Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europa skal have et nyt asylsystem

Migration er en af Europas helt store udfordringer. Vi skal se på helt nye modeller, hvis udfordringen ikke skal blive enden på det Europa, vi kender.

Vi kender billederne fra tv og aviser. Menneskestrømme, der krydser verdensdele i håbet om et bedre liv. Særligt tror jeg, at de fleste af os vil huske billederne fra den sønderjyske motorvej i 2015. Det blev også det helt konkrete billede på et europæisk asylsystem under ekstremt pres.

Illegal migration, og hvordan vi håndterer flygtninge i EU, bliver derfor uden tvivl et af de vigtigste områder, som vi kommer til at beskæftige os med i EU de næste mange år. Hele 35 pct af danskerne mener i en ny Kantar Gallup-måling, at migration er en af EU’s største udfordringer.

Jeg forstår danskerne, når man kaster blikket på, hvad der sker i verden nu. Mængden af mennesker, der ønsker at emigrere, eksploderer. Fra 2015 til 2017 var der svimlende 750 mio. mennesker over 15 år, der ønskede at emigrere. Mange af dem vil til Europa, og det kan vi ikke håndtere. Det vil blive enden på det Europa, som vi kender.

Vi har ganske vist fået bedre styr på EU’s ydre grænser i de senere år. Tal fra FN’s Flygtningehøjkommissariat viser, at det er lykkedes at begrænse migrationen til EU via Middelhavet med 92 pct. Men der er lang vej igen. Derfor er jeg en varm fortaler for et nyt, solidarisk og retfærdigt asylsystem i EU.

Vi skal handle nu og arbejde for en model, hvor det er slut med at vandre gennem flere sikre lande i Afrika og Mellemøsten og først søge asyl i EU. Derfor skal det afklares hurtigt og effektiv ved EU’s grænse, om den pågældende har et asylbehov. Dernæst skal de, som har været igennem et sikkert land, sendes tilbage dertil til asylbehandling. Dem, der ikke har asylbehov, skal tilbage til oprindelseslandet.

Samtidig er der et stort behov for at gøre noget ved årsagerne til migration. Opgaven for EU er derfor også at hjælpe de lande, som på grund af korruption, krig og andre ulykker, er kørt fast. Det er på ingen måde en let opgave, men det er nødvendig politik, hvis ikke EU skal miste troværdighed, og hvis der skal være fremtidsperspektiver i oprindelseslandene for de unge, som lige nu drømmer om en bedre tilværelse.

Rejsen mod Europa kan have fatale konsekvenser. Derfor er en langt mere human tilgang til problemet her at hjælpe i nærområderne, så det ikke bliver attraktivt at rejse til Europa og dermed sætte livet på spil på turen hertil.

I Venstre går vi ikke ind for tvang og kvoter. Den idé har vist sig totalt umulig. Landene skal have muligheden for at bidrage på den måde, der giver mening for dem. Det skal ikke være et krav om at tage imod flygtninge. Landene skal i stedet kunne hjælpe på flere forskellige måder, f.eks. ved finansiel støtte i nærområderne eller ekstra mandskab og materiel ved grænsen.

Venstre vil arbejde for et solidarisk og retfærdigt asylsystem i EU. Denne opgave bliver vigtig for det nye parlament, der træder sammen i 2019. Får vi ikke for alvor styr på Europas ydre grænser og tilstrømning af mennesker, mister de europæiske borgere trygheden i Europa og tilliden til, at EU-samarbejdet for alvor kan tage hånd om de store udfordringer.

Venstre vil et trygt Danmark i et stærkt Europa, og det kræver en ny tilgang til asylspørgsmålet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere