Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pro-europæisk handler ikke om mere – men bedre – EU

Venstre er et stærkt pro-europæisk parti. Det er vi, fordi vi vil et bedre EU – Ikke nødvendigvis mere EU.

Debatten om Europa har på mange måder udviklet sig positivt de seneste måneder. Brexit-tragedien, den franske præsident Macrons besøg i Danmark i august, folkehøringen i Odense og statsministerens og forsvarsministerens aktive medvirken i forbeholdsdiskussionen har i efteråret stillet skarpt også på Danmarks rolle og placering i EU-samarbejdet.

Som nyvalgt spidskandidat for Venstre har jeg selvfølgelig også meldt mig på banen, og det har allerede givet lidt skvulp, fordi jeg har konstateret det åbenbare: at Venstre er et pro-europæisk parti – Ja, i mine øjne faktisk det mest pro-europæiske.

Den slags kan de selvbestaltede over-europæere i Det Radikale Venstre jo ikke have hængende på sig, selv om diverse forsøg på sammenligninger i den anledning er dømt til at mislykkes. For hvordan måler man den slags? Det kan man i sagens natur ikke, al den stund det at være pro-europæer ikke ligefrem er en beskyttet titel. Enhver kan således – med rette eller urette – hævde at være mere eller mest pro-europæisk. Det gælder såmænd også partier, som forholder sig særdeles kritisk til EU. Ja, det kan jo i deres optik være selve essensen af deres argumentation: at deres kritik gør dem mere ”rigtige” europæiske.

Men – da jeg nu har fået de flestes udelte opmærksomhed for en kort stund – så lad mig forklare, hvordan jeg forstår Venstres unikke pro-europæiske rolle i dansk politik:

Det ligger i Venstres dna at være Europa-positiv. Vi har altid – det vil i nyere tid sige tilbage fra lige efter Anden Verdenskrig – kæmpet for, at Danmarks naturlige plads er i hjertet af det europæiske samarbejde, hvad enten det hed Europarådet, EF eller senere EU. Vi har altid ønsket de danske EU-forbehold hen, hvor pebret gror, og vi har været et parti med internationalt udsyn, som har arbejdet for, at Danmark høster frugterne af globaliseringen frem for at lukke os om os selv. Hvis man endelig vil sammenligne – og kigger på de øvrige danske partier – ja, så kan end ikke De Radikale prale af samme historiske tro på det europæiske samarbejde som vi.

Alligevel har politiske modstandere – og historieløse journalister – været efter os. For kan det virkelig passe, at Venstre også i dag kan karakteriseres sådan? Mit klare svar er JA. Venstre har nemlig klare visioner for fremtidens Europa og Danmarks rolle i den forbindelse. Misforståelsen opstår, når journalister og partier forbinder det at være pro-europæisk med at ønske MERE EU. Og det er – undskyld mit sprog – at læse mine udtalelser, som Fanden læser Bibelen.

Venstre er et stærkt pro-europæisk parti, fordi vores vision giver ikke mere eller mindre EU, men et bedre – ja, det bedste – EU.

Der er masser af områder, hvor EU ikke skal blande sig, og hvor vi klarer os glimrende med nationale lovgivninger. Vi ønsker ikke som Socialdemokratiet en masse nye EU-skatter, som gør både Danmark og danskerne fattigere. Vi skal ikke have en social union, der vil undergrave den danske model, som vi så afgjort kan være stolte af i Danmark. På samme måde skal EU fokusere langt mindre på alt det, der løses bedst tæt på borgerne, og hvor staten, regionerne og kommunerne er mere kompetente. Det er helt okay at sige fra over for EU, når det er nødvendigt.

For det at være pro-europæisk handler ikke om at forsvare alt, hvad der kommer fra Bruxelles. Det handler om at ville et bedre EU, der, hvor det giver mening at finde de bedste løsninger på fælles problemer. Når jeg siger, at Venstre er et pro-europæisk parti, så er det, fordi Venstre vil Europa. Og Venstre ønsker danskernes opbakning til det projekt, som vi alle så åbenlyst har draget fordel af i over 40 år.

Ja, der er behov for mere samarbejde på tværs af de finansielle sektorer i EU, så vi undgår økonomiske skandaler som dem, der vælter ud af skabet lige nu. Ja, der er behov for, at EU viser vejen, hvis det skal lykkes verden at leve op til målene i Paris-aftalen, og ja, det er nødvendigt at udbygge det indre marked, så danske virksomheder har adgang til en halv milliard forbrugere og derved kan skabe gode danske arbejdspladser og velstand for danskerne. Men vi skal ikke have en Europa-hær, og vi skal ikke være Europas forenede stater: Det er ikke Venstres politik, og det er ikke, hvad jeg hentyder til, når jeg italesætter os som et pro-europæisk parti.

Jeg drømmer om et trygt Danmark i et stærkt Europa. Det tror jeg faktisk, at mange partier i Danmark er enige om. Og lad mig endnu en gang slå fast: at være pro-Europa betyder ikke, at Europa skal fylde mere i Danmark. Vi skal derimod have mere Danmark i Europa – og mere Europa i verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
19.01.19, 17:37
Regeringen har identificeret det rette problem, men ikke den rette løsning Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.19, 15:57
Offentlig debat er åbenbart et problem ifølge venstreorienteret tænketank og Altinget.dk. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne stjæles fra. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her