Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europa skal have et nyt asylsystem

Migration er en af Europas helt store udfordringer. Vi skal se på helt nye modeller, hvis udfordringen ikke skal blive enden på det Europa, vi kender.

Vi kender billederne fra tv og aviser. Menneskestrømme, der krydser verdensdele i håbet om et bedre liv. Særligt tror jeg, at de fleste af os vil huske billederne fra den sønderjyske motorvej i 2015. Det blev også det helt konkrete billede på et europæisk asylsystem under ekstremt pres.

Illegal migration, og hvordan vi håndterer flygtninge i EU, bliver derfor uden tvivl et af de vigtigste områder, som vi kommer til at beskæftige os med i EU de næste mange år. Hele 35 pct af danskerne mener i en ny Kantar Gallup-måling, at migration er en af EU’s største udfordringer.

Jeg forstår danskerne, når man kaster blikket på, hvad der sker i verden nu. Mængden af mennesker, der ønsker at emigrere, eksploderer. Fra 2015 til 2017 var der svimlende 750 mio. mennesker over 15 år, der ønskede at emigrere. Mange af dem vil til Europa, og det kan vi ikke håndtere. Det vil blive enden på det Europa, som vi kender.

Vi har ganske vist fået bedre styr på EU’s ydre grænser i de senere år. Tal fra FN’s Flygtningehøjkommissariat viser, at det er lykkedes at begrænse migrationen til EU via Middelhavet med 92 pct. Men der er lang vej igen. Derfor er jeg en varm fortaler for et nyt, solidarisk og retfærdigt asylsystem i EU.

Vi skal handle nu og arbejde for en model, hvor det er slut med at vandre gennem flere sikre lande i Afrika og Mellemøsten og først søge asyl i EU. Derfor skal det afklares hurtigt og effektiv ved EU’s grænse, om den pågældende har et asylbehov. Dernæst skal de, som har været igennem et sikkert land, sendes tilbage dertil til asylbehandling. Dem, der ikke har asylbehov, skal tilbage til oprindelseslandet.

Samtidig er der et stort behov for at gøre noget ved årsagerne til migration. Opgaven for EU er derfor også at hjælpe de lande, som på grund af korruption, krig og andre ulykker, er kørt fast. Det er på ingen måde en let opgave, men det er nødvendig politik, hvis ikke EU skal miste troværdighed, og hvis der skal være fremtidsperspektiver i oprindelseslandene for de unge, som lige nu drømmer om en bedre tilværelse.

Rejsen mod Europa kan have fatale konsekvenser. Derfor er en langt mere human tilgang til problemet her at hjælpe i nærområderne, så det ikke bliver attraktivt at rejse til Europa og dermed sætte livet på spil på turen hertil.

I Venstre går vi ikke ind for tvang og kvoter. Den idé har vist sig totalt umulig. Landene skal have muligheden for at bidrage på den måde, der giver mening for dem. Det skal ikke være et krav om at tage imod flygtninge. Landene skal i stedet kunne hjælpe på flere forskellige måder, f.eks. ved finansiel støtte i nærområderne eller ekstra mandskab og materiel ved grænsen.

Venstre vil arbejde for et solidarisk og retfærdigt asylsystem i EU. Denne opgave bliver vigtig for det nye parlament, der træder sammen i 2019. Får vi ikke for alvor styr på Europas ydre grænser og tilstrømning af mennesker, mister de europæiske borgere trygheden i Europa og tilliden til, at EU-samarbejdet for alvor kan tage hånd om de store udfordringer.

Venstre vil et trygt Danmark i et stærkt Europa, og det kræver en ny tilgang til asylspørgsmålet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere
Af Rune Lund
02.06.20, 13:34
- og er skyld i, at hjælpepakker ender hos virksomheder i skattely Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
02.06.20, 13:13
Det er vrøvl for alle skattekronerne, når man ikke må sige ”drenge og piger” men kun ”børn” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven. Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere