Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nordkorea afpresser USA. Og det skal nok virke

Et diskret kompromis; oprustning for at skabe fred. USA og resten af den officielle, eksklusive kreds af atommagter kunne opstille betingelser for et atombevæbnet Japan om ikkespredning, og sikre sig at nordkoreanerne ikke at sælger know-how til slyngelstater og organisationer, og dermed ville alle have en form for livsforsikring. Bevarelsen af regimet, er nordkoreanernes primære mål med atomprogrammet.

Natten til onsdag affyrede Nordkorea, hvad der menes at være et interkontinentalt missil. Det nåede længere end 4000 km over jordens overflade, fløj 1000 km og ramte ned i Det Japanske Hav. Affyringen er endnu et skridt i Nordkoreas ambition om at blive en atommagt.

Der går en lige linje mellem Nordkorea og Iran. Vi er ikke som sådan inde på "Ondskabens akse", men det nordkoreanske regime lader sig tydeligt inspirere af det iranske præstestyres held med at manipulere USA i striden om magtbalancer, styrke og atomvåben.

Nordkorea har på det seneste optrappet sine trusler mod Vesten, både oratorisk og aktivt, og det er tydeligt, at inspirationen kommer fra Iran. Under ledelse af den udenrigspolitisk svage præsident Obama lykkedes det Iran at indgå en aftale med USA, der gav iranerne en række økonomiske fordele - til gengæld for at love at indstille sit atomprogram.

Kim Jong-un formentlig skænket sig en ekstra stor cognac, da Iran indgik den aftale med USA, som præsident Trump med rette har kaldt "katastrofal". Den nordkoreanske diktator har konstateret, at trusler virker, og nu vil han også true sig til en fordelagtig aftale med USA.

USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, hævdede for nylig, at Nordkorea "tiggede om krig". Under et hasteindkaldt møde i Sikkerhedsrådet gennemgik hun de talrige resolutioner, som er pålagt Nordkorea gennem årene. Nok er nok, lød hendes konklusion: Det er tid til at skride hårdt ind.

Jeg tror ikke et øjeblik på, at Nordkorea ønsker at angribe USA, uanset muligheden for at ramme amerikanerne. Men jeg tror, at Kim Jong-un kan føle sig presset derud, hvor der ikke findes et alternativ til at gå i krig. Det vil lægge Nordkorea i ruiner, men følgerne på den anden side af krigen er uoverskuelige. Det kan og må ikke ske.

Som jeg ser det, har USA tre muligheder:

1) Diplomati. Maskineriet kører allerede i højt gear. Gennem samarbejde med Nordkoreas vigtigste allierede, stormagten Kina, kan man lægge pres på regimet i Pyongyang og følge det op med endnu flere sanktioner. Det vil i første omgang ramme civilbefolkningen, og virkningen er tvivlsom. Altså en blind vej.

2) Militær indgriben. USA skal slå først, men også hurtigt, for fingeren sidder løst på aftrykkeren i Nordkorea. Alene en amerikansk militær opbygning i farvandet omkring Nordkorea vil sætte det nordkoreanske militær i højeste alarmberedskab, og vi ved, at landet kan ramme den amerikanske base på stillehavsøen Guam. Så er der krig. Nordkorea kan nu også nå helt frem til den amerikanske vestkyst med sine missiler, men under alle omstændigheder vil destruktionen af Nordkorea som beboelig nation begynde. USA vil ikke have andre valg. Det er ingen tjent med - slet ikke de civile i det udsultede land.

3) Et diskret kompromis; oprustning for at skabe fred. Japanerne (og sydkoreanerne) er meget nervøse for, hvad der foregår i Nordkorea, og med god grund. Japan er stærkt opsat på at anskaffe sig atomvåben, selv om forfatningen - på baggrund af Anden Verdenskrigs ulykker - fastslår, at landets militær er begrænset til en "udvidet politistyrke" beregnet udelukkende på selvforsvar. Alle ved, at Israel besidder atomvåben, selv om man officielt benægter det. Hvis USA og verdenssamfundet vil se gennem fingre med et japansk atomvåbenprogram, kunne det skabe en vis balance i regionen og dermed ro, ligesom vi ser det i det anstrengte forhold mellem de to de facto-atommagter Pakistan og Indien. USA og resten af den officielle, eksklusive kreds af atommagter kunne opstille betingelser for et atombevæbnet Japan om ikkespredning, og sikre sig at nordkoreanerne ikke at sælger know-how til slyngelstater og organisationer, og dermed ville alle have en form for livsforsikring. Bevarelsen af regimet er nordkoreanernes primære mål med atomprogrammet.

Var Nordkorea gået så langt, hvis USA ikke havde været så svag i forhold til Iran? Jeg tvivler. Men nu står vi her. Og der skal findes en løsning. Alt for mange mennesker i regionen sover dårligt om natten, sådan som tingene står nu. Og med god grund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Naser Khader (f. 1963). MF for De Konservative. Udenrigs-, integrations-, menneskerettigheds-, rets-, kirke- og kulturordfører. Cand.polit, master i teologi. Forfatter, foredragsholder og adjunct fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. Født i Syrien. Skriver om integration, kultur, retspolitik, udenrigspolitik, demokrati, frihed, religion, ekstremisme og værdikampe både herhjemme og globalt.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her