*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europol og DF: Her er, hvad I sagde

”Vi vil ikke acceptere et andenrangsmedlemskab af Europol, men kræver mindst lige så gode konditioner som i dag," sådan fremturede Morten Messerschmidt, men DF har brudt sit løfte: dansk politi ER stillet dårligere.

Europol og DF: Her er, hvad I sagde

Dansk Folkeparti har travlt med at reparere på den ramponerede troværdighed, som løftebruddene i Europol-debatten har tilføjet partiet. Nu har DF jo ikke for vane at forsvare sig, når man i stedet kan fremture, så det er så modellen, man har valgt - også denne gang: Efter Europol-særaftalen for nylig har partiet i vanlig provokerende stil indrykket avisannoncer med overskriften: Hvad sagde vi?

Det vil vi i Venstre meget gerne svare på, hvis DF’erne - og deres eventuelle vælgere - ikke selv kan huske det: DF gav i valgkampen forud for afstemningen 3. december 2015 danskerne et klart løfte om, at Danmark - uanset udfaldet af afstemningen - kunne forblive fuldt medlem af Europol. DF’s valgpjece sagde det ligeud: "Danmark risikerer under ingen omstændigheder at forlade Europol". Det har så vist sig at være forkert. Danmark er ikke længere medlem af Europol. Et klokkeklart løftebrud.

DF’s daværende frontmand i EU, Morten Messerschmidt, uddybede under valgkampen, at ”Vi vil ikke acceptere et andenrangsmedlemskab af Europol, men kræver mindst lige så gode konditioner som i dag. ”

Så hvis det kniber med korttidshukommelsen: Danmark endte med et andenrangsmedlemskab. Bogstaveligt talt. Vi har en særaftale, som de facto giver os et B-medlemskab, eller mere korrekt: En løsere tilknytning.

Der er måske også dem, der har glemt, at der blevet DF-garanti for en ny folkeafstemning, hvis en parallelaftale viste sig umulig. Morten Messerschmidt - igen i JP i oktober 2015: "I tilfælde af, at en parallelaftale viser sig unyttig, afholdes en ny folkeafstemning (...) På den måde kan DF give en garanti for, at Danmark både før, under og efter den kommende folkeafstemning vil være fuldgyldige medlemmer af Europol”.

 

Kan det siges klarere? Faktisk var det så klart, at DF-leder Kristian Thulesen Dahl måtte løbe fra løftet, da det gik op for ham, hvad det indebar. "Jeg må blank erkende, at jeg gik for langt (..)" lød det fra Thulesen Dahl i TV2.

Nu kører så kampagnen for at ødelægge fortællingen om de brudte løfter. Her er der ikke megen hjælp at hente fra DF’s støtter under valgkampen forud for 3. december, Enhedslisten. "DF har lovet noget, som de ikke selv har holdt", siger Pernille Skipper til JP. Min kollega, Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, kalder det historieforfalskning.

Selvom jeg er enig i, at regeringen har forhandlet en fornuftig aftale hjem til Danmark, så får dansk politi forringede vilkår fremover. Det er et faktum. Det er indiskutabelt, lige meget, hvor meget DF’erne forsøger at tale virkeligheden om.

Danmark er efter d. 1. maj ikke længere medlem af Europol. Vi har i stedet fået en operationel samarbejdsaftale, som sikrer, at dansk politi fortsat kan deltage i det internationale politisamarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

Og ja - det betyder, at vi får en form for indirekte adgang til Europols informationssystem EIS. De nye vilkår betyder ganske vist, at dansk politi mister den direkte søgeadgang. Før havde ca. 100 danske betjente mulighed for at tilgå databaserne direkte, hvilket de gjorde ikke færre end 92.500 gange i 2016. Fremover skal Danmark så kontakte otte mand, som skal betjene forespørgsler fra dansk politi i døgndrift. Det er alt andet lige ringere konditioner end tidligere. Enhver burde kunne se, at den løsning er det rene Storm P - og ikke holder i længden.

Desuden betyder aftalen, at Danmark ikke længere har stemmeret i Europols bestyrelse. Uanset hvordan man forsøger at bortforklare, er det ikke at sidestille med at have samme indflydelse som i dag.

Og slutteligt vil de teknologiske fremskridt styre uden om Danmark, når det i fremtiden bliver muligt for betjente at tilgå databaserne fra mobile enheder fx ved grænserne. Denne udvikling får Danmark ikke del i, og vi vil derfor på sigt være stillet langt ringere end andre EU-landes politimyndigheder.

Det er i orden at være tilfreds med et B-medlemskab, hvor dansk politi er stillet ringere, end hvis vi fortsat var medlemmer af Europol. Men lad være med at føre befolkningen bag lyset. DF garanterede danskerne et fuldt medlemskab af Europol – det løfte er brudt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her