Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kalifatettilhængere og demokratihadere skal ikke have dansk statsborgerskab

... Jeg har det også dårligt med at trykke på jaknappen uden at kunne være sikker på, om den person, der får statsborgerskab, er oprigtigt loyal over for vores samfund.

Forrige søndag var der statsborgerskabsdag på Borgen. Her blev nye borgere budt velkommen ved højtidelig festlighed med sang og tale af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Hvert parti havde en lille bod, hvor man kunne hilse på partiets politikere og trykke statsministeren i hånden. Mange kom forbi de konservatives bod, hvor Søren Pape Poulsen, Mette Abildgaard og jeg selv stod klar til en snak. Der blev taget selfies, grint og lykønsket. Alle var glade.

At afholde en statsborgerskabsdag i Danmark var i al beskedenhed min idé inspireret af en tur, jeg foretog til Canada i 2005. Da jeg i sin tid selv fik statsborgerskab, var det en flad fornemmelse blot at modtage et brev med posten, og det var mig derfor magtpåliggende at indføre denne højtidelighed.

Allerede nogle dage efter den festlige dag, behandlede vi i Folketinget et lovforslag, hvor en ny omgang borgere fik tildelt statsborgerskab. Jeg synes, det er fint at belønne dem, der vil Danmark og bidrager positivt til vores samfund, men jeg har det skidt med det faktum, at det ikke er til at gennemskue, om der blandt de mange findes enkelte personer, der er demokratihadere eller tilhængere af et kalifat.  

Statsborgerskab er ikke et retskrav, det er en gave, som et politisk flertal i Folketinget giver nye borgere i henhold til Grundloven. Derfor har jeg det også dårligt med at trykke på jaknappen uden at kunne være sikker på, om den person, der får statsborgerskab, er oprigtigt loyal over for vores samfund. Enhver kan underskrive en loyalitetsaftale uden at mene det, og derfor er det vigtigt at stramme op om de regler, der kan ændre ens status fra at være medborger til at blive statsborger. Statsborgerskab må ikke bare kunne gives til enhver, men skal gives til dem, der vil vores demokrati og vores land.

De formelle krav er i dag, at man skal have boet i landet en bestemt rum tid, man skal have en ren straffeattest, man må ikke skylde penge til det offentlige, man skal være selvforsørgende, tale dansk, gennemføre en statsborgerskabstest og underskrive en tro og love-erklæring. Man skulle tro, at det var krav nok, men jeg mener, det er bydende nødvendigt, at vi finder en ny måde at screene folk på.

Nogle mennesker vil skrive under på hvad som helst for at få statsborgerskab, så den tro og love-erklæring, hvor man tilkendegiver, at man er loyal over for Danmark og demokratiet, er i min optik ikke nok. Derfor er jeg fortaler for at supplere med en obligatorisk samtale. Vi bør oprette en statsborgerskabskomite, der interviewer ansøgerne. Ved at sidde over for personen kan vi langt bedre vurdere, om det menneske udviser ægte loyalitet. Vi vil langt bedre kunne opspore dem, der kun ønsker at få privilegierne uden at levere noget til gengæld. Dem, der er imod vores åbne frihedselskende samfund. De skal ikke have lov til at få statsborgerskab.

Nogle mener, min idé vil blive omkostningsrig og bureaukratisk, hvilket jeg ingen problemer har med. Et statsborgerskab er noget af det mest kostbare, vi giver væk, og de ekstra midler er godt givet ud. Andre mener, det er sindelagskontrol. Det er meget muligt, men en demokratisk sindelagskontrol har jeg helt ærligt ikke noget imod, når det handler om, hvem vi giver statsborgerskab. Den sidste indvending er, at ansøgeren bare kan lyve. Det er sandt, at nogen vil kunne snyde sig gennem nåleøjet, men jeg er sikker på, at vi gennem en samtale vil kunne opdage langt de fleste snydere. En ting er blot at underskrive et stykke papir, en anden er at sidde over for et panel og se dem i øjnene.

Vi bør ikke give statsborgerskab til dem, der ikke vil vores demokrati eller samfund. Kun oprigtige borgere bør komme i betragtning, og dem byder jeg mere end velkommen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her