Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nordkorea afpresser USA. Og det skal nok virke

Et diskret kompromis; oprustning for at skabe fred. USA og resten af den officielle, eksklusive kreds af atommagter kunne opstille betingelser for et atombevæbnet Japan om ikkespredning, og sikre sig at nordkoreanerne ikke at sælger know-how til slyngelstater og organisationer, og dermed ville alle have en form for livsforsikring. Bevarelsen af regimet, er nordkoreanernes primære mål med atomprogrammet.

Natten til onsdag affyrede Nordkorea, hvad der menes at være et interkontinentalt missil. Det nåede længere end 4000 km over jordens overflade, fløj 1000 km og ramte ned i Det Japanske Hav. Affyringen er endnu et skridt i Nordkoreas ambition om at blive en atommagt.

Der går en lige linje mellem Nordkorea og Iran. Vi er ikke som sådan inde på "Ondskabens akse", men det nordkoreanske regime lader sig tydeligt inspirere af det iranske præstestyres held med at manipulere USA i striden om magtbalancer, styrke og atomvåben.

Nordkorea har på det seneste optrappet sine trusler mod Vesten, både oratorisk og aktivt, og det er tydeligt, at inspirationen kommer fra Iran. Under ledelse af den udenrigspolitisk svage præsident Obama lykkedes det Iran at indgå en aftale med USA, der gav iranerne en række økonomiske fordele - til gengæld for at love at indstille sit atomprogram.

Kim Jong-un formentlig skænket sig en ekstra stor cognac, da Iran indgik den aftale med USA, som præsident Trump med rette har kaldt "katastrofal". Den nordkoreanske diktator har konstateret, at trusler virker, og nu vil han også true sig til en fordelagtig aftale med USA.

USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, hævdede for nylig, at Nordkorea "tiggede om krig". Under et hasteindkaldt møde i Sikkerhedsrådet gennemgik hun de talrige resolutioner, som er pålagt Nordkorea gennem årene. Nok er nok, lød hendes konklusion: Det er tid til at skride hårdt ind.

Jeg tror ikke et øjeblik på, at Nordkorea ønsker at angribe USA, uanset muligheden for at ramme amerikanerne. Men jeg tror, at Kim Jong-un kan føle sig presset derud, hvor der ikke findes et alternativ til at gå i krig. Det vil lægge Nordkorea i ruiner, men følgerne på den anden side af krigen er uoverskuelige. Det kan og må ikke ske.

Som jeg ser det, har USA tre muligheder:

1) Diplomati. Maskineriet kører allerede i højt gear. Gennem samarbejde med Nordkoreas vigtigste allierede, stormagten Kina, kan man lægge pres på regimet i Pyongyang og følge det op med endnu flere sanktioner. Det vil i første omgang ramme civilbefolkningen, og virkningen er tvivlsom. Altså en blind vej.

2) Militær indgriben. USA skal slå først, men også hurtigt, for fingeren sidder løst på aftrykkeren i Nordkorea. Alene en amerikansk militær opbygning i farvandet omkring Nordkorea vil sætte det nordkoreanske militær i højeste alarmberedskab, og vi ved, at landet kan ramme den amerikanske base på stillehavsøen Guam. Så er der krig. Nordkorea kan nu også nå helt frem til den amerikanske vestkyst med sine missiler, men under alle omstændigheder vil destruktionen af Nordkorea som beboelig nation begynde. USA vil ikke have andre valg. Det er ingen tjent med - slet ikke de civile i det udsultede land.

3) Et diskret kompromis; oprustning for at skabe fred. Japanerne (og sydkoreanerne) er meget nervøse for, hvad der foregår i Nordkorea, og med god grund. Japan er stærkt opsat på at anskaffe sig atomvåben, selv om forfatningen - på baggrund af Anden Verdenskrigs ulykker - fastslår, at landets militær er begrænset til en "udvidet politistyrke" beregnet udelukkende på selvforsvar. Alle ved, at Israel besidder atomvåben, selv om man officielt benægter det. Hvis USA og verdenssamfundet vil se gennem fingre med et japansk atomvåbenprogram, kunne det skabe en vis balance i regionen og dermed ro, ligesom vi ser det i det anstrengte forhold mellem de to de facto-atommagter Pakistan og Indien. USA og resten af den officielle, eksklusive kreds af atommagter kunne opstille betingelser for et atombevæbnet Japan om ikkespredning, og sikre sig at nordkoreanerne ikke at sælger know-how til slyngelstater og organisationer, og dermed ville alle have en form for livsforsikring. Bevarelsen af regimet er nordkoreanernes primære mål med atomprogrammet.

Var Nordkorea gået så langt, hvis USA ikke havde været så svag i forhold til Iran? Jeg tvivler. Men nu står vi her. Og der skal findes en løsning. Alt for mange mennesker i regionen sover dårligt om natten, sådan som tingene står nu. Og med god grund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader. MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her