Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Iranerne har fået nok og har brug for vores opbakning

Når der efter iranske valg har været analyser, som taler om en magtkamp mellem moderate og “hardlinere” i landet, så har man talt ud fra en præmis om, at der rent faktisk foregår noget, der har med en demokratisk proces at gøre i Iran - men det er bullshit. Er man en del af præstestyret, så er man ikke moderat.

Lige nu er vi vidne til et oprør i Iran på en skala, vi ikke har set siden 2009. Det har allerede kostet blod og menneskeliv, men jeg tror ikke oprøret stopper - tværtimod. Der er sat en bevægelse i gang, et oprør mod det undertrykkende præstestyre, som måske kan være begyndelsen på præstestyrets endeligt. Det håber jeg - og derfor er det vigtigt, at vi bakker op om iranerne nu.

Jeg mærker dog en tilbageholdenhed mod at bakke op, og jeg fornemmer, at man er bange for, hvad oprøret skal udvikle sig til. Der er - ikke underligt - en forsigtighed og desillusion efter adskillige fejlslagne oprør under det arabiske forår, hvor det ikke blev frihedselskende og demokratiske kræfter, der løb med sejren men derimod islamistiske mørkemænd.

Historien i Iran er en anden. Her er oprøret rettet mod islamisterne. Alternativet til præstestyret er meget, meget bedre.

Iranerne vil have frihed, fremgang og velfærd. Det er ikke tilfældigt, at oprøret begyndte i Irans andenstørste by Mashdad, hvor det vurderes at hver tredje indbygger lever i slum og kummerlige forhold. Men det, der begyndte som et oprør over stigende leveomkostninger, har nu udviklet sig til et totalt oprør mod regimet og præstestyret. Derfor glæder jeg mig over, at iranerne råber det ud, så præstestyret får det “in their face”, at folk er trætte af deres diktatur og dødssyge revolution.

For lad os bare slå det fast med syvtømmersøm. Iran er et diktatur - dét, der skal ligne valg og demokratiske processer er en farce. Når der for eksempel efter iranske valg har været analyser, som taler om en magtkamp mellem moderate og “hardlinere” i landet, så har man talt ud fra en præmis om, at der rent faktisk foregår noget, der har med en demokratisk proces at gøre i Iran - men det er bullshit. Iran er et af de lande, der henretter flest homoseksuelle; listen over krænkede menneskerettigheder er uendelig lang. Er man en del af præstestyret, så er man ikke moderat. Systemet og landet kan ikke reformeres ud fra det bestående - der er ingen måde, hvorpå præstestyret kan reformeres indefra.

Præstestyret har aldrig haft andet i sinde end at få maksimal indflydelse i Mellemøsten og samtidig undertrykke deres borgere med deres version af islamismen. Faktisk mener jeg, at Iran bærer skylden for den islamisering, vi har set sprede sig som en steppebrand, siden den islamiske revolution i 1979. Jeg mener, der går en linje fra den islamiske revolution, til d. 11. september i 2001 og til en stadig stigende islamisering. Da den islamiske revolution fandt sted i Iran, kaprede ekstremister i Mekka den hellige moské i protest mod en korrupt kongefamilie i Saudi-Arabien. Og da Rusland invaderede Afghanistan gav USA deres støtte til islamister i Afghanistan med det resultat, at saudierne begyndte at promovere en ekstremt hård version af islam for at legitimere deres styre - og da begyndte konkurrencen mellem det shiamuslimske Iran og det sunnimuslimske Saudi om at repræsentere den mest hardcore udlægning af Koranen.

Jeg har hele tiden været kritisk over for den atomaftale som Obama indgik med iranerne. Med den fik iranerne frigivet svimlende 150 milliarder dollars, der havde været indefrosset i USA under sanktionerne mod landet. Men som jeg forudså, så kom pengene ikke iranerne til gode. Man kunne have genopbygget landet og skabt arbejdspladser til en ungdomsgeneration, der lider under fattigdom og en massiv arbejdsløshed - uden håb for fremtiden; depression er en folkesygdom i Iran.

Pengene, som præstestyret fik frigivet med atomaftalen, er derimod gået til at føre krig i Syrien, Irak og Yemen i et forsøg på at eksportere den islamiske revolution og vinde kapløbet med Saudi-Arabien om at blive den toneangivende stormagt i regionen. Pengene er gået til at finansiere terrorbevægelsen Hizbollah og krigsforbryderen Assad, og pengene fra atomaftalen bliver også lige nu omsat til ubegribelige lidelser i Yemen. Præstestyret skaber ustabilitet i hele Mellemøsten.

Og nu ser vi unge iranere, der har fået nok. Nok af de islamistiske mørkemænd, nok af undertrykkelse, nok af tomme løfter om reformer. De unge gider ikke præstestyret og deres revolution; det fornemmede jeg også tydeligt, da jeg besøgte landet sidste forår. De eneste, der kan reformere landet er folket - de unge. Derfor skal vi bakke op om demonstranterne - også fra officielt hold. Det er nu, iranerne har brug for vores opbakning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her