*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er vinden vendt?

Emmanuel Macron er Frankrigs nye præsident. Er vinden endelig vendt, så populisterne og ekstremisterne til højre og venstre er på retur?

Søndag aften vandt fornuften og udsynet i Europa. Ligesom i Holland havde flertallet af franskmændene svært ved at se perspektivet i at lukke landet om sig selv. Det blev heldigvis et ’nej-tak’ til nationalistiske, reaktionære kræfter – og det er ikke kun godt for den franske nation, men naturligvis også for hele EU og det internationale samarbejde.

Den franske præsident er nu en ung, liberal og også relativt uprøvet Emmanuel Marcon. Med ham får Frankrigs befolkning en præsident, som ønsker et stærkt EU med samarbejde om blandt andet sikkerhed, frihed og bæredygtig udvikling – og som vil arbejde for at mindske kløften mellem EU og medlemslandenes befolkninger. Macron har talt varmt om det europæiske samarbejde gennem sin valgkamp, og alligevel – fristes man næsten til at sige – blev han valgt med et overbevisende flertal (66 procent).

Det gode spørgsmål er så, om man nu kan tale om en ny tendens? Er vinden endelig vendt, så populisterne og ekstremisterne til højre og venstre er på retur? I Holland fik den EU-kritiske, nationalistiske Geert Wilders ikke den ventede sejr, i England er opbakningen til EU vokset. Også danskerne bliver mere EU-positive – seneste måling fra Eurobarometer viser, at 71 procent af danskerne ser positivt på EU-samarbejdet, hvilket er en stigning på ni procentpoint i forhold til den forrige måling. Tendensen er den samme over det meste af EU.

Alligevel - eller måske netop derfor - kan og skal man ikke læne sig tilbage. Der er stadig en kamp at kæmpe og et stort arbejde med at sikre den folkelige forankring i EU. 34 procent af franskmændene stemte faktisk på Le Pen, og Macron sejrede kun, fordi de etablerede partier nedsmeltede fuldstændigt. Da han holdt sin sejrstale søndag aften, fik han da også nævnt en halv snes gange, at hans opgave er enorm: Frankrig er et land i dyb krise - med en enorm offentlig gæld, millioner af arbejdsløse, 35.000 ineffektive kommuner og en tonedøv politisk klasse, der fremstår lettere korrumperet. Hvorvidt Macron kan gennemføre de reformer, han har lovet, får vi et fingerpeg om, når der er parlamentsvalg om seks uger.

Personligt håber jeg i øvrigt også at kunne modtage det nyeste medlem af den liberale gruppe: Efter parlamentsvalget ventes Macron at melde sin bevægelse ind i den europæiske liberale gruppe – hvor Venstre og jeg sidder sammen med de øvrige EU-landes progressive, liberale partier og bevægelser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her