Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?

Forleden så jeg et interview med talsmanden for det libyske parlament, Aiman al-Nasr. Libyen er en mellemstation for de afrikanere, der søger lykken i Europa. Al-Nasr fortæller i interviewet, at det først og fremmest er den afrikanske middelklasses børn, som har råd til at betale menneskesmuglerne de 20.000 dollars, det koster at komme over Middelhavet til det forjættede Europa. De fattigste vil aldrig få råd til en sådan rejse, men middelklassens børn har på deres mobiltelefoner set, at man i Europa kan få sig et liv, der er endnu bedre end det, de har. Mange dør på den farlige rejse. Faktisk dør der flere på vej hen til Middelhavet end på vej over, og for de fleste venter der et liv under slavelignende tilstande, når de kommer frem. Man kan spørge sig selv, hvorfor de gør det? Hvorfor risikere sit liv frem for at blive hjemme og skabe grobund for udvikling og vækst?

Al-Nasr mener, at EU kan gøre meget mere for at standse den illegale indvandring, blandt andet ved at hjælpe libyerne med at bekæmpe menneskesmuglerne, som lokker middelklassens børn til Vesten. Og de sydeuropæiske lande skal holde op med at se gennem fingre med den meget billige arbejdskraft og prostitution, man får med disse illegale indvandrere. Han bebrejder også Angela Merkel for at have sagt, at alle er velkomne. Men det mest interessante ved interviewet, er Al-Nasrs opfordring til europæerne om at ændre deres opfattelse af Afrika og afrikanere.

De fleste i Vesten har aldrig været i Afrika, og mange læner sig ene og alene op ad det billede, som de får præsenteret gennem medierne - nemlig at der er sult og lidelse alle vegne. Nødhjælpsorganisationerne er især med til at fastholde dette skæve billede af Afrika gennem deres indsamlinger. Her bliver det værste og de fattigste vist frem. Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på? For eksempel er et af de største sundhedsproblemer i Afrika i dag fedme, og det skyldes overvejende økonomisk fremgang, at flere får råd til for eksempel fastfood. Det er en uheldig udvikling på en ellers positiv baggrund.

Og der foregår rigtig mange positive initiativer på kontinentet. Mange af landene er i rivende udvikling, og middelklassen bliver langsomt større. Dermed ikke sagt, at der ikke findes den elendighed, som medierne præsenterer os for, men fokusset er efter al-Nasrs mening alt for ensidigt. Det gør Afrika og afrikanerne til ofre, og det er det, der bliver handlet efter i Europa. Så sender man nødhjælp, og organisationer står klar til at hjælpe de mange, der prøver at komme over Middelhavet. Men det er ikke det bedste for Afrika.

De nødlidende skal have nødhjælp, det står slet ikke til diskussion, men det er på tide, at vi i Europa får et mere nuanceret billede af Afrika. Vi skal præsenteres for den del, hvor der bliver skabt vækst og fremskridt. Mange afrikanere er blevet mere og mere bevidste om, at de kan selv, og de er kede af den opfattelse, man har af dem i Vesten. Mange lever et moderne liv i byen, og en afrikaner udtalte sågar på et tidspunkt i et interview, at hun aldrig havde set en løve eller en elefant.

Vesten burde investere i de forskellige afrikanske lande og sørge for at skabe grobund for handel hen over Middelhavet. Det ville skabe vækst og fremdrift.

Forholdene i Afrika er ikke perfekte, og der er et demokratisk underskud flere steder, men på mange områder går det den rigtige vej. Det er tid til refleksion og et nyt syn på et helt kontinent.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er en af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her