Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kalifatettilhængere og demokratihadere skal ikke have dansk statsborgerskab

... Jeg har det også dårligt med at trykke på jaknappen uden at kunne være sikker på, om den person, der får statsborgerskab, er oprigtigt loyal over for vores samfund.

Forrige søndag var der statsborgerskabsdag på Borgen. Her blev nye borgere budt velkommen ved højtidelig festlighed med sang og tale af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Hvert parti havde en lille bod, hvor man kunne hilse på partiets politikere og trykke statsministeren i hånden. Mange kom forbi de konservatives bod, hvor Søren Pape Poulsen, Mette Abildgaard og jeg selv stod klar til en snak. Der blev taget selfies, grint og lykønsket. Alle var glade.

At afholde en statsborgerskabsdag i Danmark var i al beskedenhed min idé inspireret af en tur, jeg foretog til Canada i 2005. Da jeg i sin tid selv fik statsborgerskab, var det en flad fornemmelse blot at modtage et brev med posten, og det var mig derfor magtpåliggende at indføre denne højtidelighed.

Allerede nogle dage efter den festlige dag, behandlede vi i Folketinget et lovforslag, hvor en ny omgang borgere fik tildelt statsborgerskab. Jeg synes, det er fint at belønne dem, der vil Danmark og bidrager positivt til vores samfund, men jeg har det skidt med det faktum, at det ikke er til at gennemskue, om der blandt de mange findes enkelte personer, der er demokratihadere eller tilhængere af et kalifat.  

Statsborgerskab er ikke et retskrav, det er en gave, som et politisk flertal i Folketinget giver nye borgere i henhold til Grundloven. Derfor har jeg det også dårligt med at trykke på jaknappen uden at kunne være sikker på, om den person, der får statsborgerskab, er oprigtigt loyal over for vores samfund. Enhver kan underskrive en loyalitetsaftale uden at mene det, og derfor er det vigtigt at stramme op om de regler, der kan ændre ens status fra at være medborger til at blive statsborger. Statsborgerskab må ikke bare kunne gives til enhver, men skal gives til dem, der vil vores demokrati og vores land.

De formelle krav er i dag, at man skal have boet i landet en bestemt rum tid, man skal have en ren straffeattest, man må ikke skylde penge til det offentlige, man skal være selvforsørgende, tale dansk, gennemføre en statsborgerskabstest og underskrive en tro og love-erklæring. Man skulle tro, at det var krav nok, men jeg mener, det er bydende nødvendigt, at vi finder en ny måde at screene folk på.

Nogle mennesker vil skrive under på hvad som helst for at få statsborgerskab, så den tro og love-erklæring, hvor man tilkendegiver, at man er loyal over for Danmark og demokratiet, er i min optik ikke nok. Derfor er jeg fortaler for at supplere med en obligatorisk samtale. Vi bør oprette en statsborgerskabskomite, der interviewer ansøgerne. Ved at sidde over for personen kan vi langt bedre vurdere, om det menneske udviser ægte loyalitet. Vi vil langt bedre kunne opspore dem, der kun ønsker at få privilegierne uden at levere noget til gengæld. Dem, der er imod vores åbne frihedselskende samfund. De skal ikke have lov til at få statsborgerskab.

Nogle mener, min idé vil blive omkostningsrig og bureaukratisk, hvilket jeg ingen problemer har med. Et statsborgerskab er noget af det mest kostbare, vi giver væk, og de ekstra midler er godt givet ud. Andre mener, det er sindelagskontrol. Det er meget muligt, men en demokratisk sindelagskontrol har jeg helt ærligt ikke noget imod, når det handler om, hvem vi giver statsborgerskab. Den sidste indvending er, at ansøgeren bare kan lyve. Det er sandt, at nogen vil kunne snyde sig gennem nåleøjet, men jeg er sikker på, at vi gennem en samtale vil kunne opdage langt de fleste snydere. En ting er blot at underskrive et stykke papir, en anden er at sidde over for et panel og se dem i øjnene.

Vi bør ikke give statsborgerskab til dem, der ikke vil vores demokrati eller samfund. Kun oprigtige borgere bør komme i betragtning, og dem byder jeg mere end velkommen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere