Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pro-europæisk handler ikke om mere – men bedre – EU

Venstre er et stærkt pro-europæisk parti. Det er vi, fordi vi vil et bedre EU – Ikke nødvendigvis mere EU.

Debatten om Europa har på mange måder udviklet sig positivt de seneste måneder. Brexit-tragedien, den franske præsident Macrons besøg i Danmark i august, folkehøringen i Odense og statsministerens og forsvarsministerens aktive medvirken i forbeholdsdiskussionen har i efteråret stillet skarpt også på Danmarks rolle og placering i EU-samarbejdet.

Som nyvalgt spidskandidat for Venstre har jeg selvfølgelig også meldt mig på banen, og det har allerede givet lidt skvulp, fordi jeg har konstateret det åbenbare: at Venstre er et pro-europæisk parti – Ja, i mine øjne faktisk det mest pro-europæiske.

Den slags kan de selvbestaltede over-europæere i Det Radikale Venstre jo ikke have hængende på sig, selv om diverse forsøg på sammenligninger i den anledning er dømt til at mislykkes. For hvordan måler man den slags? Det kan man i sagens natur ikke, al den stund det at være pro-europæer ikke ligefrem er en beskyttet titel. Enhver kan således – med rette eller urette – hævde at være mere eller mest pro-europæisk. Det gælder såmænd også partier, som forholder sig særdeles kritisk til EU. Ja, det kan jo i deres optik være selve essensen af deres argumentation: at deres kritik gør dem mere ”rigtige” europæiske.

Men – da jeg nu har fået de flestes udelte opmærksomhed for en kort stund – så lad mig forklare, hvordan jeg forstår Venstres unikke pro-europæiske rolle i dansk politik:

Det ligger i Venstres dna at være Europa-positiv. Vi har altid – det vil i nyere tid sige tilbage fra lige efter Anden Verdenskrig – kæmpet for, at Danmarks naturlige plads er i hjertet af det europæiske samarbejde, hvad enten det hed Europarådet, EF eller senere EU. Vi har altid ønsket de danske EU-forbehold hen, hvor pebret gror, og vi har været et parti med internationalt udsyn, som har arbejdet for, at Danmark høster frugterne af globaliseringen frem for at lukke os om os selv. Hvis man endelig vil sammenligne – og kigger på de øvrige danske partier – ja, så kan end ikke De Radikale prale af samme historiske tro på det europæiske samarbejde som vi.

Alligevel har politiske modstandere – og historieløse journalister – været efter os. For kan det virkelig passe, at Venstre også i dag kan karakteriseres sådan? Mit klare svar er JA. Venstre har nemlig klare visioner for fremtidens Europa og Danmarks rolle i den forbindelse. Misforståelsen opstår, når journalister og partier forbinder det at være pro-europæisk med at ønske MERE EU. Og det er – undskyld mit sprog – at læse mine udtalelser, som Fanden læser Bibelen.

Venstre er et stærkt pro-europæisk parti, fordi vores vision giver ikke mere eller mindre EU, men et bedre – ja, det bedste – EU.

Der er masser af områder, hvor EU ikke skal blande sig, og hvor vi klarer os glimrende med nationale lovgivninger. Vi ønsker ikke som Socialdemokratiet en masse nye EU-skatter, som gør både Danmark og danskerne fattigere. Vi skal ikke have en social union, der vil undergrave den danske model, som vi så afgjort kan være stolte af i Danmark. På samme måde skal EU fokusere langt mindre på alt det, der løses bedst tæt på borgerne, og hvor staten, regionerne og kommunerne er mere kompetente. Det er helt okay at sige fra over for EU, når det er nødvendigt.

For det at være pro-europæisk handler ikke om at forsvare alt, hvad der kommer fra Bruxelles. Det handler om at ville et bedre EU, der, hvor det giver mening at finde de bedste løsninger på fælles problemer. Når jeg siger, at Venstre er et pro-europæisk parti, så er det, fordi Venstre vil Europa. Og Venstre ønsker danskernes opbakning til det projekt, som vi alle så åbenlyst har draget fordel af i over 40 år.

Ja, der er behov for mere samarbejde på tværs af de finansielle sektorer i EU, så vi undgår økonomiske skandaler som dem, der vælter ud af skabet lige nu. Ja, der er behov for, at EU viser vejen, hvis det skal lykkes verden at leve op til målene i Paris-aftalen, og ja, det er nødvendigt at udbygge det indre marked, så danske virksomheder har adgang til en halv milliard forbrugere og derved kan skabe gode danske arbejdspladser og velstand for danskerne. Men vi skal ikke have en Europa-hær, og vi skal ikke være Europas forenede stater: Det er ikke Venstres politik, og det er ikke, hvad jeg hentyder til, når jeg italesætter os som et pro-europæisk parti.

Jeg drømmer om et trygt Danmark i et stærkt Europa. Det tror jeg faktisk, at mange partier i Danmark er enige om. Og lad mig endnu en gang slå fast: at være pro-Europa betyder ikke, at Europa skal fylde mere i Danmark. Vi skal derimod have mere Danmark i Europa – og mere Europa i verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) udgør Venstres enmandshær i Europa-Parlamentet. Desuden sidder han i Gentoftes byråd. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.19, 11:22
Partierne må genfinde kompasset og afstikke en kurs. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå. Læs mere