Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Syrien er tabt - til russerne og iranerne

Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb.

Der var helt klart behov for en reaktion og en markering af, at Vesten ikke vil tillade brugen af kemiske våben.

Kemiske våben har været forbudt siden 1925, fordi de udelukkende anvendes til at forårsage smerte og lidelse. Hvis man accepterer brugen af kemiske våben, som Præsident Obama gjorde, da Assad overtrådte de røde linjer, vil det danne præcedens for andre diktatorer. Det skal der slås ned på, men jeg må indrømme, at jeg stadig er skuffet, fordi angrebet stopper ikke Borgerkrigen, eller ændrer på noget, hverken på slagmarken eller ved forhandlingsbordet.

Borgerkrigen i Syrien er et skrækeksempel på, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke etablerer en langsigtet strategi i Mellemøsten og løser konflikterne i regionen, inden de blusser op. Det er både i USA’s og i Europas interesse, at vi hjælper til med at stabilisere Mellemøsten, vores baghave, stopper flygtningestrømmen, bekæmper terror, og hjælper med at genopbygge regionen for at sikre, at oliekrigene, der har kendetegnet konflikterne i det 20. århundrede, ikke afløses af klimakrige i det 21. århundrede.

Den amerikanske senator John McCain sagde få dage før giftangrebet i Syrien, at USA’s Præsident Trumps opfordring til en tilbagetrækning af amerikanske tropper overbeviste Bashar al-Assads om, at han kunne iværksætte angrebet vi så blot 10 dage senere. Det er langt fra utænkeligt, at McCain har ret. Selvom Trump reelt afblæste Borgerkrigen med hans ønske om tilbagetrækning, har regimet i Syrien stadig stor lyst til at fjerne de sidste oprørere fra det østlige Ghouta. Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb.

Jeg tror personligt, at Trump antog, at hans udmelding ville anspore Israel og Saudi-Arabien til at tage over, men den taktik er i bedste fald farlig, i værste fald dum. Israel og Saudi-Arabien er ikke i stand til at stabilisere området uden USA, og hvis ikke USA tager ansvar, står især Iran i kulissen til at dominere området. Og det kan være farligt Vestens tætteste allierede, Israel.

Min anklage mod angrebet i sidste uge, er derimod, at der stadig ikke er en langsigtet vestlig strategi.

Vi er til grin, hvis vi tror, at det er nok bare at give et Assads styre et rap over fingrene. Jeg opfordrer ikke til, at vi nu – syv år efter Borgerkrigen startede - blander os i Borgerkrigen. Jeg håbede i mange år på, at vi sammen med den legitime syriske opposition greb ind militært for at skabe et nyt og bedre Syrien og stoppe Assads vanvid, drab, men også forebygge flygtningestrømmen og den medfølgende terror i vores storbyer. Det er for sent, men vi bør arbejde for en plan for området efter Borgerkrigen.

En væsentlig detalje ved angrebet natten til lørdag, er, at Trump ikke angreb alene, men sammen med Frankrig og Storbritannien. Alt i alt tegner der sig her godt og vel et år efter Trump blev præsident et mønster, og vi skal ikke forvente regimeskifte, demokrati og menneskerettigheder.

Vi skal heller ikke forvente store koalitioner af lande, der først skal undersøge angreb til bunds inden de handler som under Obama, for så ikke at gøre noget som helst.

Alle der kender mig, ved, at jeg savner mange dele af den aktivistiske, idealistiske udenrigs- og sikkerhedspolitik, men jeg værdsætter faktisk, at USA, Frankrig og Storbritannien er villige til sætte handling bag ordene om, at vi i Vesten har en klar, rød linje i forhold til verdens despoter. Vejen til stabilitet i området er mere end bare begrænsede angreb uden nogen særlig effekt. Det kræver samarbejde mellem de ledende lande i regionen, og det kræver en plan, der tager højde for nye udfordringer som følge af klimaændringerne. Hvis ikke USA sammen med Frankrig og Storbritannien snart tager de første skridt til dette, vil Vesten fortsat være til grin i Syrien.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 11430279,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 11430279,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 11430279,"Default": 11430279}