*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi lægger os ikke ned - vi må have rimelige EU-regler for velfærdsydelser

Der er tale om rettidig omhu, når Venstre insisterer på ret og rimelighed i nye EU-regler om adgang til andre landes velfærdsydelser.

EU-kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, Marianne Thyssen, lagde i sidste uge vejen forbi Danmark. Her bedyrede hun, at Danmark godt kan glemme alt om at tilpasse den danske børnecheck til det land, som den bliver sendt hjem til. Med den melding skal hun ikke forvente, at vi i Venstre lægger os ned. Kampen for ret og rimelighed er nærmere først lige gået i gang og der vil blive kæmpet - det lover jeg.

Beskæftigelsen stiger i Danmark og det er i høj grad borgere fra østeuropæiske lande, som kommer i arbejde. Det er i den forbindelse naturligvis helt rimeligt og ønskeligt, at man gennem fælles EU-regler sikrer EU-borgernes rettigheder på tværs af landene, men det betyder også, at flere og flere EU-borgere med tiden får adgang til danske velfærdsydelser.

Lad mig slå fast med det samme, at for Venstre er EU’s frie bevægelighed et gode for dansk økonomi, danske virksomheder og for danskerne generelt. Problemerne opstår dog, når EU-reglerne ikke tager højde for de store forskelle på lønninger og levestandarder, der eksisterer inden for EU samt når retten til ydelser bliver stykket sammen således, at systemet risikerer at ende i en åreladning fra den danske statskasse.

Derfor har Venstre længe set med alvor på udviklingen, som kun går i retning af, at antallet borgere fra østeuropæiske lande, der modtager dagpenge, kontanthjælp og børnecheck, stiger hvert år. Det var blandt andet baggrunden for, at vi aktivt støttede EU-Kommissionens aftale med Storbritannien om at indeksere udvalgte velfærdsydelser, så ydelserne afspejler det EU-land modtageren befinder sig i. Det skulle således eksempelvis ikke være muligt at sende børnepengebeløb til børn i hjemlandet, som reelt ville svare til halve og hele årslønninger i det pågældende land.

Desværre betød Storbritanniens farvel til EU sidste sommer, at aftalen med EU-Kommissionen faldt til jorden. Alligevel kæmper Danmark og en række andre EU-lande videre for at sikre et rimeligt system. For selvom EU-Kommissionen på visse områder har imødekommet noget af kritikken og eksempelvis foreslået en optjeningsperiode på tre måneder - ja, så ønsker man omvendt, at det skal være muligt at tage danske dagpenge med ud af landet i hele seks måneder i stedet for tre måneder, som er tilfældet under de nuværende regler.

Endnu er det en begrænset problemstilling, idet kun få vælger at gøre brug af denne mulighed. Men - når danske dagpenge er ca. 18.000 kr. om måneden, imens gennemsnitslønnen i Bulgarien er ca. 3.200 kr. og mindstelønnen ca. 1600 kr., kræver det ikke meget fantasi at forestille sig, at dansk velfærd med tiden kommer under pres. Samtidig kræver de danske regler, at dagpengemodtagere står til rådighed for arbejdsmarkedet. Et forhold der er umuligt at kontrollere i andre EU-lande.

Der er altså tale om rettidig omhu, når Venstre fortsat og fremover råber vagt i gevær. Det gør vi, når EU-kommissærer kommer på besøg, når EU’s ministre er samlet til Rådsmøder, og når EU-forordninger og direktiver kommer til forhandling i Europa-Parlamentet. Arbejdstagere fra andre EU-lande skal naturligvis have ordentlige vilkår, men for Venstre er det vigtigt, at de gældende EU-regler også er rimelige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her