulturminister deltager, så er det også politik. Vi skal ikke deltage i Putins cirkus og agere hans nyttige idioter. Det er totalt usolidarisk med vores allierede, Storbritannien, som vi på alle måder burde være langt mere optaget af at udvise støtte til.

Deres hold deltager, men de har valgt ikke at sende officielle repræsentanter. Ikke mindst på grund af den seneste sag om mordforsøget på eksspionen Sergei Skripal og hans datter.

Det er på tide, at vi for alvor lægger en hård linje over for Putins grænseoverskridende opførsel. Den bør have nogle konsekvenser. Ud over hans aggressive adfærd i vores interesseområder, så kan vi altså ikke acceptere, at han forsøger at myrde folk i vestlige storbyer.

Det er en myte, at sport og politik ikke hænger sammen. Sport og politik har hængt sammen lige siden de olympiske lege i det gamle Grækenland. Også her var sport og politik en nyttig cocktail i magtens tjeneste. En skueplads for politisk propaganda.

Det er aldrig neutralt at konkurrere i et land, og særligt ikke i en stormagt som Rusland, hvor idrætten har fået tildelt en central politisk rolle. Det er jo ikke af kærlighed til sporten, at Putin fryder sig over at være vært for VM i fodbold; for ham er det politisk propaganda.

Russerne vil gerne demonstrere over for omverdenen, at de har styr på sagerne, og det dækker over noget råddent, at eksempelvis de russiske idrætsudøvere bruger statsorganiseret doping for at opretholde facaden.

Jeg ved godt, at man ikke skal trække nazikortet i tide og utide, men ved de olympiske lege i Berlin i 1936 var formålet det samme; at forføre omverdenen med en blændende facade. Hitler var heller ikke selv nogen stor sportsmand. Budskabet var, at selv om man var i gang med en aggressiv militær offensiv mod nabolandene, skulle de olympiske lege på tysk jord give indtrykket, at Tyskland var en fredsskabende nation. Man havde helt styr på sagerne.

Jeg mener på ingen måde, at vores sportshold og roligans skal boykotte VM, men jeg mener, at det er nødvendigt, at det officielle Danmark ikke står på tribunen og bakker op om Putin. Hvis flere lande ville følge trop med Storbritannien, ville det være et enormt nederlag for Putin. Måske vil det få ham til at tænke sig godt om fremover. Han er jo vant til at kunne opføre sig grænseoverskridende, uden at det har konsekvenser.

Jeg ser nøgternt på Trump, men hans seneste forslag om at få Rusland genoptaget i WTO er stærkt kritisabelt. Det er jo netop nu, at presset på Rusland skal fastholdes. Det er nu, at sanktionerne for Putins inderkreds af oligarker, som nyder vestens friheder, skal udvides.

Hvis vi indlemmer Rusland i WTO og ikke fastholder protesten mod annekteringen af Krim-halvøen og lader os officielt repræsentere ved VM i Rusland, så accepterer vi den grænseoverskridende adfærd. Det skal vi ikke. Presset skal fastholdes. Det bliver det ikke, hvis vi dukker op med officielle repræsentanter, der står og klapper på Putins tribuner.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Sport