Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mens Trump passer USA: EU skal indtage frihandels-førersædet

Der er momentum for, at EU indtager det ledige frihandelsførersæde efter USA. Det understreger dagens aftale med Japan med al tydelighed.

Når statsministeren på mandag mødes med Japans premierminister Shinzo Abe, er det ikke bare første gang, at en dansk statsminister mødes med sin japanske ditto - det er også usædvanlig god timing. De to vil nemlig kunne skåle på en historisk aftale, som EU og Japan netop har indgået.

Når det er på sin plads at bruge ordet historisk, er det ikke kun, fordi en aftale af den slags med et land som Japan bestemt ikke er hverdagskost. Nej, historisk er aftalen også, fordi den er indgået på et tidspunkt, hvor Europa står ved en korsvej: Skal vi europæere vælge at følge USA og præsident Trump og vende ryggen til verden med protektionisme, toldmure og slagord om nationalstaten “first”? Eller skal vi tage frihandelsvejen og lave aftaler med de mange partnere, som ønsker mere frihed, åbenhed og frihandel?

I Venstre har vi aldrig været i tvivl. Frihandel er vejen til både velstand og fred. Og med USA’s ny-protektionisme er der opstået en sjælden chance for Europa. En chance, som vi ikke må lade gå fra os.

Masser af muligheder
For handel skaber arbejdspladser og vækst. 45 % af danske arbejdspladser er direkte eller indirekte afhængige af eksporten til andre lande - vi er faktisk det land i Norden, hvor handel har størst betydning og effekt.

Japan-aftalen er derfor godt nyt for danske virksomheder og ikke mindst for dansk landbrug, hvor der er store eksportmuligheder på især svinekød og mejeriprodukter. Lige nu pålægger japanerne udenlandske landbrugsprodukter en told på omtrent 19 procent, en told som en handelsaftale vil lette.

Når aftalen mellem Japan og EU kommer til at virke, kan vi forvente en stigning i eksporten mellem de to (parter) på 70 %. Alene Danmarks andel vil forventeligt udgøre salg af varer og ydelser for 8 mia. kr. til Japan i 2021. Det viser tal fra Dansk Industri og Dansk Erhverv. Det er altså ikke småpenge, vi taler om.

Fuld fart på frihandel
Japan-aftalen er ikke kun godt nyt i sig selv. Den er også godt nyt for den strategi, vi følger i EU. Min ualmindeligt dygtige, liberale kollega, handelskommissær Cecilia Malmstrøm, har ikke haft et roligt minut, siden Trump satte sig i stolen i det Ovale Værelse. Efter mange års stilstand og tøven er alverdens lande og regioner pludselig enormt interesserede i at lave frihandelsaftaler med EU - nu da USA pludselig sejler i den modsatte retning.

“Vi har op imod 30 forhandlinger kørende i øjeblikket, hvoraf mange er tæt på at udmønte sig i konkrete aftaler”, fortalte Malmstrøm mig for nogle uger siden, da jeg spurgte hende til en status på EU og frihandel.

På den bagvendte måde kan USA’s håbløse vending blive til Europas fordel. Mest politisk, fordi vi kan udnytte det hul, som USA efterlader ved at vende ryggen til. Mindre økonomisk, fordi frihandel ikke - som Trump åbenbart synes at mene - er et nulsumsspil, hvor nogen taber, hver gang andre vinder. Vi europæere kan altså vinde på at lave frihandel med flere lande, men vi taber samtidig på, at amerikanerne ikke vil lege med. Kun fremtiden vil kunne fortælle, hvad bundlinjen ender med at blive. Og kun ét er sikkert: Alle taber, hvis vi bremser den globale handel.

Momentum
Som det vil være de fleste læsere bekendt, var EU og USA kun få måneder fra at indgå en historisk aftale om frihandel. 40 års resultatløse forhandlinger var fra 2013 afløst af et resultatorienteret treårigt forløb, fordi Barak Obama og daværende EU-Kommissionsformand Barosso satte alt ind på at nå en løsning.

Men alt dette ændrede sig, da Trump blev præsident. Først blev den transatlantiske, TTP-aftale skudt i sænk; derefter skiftede Trump fuldstændig kurs i NAFTA-forhandlingerne med Canada og Mexico og TTIP mellem USA og Europa er - om ikke erklæret død - så lagt på is på ubestemt tid.

Og rejsen for handelsaftaler er heller ikke altid let i Europa. Efter en rodet start, hvor et vallonsk parlament næsten lykkedes med at blokere for hele EU-Canada-aftalen, tyder alt nu på, at vi er tilbage på rette spor. CETA blev endeligt godkendt i Europa-Parlamentet i februar i år. Flere lande venter: Mexico, Japan, Australien, Indien og New Zealand. Alle lande, som ønsker en frihandelsaftale i en nærmere fremtid. Der er sket et skifte, og mens Trump kan få lov at passe sit USA, fortsætter vi andre sammen.

Til slut en lille advarsel: Vi kan selvfølgelig - ligesom USA - stoppe op og kigge bagud. Men det betyder ikke, at alle andre stopper op og venter. Handelstoget står ikke stille, og vi i Europa kan vælge at stå af, hænge på med neglene plantet i bageste vogn - eller sætte os i førersædet. Sidder vi i førersædet er vi nemlig også med til at sikre, at disse lande nærmer sig vore standarder. Ingen aftale, indgået til dato, har forlangt mindre.

Med Japan-aftalen viser Europa, at vi har tænkt os at placere os solidt i det sæde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere