Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Iranerne har fået nok og har brug for vores opbakning

Når der efter iranske valg har været analyser, som taler om en magtkamp mellem moderate og “hardlinere” i landet, så har man talt ud fra en præmis om, at der rent faktisk foregår noget, der har med en demokratisk proces at gøre i Iran - men det er bullshit. Er man en del af præstestyret, så er man ikke moderat.

Lige nu er vi vidne til et oprør i Iran på en skala, vi ikke har set siden 2009. Det har allerede kostet blod og menneskeliv, men jeg tror ikke oprøret stopper - tværtimod. Der er sat en bevægelse i gang, et oprør mod det undertrykkende præstestyre, som måske kan være begyndelsen på præstestyrets endeligt. Det håber jeg - og derfor er det vigtigt, at vi bakker op om iranerne nu.

Jeg mærker dog en tilbageholdenhed mod at bakke op, og jeg fornemmer, at man er bange for, hvad oprøret skal udvikle sig til. Der er - ikke underligt - en forsigtighed og desillusion efter adskillige fejlslagne oprør under det arabiske forår, hvor det ikke blev frihedselskende og demokratiske kræfter, der løb med sejren men derimod islamistiske mørkemænd.

Historien i Iran er en anden. Her er oprøret rettet mod islamisterne. Alternativet til præstestyret er meget, meget bedre.

Iranerne vil have frihed, fremgang og velfærd. Det er ikke tilfældigt, at oprøret begyndte i Irans andenstørste by Mashdad, hvor det vurderes at hver tredje indbygger lever i slum og kummerlige forhold. Men det, der begyndte som et oprør over stigende leveomkostninger, har nu udviklet sig til et totalt oprør mod regimet og præstestyret. Derfor glæder jeg mig over, at iranerne råber det ud, så præstestyret får det “in their face”, at folk er trætte af deres diktatur og dødssyge revolution.

For lad os bare slå det fast med syvtømmersøm. Iran er et diktatur - dét, der skal ligne valg og demokratiske processer er en farce. Når der for eksempel efter iranske valg har været analyser, som taler om en magtkamp mellem moderate og “hardlinere” i landet, så har man talt ud fra en præmis om, at der rent faktisk foregår noget, der har med en demokratisk proces at gøre i Iran - men det er bullshit. Iran er et af de lande, der henretter flest homoseksuelle; listen over krænkede menneskerettigheder er uendelig lang. Er man en del af præstestyret, så er man ikke moderat. Systemet og landet kan ikke reformeres ud fra det bestående - der er ingen måde, hvorpå præstestyret kan reformeres indefra.

Præstestyret har aldrig haft andet i sinde end at få maksimal indflydelse i Mellemøsten og samtidig undertrykke deres borgere med deres version af islamismen. Faktisk mener jeg, at Iran bærer skylden for den islamisering, vi har set sprede sig som en steppebrand, siden den islamiske revolution i 1979. Jeg mener, der går en linje fra den islamiske revolution, til d. 11. september i 2001 og til en stadig stigende islamisering. Da den islamiske revolution fandt sted i Iran, kaprede ekstremister i Mekka den hellige moské i protest mod en korrupt kongefamilie i Saudi-Arabien. Og da Rusland invaderede Afghanistan gav USA deres støtte til islamister i Afghanistan med det resultat, at saudierne begyndte at promovere en ekstremt hård version af islam for at legitimere deres styre - og da begyndte konkurrencen mellem det shiamuslimske Iran og det sunnimuslimske Saudi om at repræsentere den mest hardcore udlægning af Koranen.

Jeg har hele tiden været kritisk over for den atomaftale som Obama indgik med iranerne. Med den fik iranerne frigivet svimlende 150 milliarder dollars, der havde været indefrosset i USA under sanktionerne mod landet. Men som jeg forudså, så kom pengene ikke iranerne til gode. Man kunne have genopbygget landet og skabt arbejdspladser til en ungdomsgeneration, der lider under fattigdom og en massiv arbejdsløshed - uden håb for fremtiden; depression er en folkesygdom i Iran.

Pengene, som præstestyret fik frigivet med atomaftalen, er derimod gået til at føre krig i Syrien, Irak og Yemen i et forsøg på at eksportere den islamiske revolution og vinde kapløbet med Saudi-Arabien om at blive den toneangivende stormagt i regionen. Pengene er gået til at finansiere terrorbevægelsen Hizbollah og krigsforbryderen Assad, og pengene fra atomaftalen bliver også lige nu omsat til ubegribelige lidelser i Yemen. Præstestyret skaber ustabilitet i hele Mellemøsten.

Og nu ser vi unge iranere, der har fået nok. Nok af de islamistiske mørkemænd, nok af undertrykkelse, nok af tomme løfter om reformer. De unge gider ikke præstestyret og deres revolution; det fornemmede jeg også tydeligt, da jeg besøgte landet sidste forår. De eneste, der kan reformere landet er folket - de unge. Derfor skal vi bakke op om demonstranterne - også fra officielt hold. Det er nu, iranerne har brug for vores opbakning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her